Σάββατο, Μαρτίου 03, 2007

Total Eclipse Of The Moon

Αν και όπως θα'χετε παρατηρήσει τα διάφορα αφιερώματα τα παρουσιάζουμε την Κυριακή [και από αύριο μάλιστα θα ονομάζονται The.Sunday.Edition καθώς αρκετά μας ανέχθηκε ο 11 ;) νομίζω..] σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα καθώς στις 10:24 μμ ξεκινά, και είναι ορατή και στη χώρα μας, μια ολική έκλειψη σελήνης. Οπότε τι καταλληλότερο από ένα αφιέρωμα σε τραγούδια γραμμένα για το φεγγάρι? Η επιλογή ήταν βέβαια δύσκολη καθώς τα τραγούδια που βρήκα ήταν αρκετές δεκάδες, και βέβαια τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το φεγγάρι είναι [κυριολεκτικά] χιλιάδες.. Ορίστε λοιπόν μερικά από αυτά..


[καταρχήν να θυμίσουμε αυτά που ήδη έχουμε παρουσιάσει σ'αυτό το blog, το υπέροχο man on the moon από το νέο σχήμα του nick cave, κι ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, το missing the moon των field mice]

1. feist - my man, my moon
Ποιος θα το'λεγε ότι μετά το mushaboom η/οι feist θα επέστρεφε με ένα τόσο καλό pop εξ'ίσου κολλητικό τραγούδι..κι όμως, το κατάφερε!


2. future bible heroes - moon
Ο αγαπημένος αυτού του blog Stephin Merritt έχει διάφορους τρόπους να εκφράσει τη δημιουργικότητά του όπως ίσως ξέρετε. Εκτός από τις solo ηχογραφήσεις του [soundtracks κυρίως] και τους Magnetic Fields, κρύβεται πίσω από τους Sixths, τους Gothic Archies και τους Future Bible Heroes. [δεν υπερβάλλουμε λοιπόν όταν μιλάμε για τον Cole Porter αυτής της χιλιετίας]. Από τα οκτώ (!) τραγούδια του που αναφέρονται στο φεγγάρι [είναι ρομαντικός ο καλλιτέχνης τι να κάνουμε..] διάλεξα το πιο προφανές, από τους καταπληκτικούς future bible heroes.


3. kelley polar - my beauty in the moon
Ο Kelley ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές από την ηλικία των τριών ετών με πιάνο και βιολί, για να τον κατακτήσει τελικά η βιόλα. Όλα αυτά βέβαια είναι αρκετά δυσδιάκριτα στο περσινό του πολύ καλό άλμπουμ Love Songs Of The Hanging Gardens, όπου επικρατούν ρυθμοί ηλεκτρονικοί, disco, ακόμη και boogie! [λέμε τώρα..]



4. beefdonut - awake like the moon
Alt-pop singer/songwriter από το Winnipeg του Καναδά. Αυτές τις πληροφορίες θα βρείτε μόνο στο διαδίκτυο. Το awake like the moon όμως έχει ένα από τα ωραιότερα υπνωτικά ρεφρέν που έχω ακούσει τελευταία. Οι φαν των Broken Social Scene θα το εκτιμήσουν σίγουρα.. [το καλό που τους θέλω, γιατί δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο ίντερνετ, κι έφαγα τον τόπο να το βρω..]



5. yello & billy mackenzie - moon on ice
Ο χαρακτηριστικός ήχος των yello.. η χαρακτηριστική φωνή του billy mackenzie.. τι άλλο να πει κανείς?


6. the microphones - the moon
Ο μυστηριώδης κύριος Elvrum από τη Νορβηγία λοιπόν.. Αρκεί να πω ότι έχει ηχογραφήσει τα the moon, moon moon, moon moon moon ως The Microphones [νομίζω μάλιστα πως υπάρχουν δύο διαφορετικά τραγούδια με τίτλο the moon] και το (2 moons) ως Mt Eerie. Απ'όλα αυτά το υπέροχο the moon είναι σίγουρα το καλύτερο, στο γνωστό low-fi ύφος των Microphones που εμένα τουλάστιχον μ'αρέσει π.ά.ρ.α. πολύ.



7. the czars - paint the moon
Οι czars διαλύθηκαν όπως ίσως ξέρετε, οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να παρηγορηθούμε είναι α) να ελπίζουμε σε μία solo κυκλοφορία του jοhn grant σύντομα β) ν'ακούμε και να ξανακούμε αυτό το εκπληκτικό τραγούδι απο το τελευταίο άλμπουμ τους


8. sufjan stevens - the first full moon
Από τη συλλογή της Asthmatic Kitty με τίτλο To Spirit Back the Mews, και τη χρονιά του 2001, ένα αρκετά ηλεκτρονικό και αρκετά weird τραγούδι από το φίλο μας, για όλους εσάς τους sufjanites εκεί έξω..


9. sambassadeur - new moon
Καταπληκτική indiepop όπως μόνο οι Σουηδοί ξέρουν να παράγουν πλέον..


10. neko case - i wish i was the moon
Μέλος του καναδέζικου supergroup των new pornographers, η neko είναι ότι κοντινότερο στην patsy cline έχετε ακούσει, και αυτό είναι νομίζω από τα πιο κολακευτικά πράγματα που μπορεί κανείς να πει για μια τραγουδίστρια..


11. john wayne shot me - waiting for the moon to rise
Κάποτε ακούγαμε για tribute άλμπουμ σε κάποιο συγκρότημα και λέγαμε 'τι ωραία ιδέα', τώρα πλέον είμαστε όχι και τόσο μακρυά από ένα tribute στους Arctic Monkeys. Οι Belle And Sebastian όμως έχουν και το ταλέντο, και τη δισκογραφία, και το ειδικό βάρος για να δικαιολογηθεί ένα tribute album σ'αυτούς. Από το άλμπουμ αυτό με τίτλο A Century Of Covers είναι και το τελευταίο τραγούδι για σήμερα. Ποτέ δε μου άρεσαν ούτε τα γουέστερν, ούτε φυσικά ο John Wayne. Ομολογώ όμως πως αυτό είναι ένα πολύ καλό όνομα για συγκρότημα.


άντε και τρία classics, από την εποχή που τα σπουδαία τραγούδια δεν ξεπερνούσαν τα τρία λεπτά..

blue moon (elvis presley), moonriver (audrey hepburn) & blue moon of kentucky (patsy cline)

ααααχ.. δεν τα γράφουν πια όπως παλιά..

λοιπόν, που έχω καταχωνιάσει το τηλεσκόπιό μου είπαμε?..

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστός για μία ακόμη φορά :)
Και επειδή μια εντεκάδα δεν είναι ποτέ πλήρης αν δεν εχει και τρεις αλλαγές ...


1. Band of Holy Joy - What the moon saw
2.The Magnetic Fields - You and me and the moon
3. St. Christopher - It's Snowing on the Moon

βρωμοποπαρίες :)

aggelosk είπε...

και αλλα 2 αναπληρωματικα, 90 κασσετα δεν ειπες οτι γράφεις?

waterboys - the whole of the moon
rem - the man on the moon (δεν ξερω αν αυτό πιανεται)

WinterAcademy είπε...

τα άλλα 2 δεν τα ξέρω, magnetic fields είπα να μη βάλω αφού μπήκαν οι future bible heroes

αγγελε, ΤΟΣΟ γνωστά είπα να μη βάλω [ειδικα των REM το αγαπώ πολύ]

H2O είπε...

To "Φεγγαράκι μου λαμπρό" πιάνεται ; :)

WinterAcademy είπε...

όχι, εδώ είμεθα ξενομανείς αγαπητέ, το έχουμε δηλώσει.

A Driver Under Influence είπε...

l
il
oil
coil
coil
coil
coil

moon's milk

WinterAcademy είπε...

l
ll
'll
i'll

i'll check it out

[βαριόμουν να το πάω 1-1 ως το τέλος είναι η αλήθεια.. άσε που δεν το έκανα και ανάποδα] :)

Ανώνυμος είπε...

τς τς τς...
field mice, missing the moon
:)