Κυριακή, Μαρτίου 04, 2007

The.Sunday.Edition : The Neon Bible Experience

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ακούω και διαβάζω αρκετούς που παραδέχονται πλέον τους arcade fire, καθώς το hype του πρώτου άλμπουμ κράτησε πολύ κόσμο σε απόσταση [κι εμένα επίσης για αρκετούς μήνες, ώσπου τελικά υπέκυψα..]. Αν βέβαια το καλοσκεφτείς, πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου το hype είναι ναι μεν δικαιολογημένο, αλλά προσωπικά, δε μπορώ καν να καταλάβω το λόγο ύπαρξής του.. και εξηγούμαι: άσχετα από την ποιότητα της μουσικής τους, όλα τα success stories των τελευταίων ετών, και όχι μόνο, είχαν κάτι να πουλήσουν. Από τους Arctic Monkeys και τους Libertines ως τους Strokes και τους Killers, είτε αυτό ήταν τα νιάτα τους, τo attitude, οι πόζες τους, οι καταχρήσεις τους, οι νέοι Smiths και οι νέοι Velvet και οι νέοι Oasis κλπ κλπ. Οι Arcade Fire είναι απελπιστικά βαρετοί αν θες να τους αντιμετωπίσεις ως rock stars. Ούτε με super models βγαίνουν, ούτε Νόμπελ Ειρήνης θέλουν να πάρουν, ούτε το γελοίο attitude "είμαστε-η-καλύτερη-μπάντα-του-κόσμου" έχουν, ούτε τραγουδούν γυμνοί για να σώσουν τον κόσμο, ούτε μιμούνται κάποιους άλλους, ούτε θάβουν άλλους για να φανούν αυτοί, οι φάτσες τους, τα ρούχα τους, τα videos... δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Το μόνο που μετράει είναι η υπέροχη μουσική τους, οι σπουδαίοι στίχοι τους και οι ανεπανάληπτες ζωντανές τους εμφανίσεις. Και είναι απορίας άξιο πως έριξαν ολον τον κόσμο στα πόδια τους χωρίς να παίξουν τέτοια παιχνίδια. Οι Arcade Fire είναι απλά.. αληθινοί.. Πραγματικά κι εγώ δεν ξέρω πόσα χρόνια πίσω πρέπει να πάω για να σκεφτώ αντίστοιχη περίπτωση τέτοιου συγκροτήματος.


Αύριο λοιπόν, η Βίβλος θα βρίσκεται και στα ελληνικά δισκοπωλεία. Κι αν βέβαια δήλωσα ότι θα περιμένω να την ακούσω [τη Βίβλο ok?] από το cd, δεν περιμένατε βέβαια να κρατήσω την υπόσχεσή μου, έτσι? Στην πρώτο μεγάλο ζόρι της χρονιάς για μένα, πριν δέκα μέρες περίπου, δεν είχα άλλη επιλογή, κανένα άλλο καταφύγιο από αυτήν [γιατί αν περίμενα από την άλλη Βίβλο σώθηκα..] Δεν έχει νόημα λοιπόν να σας πω πόσο εξαιρετικό είναι αυτό το άλμπουμ, αν είναι ή όχι καλύτερο από το funeral κλπ, το έχετε ήδη ακούσει κι έχετε βγάλει ήδη τα συμπεράσματά σας. Σ'αυτό το post θέλω απλά να σταθώ στις ζωντανές εμφανίσεις που ανέφερα παραπάνω, γιατί πιστεύω ότι ο καθένας μας πρέπει στα βαθμό που του αναλογεί να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να δούμε φέτος αυτή τη σπουδαία μπάντα ζωντανά στην Ελλάδα..


1. arcade fire - keep the car running [The St. Michael's Church Secret Gig, January 20, 2007]
το keep the car running είναι το single του συγκροτήματος στην Αγγλία.


2. arcade fire - guns of brixton [Live At St. John's (31/01/07)]
κάνουν το τραγούδι των clash εντελώς δικό τους..


3. arcade fire - poupee de cire, poupee de son [2007-02-13 Judson Memorial Church, New York City]
διασκευή σε τραγούδι της France Gall, συμμετοχή του Λουξεμβούργου στη Eurovision το 1965 [να ελπίζουμε και σε διασκευή Vicky Leandros??]


4. arcade fire - black wave, black vibrations [Live at St. Michael Church in Montreal, Quebec 1-20-07]
ένα από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ, με τα καταπληκτικά φωνητικά της Regine


5. arcade fire - no cars go [από session του CBC Radio]
τι τους έκανε άραγε να συμπεριλάβουν [ευτυχώς] και πάλι αυτό το τραγούδι σε άλμπουμ τους?


6. arcade fire - born on a train [live on KCRW, magnetic fields cover]
πως να μην τους λατρέψεις μετά απ'όσα λέει στην εισαγωγή του τραγουδιού?


7. arcade fire - maps [live yeah yeah yeahs cover]
yep! this band can do no wrong!


8. arcade fire - neon bible
το τρέχον αγαπημένο μου από το άλμπουμ. Μάλλον πρόκειται για ερασιτεχνικό video, αλλά είναι πολύ καλό



9. arcade fire - my body is a cage
κάποιος θεότρελος φτιάχνει ένα video για το εκπληκτικό closing track του neon bible από σκηνές του Once Upon a Time in the West.. και φυσικά πετυχαίνει διάνα!



10. arcade fire - rebellion (lies) [live on jools holland]
δείτε την καταπληκτική εμφάνιση ΜΕ τον Owen Pallett των Final Fantasy στο βιολί, να κλέβει την παράσταση στο τέλος..




Μια που μιλήσαμε για τον Owen, έχει κάνει τα strings [μαζί με τη Marika, τη Sarah και τον Richard σε όλα τα τραγούδια εκτός του keep the car running], ενώ σε δύο από αυτά, το no cars go και το black mirror τα έχει συνθέσει κιόλας, μαζί με τη Regine. [Σας θυμίζω ότι έχει γράψει ένα από τα καλύτερα τραγούδια του για το ζεύγος των arcade fire, το καταπληκτικό this the dream of win and regine]. Δυστυχώς οι υποχρεώσεις του με την ηχογράφηση του νέου του άλμπουμ, που ίσως τελικά πάει για την επόμενη χρονιά, δεν τον αφήνουν να περιοδεύσει μαζί τους. Αφού λοιπόν ούτε θα τον δούμε ούτε θα τον ακούσουμε φέτος, ορίστε ένα τραγούδι από το επερχόμενο Heartland, έτσι για να σας κρατήσει μερικούς μήνες..


11.final fantasy - new song

Ο Owen δε θα είναι στην ευρωπαϊκή περιοδεία, οπότε οι arcade fire διάλεξαν τον τέλειο αντικαταστάστη, τον Patrick Wolf, που κι αυτός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς για τον γράφοντα [ναι, μου αρέσει ΚΑΙ το εξώφυλλο]. Φαντάζεστε στο Λονδίνο να έχουμε [ok, να έχουνε] πάνω στη σκηνή ΚΑΙ τη Marianne Faithfull σ'αυτό το σπουδαίο ντουέτο?


12. patrick wolf ft. marianne faithfull - magpie

Επίσης, λες και δεν έφτανε ο Patrick, στις μισές συναυλίες support τους θα είναι οι Electrelane, που είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με τις εμφανίσεις τους και στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια, οι οποίες έχουν και καινούργιο άλμπουμ. Ορίστε το εναρκτήριο track.


13. electrelane - the greater times

Λοιπόν, όπως είπαμε, σήμερα κοιμόμαστε έξω από το Metropolis [αν κι εγώ για να πω την αμαρτία μου, παρήγγειλα τα αντίτυπά μου από το parasol..]


14 σχόλια:

H2O είπε...

Και νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος που ψωνιζώ απο την Parasol ..

Μαρκησία του Ο. είπε...

Οι Arcade Fire είναι μια σχεδόν (ή μια καθαρά) θρησκευτική εμπειρία.

Ήδη από το Funeral έδειξαν τα δόντια τους...
Φαντάζομαι το My body is a cage σε καθεδρικό ναό, με εκκλησιαστικό όργανο, δυνατά, να ανεβαίνει στην οροφή, να πετάει...

Το Cold Wind από το soundtrack του Six Feet Under με κάνει πάντα να δακρύζω...

καλή Κυριακή :)

WinterAcademy είπε...

-το 5πλό του sufjan το'χουν 16.25$ δηλ 12,5€, ενω στο γνωστό δισκάδικο που ξεδιάντροπα διαφήμισα το'χουν κάπου μεταξύ 30-35€, δε θυμάμαι ακριβώς.. Γενικά τα cd έχουν 10-15$ στην Αμερική με τους γνωστούς μισθούς κλπ...

-μαρκησία το cold wind [θα] είναι πάντα και για μένα το καλύτερο arcade fire song

Unknown είπε...

thank you for the mp3s!!!!

teleia!!
:)))))

s_k είπε...

επιτρεπεται/ε να διαφωνησω για το πρωτο των arcade...;

Ανώνυμος είπε...

...και να πιάσει η ευχή [στο mic γράφτηκε αν δεν κάνω λάθος] να έρθουν γρήγορα στην Ελλάδα με support τους Κόρε.Ύδρο. !!!

mystery falls down είπε...

Ημιαπολαυστικό το αφιέρωμα! Καλοσύνη σου να μοιραστείς όλες τις ζωντανές ηχογραφήσεις μαζί μας (αν και πρέπει να σε ευχαριστήσω κυρίως για τη διασκευή, η οποία μου έλειπε στο τραγούδι της France Gall). Φέτος είναι ευκαιρία να επισκεφτούν την Ελλάδα, λόγω της περιοδείας τους στην Ευρώπη. Υποψιάζομαι ότι αν δε συμβεί σύντομα, θα περιμένουμε μέχρι να περάσουν τα πενήντα.

ΥΓ. 2l8 για support!

ΥΓ. (2) Το Song for Christmas το έχει 33,50€!

gsus είπε...

Συμφωνώ, συμφωνώ, συμφωνώ ναι συμφωνώ και πρέπει να ομολογήσω ότι στο τσακ γλίτωσα τη λιποθυμία όταν κατέβασα το άλμπουμ.
Αλλά αυτοί δεν κάνουν συναυλίες σε εκκλησίες; Εδώ που να τους βάλουμε;

gsus είπε...

Του ξέχασα να προσθέσω ότι το No cars go ήταν το track που επέλεξαν οι fans .

WinterAcademy είπε...

1. fuzzy αν κατάλαβα καλά εννοείς ότι είναι κατώτερο το funeral? Εγώ απλά εννοούσα ότι δεν είναι δα και τόσο διαφορετικός ο ήχος τους, οπότε πως τώρα κάποιοι προσκυνούν [και καλά κάνουν βέβαια] ενώ το 2004 προσπέρασαν αδιάφοροι??

2. mfd,inv_a : εγώ θα προτιμούσα τους mary and the boy γιατί δεν τους έχω δει. τον 2l8 [που τον έχω δει και είναι εξαιρετικός] τον προτιμώ στους xiu xiu. Τους Κόρε Ύδρο [και δε θέλω να το επαναλαμβάνω και συνέχεια..] προσπάθησα αλλά δυστυχώς δε μου βγήκε..

3. gsus -> μπορούμε τώρα με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου να εισβάλλουμε ως έθνος και να επανακατακτήσουμε την 'Πόλη' κ την Αγ.Σοφία (αλλά μόνο αυτά διότι στην υπόλοιπη Τουρκία είναι πολύ απολίτιστοι κ ευχαριστώ δε θα πάρω]
οπότε μπορούν να παίξουν εκεί.
Ή αν αυτό είναι κομματάκι δύσκολο [...] μπορούμε να τους δώσουμε έναν αρχαίο χώρο όπως ΔΕΝ κάναμε με τους Smashing Pumpkins το 1998.
Ή έστω το Ηρώδειο..

πολυβιος είπε...

συγχαρητήρια για το ποστ.

indoor fireworks είπε...

φιλε,ευχαριστουμε πολυ.
τι δουλεια!

WinterAcademy είπε...

ευχαριστώ κύριοι
[τι ψευδώνυμο!]

Ανώνυμος είπε...

winteracademy,προς διευκρινηση μονο, δεν ειμαι σκετη λασπη(αν και μονο ως φυσικο υλικο μου ειναι συμπαθες). συμμετεχω σε ενα ομαδικο μπλογκ και σε εκανα ποστ.
http://laspistasteria.wordpress.com/2007/03/06/musicblogs/
τοση (και καλη) δουλεια αξιξει να κυκλοφορει σε οσο δυνατον περισσοτερους