Σάββατο, Μαρτίου 31, 2007

April Fool's Edition : Spot The Fake

Με αφορμή την Πρωταπριλιά, μια ημέρα όπου όλα επιτρέπονται [τι έχουμε ν'ακούσουμε πάλι στα δελτία ειδήσεων..] τι περιμένατε? ότι εμείς εδώ θα πηγαίναμε πίσω? Ορίστε λοιπόν δέκα μικρές μουσικές ιστορίες.. περίεργες, εξωφρενικές, γελοίες, γνωστές, άγνωστες.. μα πάνω απ'όλα αληθινές.. ή μήπως όχι?

1. Όλοι σίγουρα πειμένουμε με τεράστια ανυπομονησία το νέο άλμπουμ Volta της Bjork, κατεβάζουμε σαν ηλίθιοι ότι fake ανοησία ανεβάζουν οι σαδιστές του διαδικτύου ως το νέο της άλμπουμ για να μας τη σπάσουν, όλοι ξέρουμε ότι πριν τη σόλο καριέρα της ήταν η τραγουδίστρια των Sugarcubes, όσοι είδαμε το Screaming Masterpiece την είδαμε στις αρχές των 80s να τραγουδάει με κάποιο [ο θεός να το κάνει] punk συγκρότημα... αυτό όμως που δεν ξέραμε ως τώρα, και που η ίδια πάσχισε επιμελώς να κρύψει, είναι το πραγματικό της Debut, σε ηλικία 11 ετών, όπου τραγουδάει παραδοσιακά ισλανδικά τραγούδια αλλά και popάκια της εποχής, στα ισλανδικά φυσικά..


bjork - Arabadrengurinn

2. Ο Damon Albarn είναι αν μη τι άλλο ένας ανήσυχος καλλιτέχνης. Εκεί που οι Oasis την έβγαλαν καθαρή επί 15 χρόνια ηχογραφώντας το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά, ο Damon εφηύρε την britpop, σκότωσε την britpop, έφτιαξε τους Gorillaz, τους φετινούς The Good, the Bad and the Queen, κυκλοφόρησε ένα ανεκδιήγητο σόλο άλμπουμ με τίτλο Democrazy, και τώρα ετοιμάζει μια όπερα.. Κάπου ανάμεσα σ'όλα αυτά όμως ξέκλεψε λίγο χρόνο για να πάει ως το Mali και να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ με ντόπιους μουσικούς. Ανάμεσα λοιπόν σε διάφορα αδιάφορα yeke yeke, και συγκεκριμένα ως πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, τοποθέτησε αυτό το εκπληκτικό μεν, εντελώς άσχετο δε, instrumental..


mali music - spoons

[κατεβάστε και την εξωφρενικής ανάλυσης φωτογραφία, είναι απίθανη..]

3. Όλοι σας βέβαια ξέρετε τον enteka, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της ελληνικής blogόσφαιρας. Ένα από τα μυστικά του σας αποκαλύπτω σήμερα: είναι ο εγκέφαλος πίσω από την ομώνυμη μπάντα από το Κεμπέκ του Καναδά, η οποία παίζει rock με γαλλικούς στίχους.. ποιος θα το πίστευε? τι? όχι εσείς? ιδού λοιπόν άπιστοι θωμάδες..


enteka

4. Οι περισσότεροι κινηματογράφοι έχουν ονόματα που ξεκινούν από 'Α' για να βρίσκονται μπροστά μπροστά στις διάφορες λίστες των εφημερίδων. Κάτι τέτοιο θα σκέφτηκαν και οι αμερικανοί !!! και ονόμασαν έτσι το συγκρότημά τους. Τώρα όμως έχουν και ανταγωνιστές στην ιδιότυπη αυτή πρωτιά, τους :( [διαβάζεται colon open bracket] από το Aberdeen της Σκωτίας. Βέβαια το ':' είναι πολύ πιο κάτω από το '!' στο πληκτρολόγιο οπότε μάλλον κάτι που ξεκινάει με '~' έπρεπε να διαλέξουν..


:( - cute

5. Εντάξει, οι Arctic Monkeys είναι 19χρονοι, και είναι πολύ παρήγορο που κατέκτησαν τα charts με τη φρεσκάδα τους και το νεανικό ενθουσιασμό τους blah blah blah. Ποιο όμως είναι το κατώτερο όριο ηλικίας που μπορείτε να ανεχθείτε για ένα συγκρότημα / τραγουδιστή / τραγουδίστρια που μπορείτε να παραδεχθείτε ότι σας αρέσει? Για μένα υποθέτω είναι αυτό το τραγούδι, το οποίο δεν τραγουδά η ανηψιά της Τίφανυ [από τα 80s, ε.λ.π.ί.ζ.ω. να τη θυμάστε, μόνο εγώ είμαι τόσο μεγάλος??] αλλά ένα μυξιάρικο από την Αγγλία...


lil chris - gettin' enough

6. Το ξεκαθαρίζω από την αρχή. Ποτέ μου δε μπόρεσα να αποδεχθώ και να παραδεχθώ την ύπαρξη οποιουδήποτε cult icon στην Ελλάδα. Ούτε ο Φλωρινιώτης, ούτε η Κα. Λουκά, ούτε ο Mr Εθνικά Μπούτια ή όπως αλλιώς τον λένε.. βαριέμαι αφόρητα με όλα αυτά, στο άκουσμα και μόνο του ονόματος Αννίτα Πάνια οκτώ μικρά z μαζεύονται σε ένα συννεφάκι πάνω από το κεφάλι μου.. Όμως.. όμως πριν από το Θέμο, πριν την πανελλήνια επιτυχία.. ομολογώ ότι παρακολουθούσα με απαράμιλλη προσήλωση τον κύριο που ακολουθεί, όποτε τύχαινε να πέσω επάνω του στο ζάπινγκ.. Δε θέλω τώρα να χρησιμοποιήσω τη λέξη 'αυθεντικός' που τόσο έχει κακοποιηθεί, αλλά το παρακάτω τραγούδι είναι ένα πραγματικό greek cult anthem, κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές το έχω τραγουδήσει με την αδερφή μου, κανονίζοντας τι ώρα θα βγούμε έξω, στις συναυλίες όταν αργεί το συγκρότημα.. μην το ψάχνετε, αυτό το τραγούδι πάει με όλα..


νίκος χορταρέας - τι ώρα βγαίνεις??

κι α.υ.τ.ό το εξώφυλλο..

7. Μπορώ να πω πως είμαι αρκετά περήφναος που ανακάλυψα τους Radiohead από την πρώτη κιόλας κυκλοφορία του Creep. Πάντα με ενοχλούσε βέβαια το γεγονός ότι δεν το λένε ποτέ στις συναυλίες τους, λες και πρόκειται μετά από τόσα χρόνια να τους αντιμετωπίσει κανένας ως one hit wonders. Ο ύμνος αυτός της δικής μου εφηβείας, αλλά και πολλών χιλιάδων άλλων, τολμώ να πω ότι έπεσε κατά ένα χιλιοστό στην εκτίμησή μου όταν άκουσα την παλιά μεγάλη επιτυχία των Hollies. Χμμ.. μήπως οι τύψεις του Thom είναι τελικά ο λόγος που δεν παίζεται πια live το creep?


the hollies - the air that i breathe

8. Ένα από τα 'μυστικά' του ροκ που ξέρουν πλέον όλοι, αλλά αυτή το'χει ακόμη κρυφό καμάρι, είναι ότι το καταπληκτικό άλμπουμ των Hole 'live through this' έχει γράψει εξ ολοκλήρου όχι η Courtney Love αλλά ο μακαρίτης σύζυγός της.. καθώς ούτε πριν, ούτε βέβαια και μετά μπόρεσε να αποδείξει την ύπαρξη ενός στοιχειώδους συνθετικού ταλέντου. Κι αν δεν πιστεύετε εμένα, ορίστε το asking for it σε μια σπάνια εκτέλεση με τον kurt στα φωνητικά για να πειστείτε..


hole ft. kurt cobain - asking for it

9. Όλοι νομίζουν ότι τα 50s είναι η δεκαετία της αθωότητας, με γλυκανάλατα τραγούδια του Πατ Μπουν και της Ντόρις Ντέϊ, και τα εκνευριστικά clean cut φιλμς του Elvis. Υπήρχε όμως και η σκοτεινή πλευρά.. γιατί που αλλού να εντάξει κανείς αυτό το συγκρότημα με το ύποπτο όνομα 'the four skins' που τόλμησε να κυκλοφορήσει το 1954 ένα single με α.υ.τ.ό.ν. τον τίτλο?


the four skins - her vagina

10. Το πρώτο μισό του 1994 έμενα σε μια Ολλανδική πόλη, και αναπόφευκτα, ενημερωνόμουν για τις μουσικές κυκλοφορίες από το Ολλανδικό ραδιόφωνο. Μια μέρα λοιπόν, κι ενώ περίμενα πως και πως μια μετάδοση του νέου single του Mozzer, έπεσα πάνω σ'αυτό


melanie

Να πω ότι δεν τρελάθηκα από χαρά με την ποιότητα του άσματος? το λέω.. Λίγες ημέρες μετά βέβαια κυκλοφόρησε το εκπληκτικό 'the more you ignore me..', το ακόμη εκπληκτικότερο Vauxhall & I [ποτέ δε θα ξεχάσω την εβδομάδα που ήμουν στην Αγγλία και αυτό ήταν στο #1.. αλλά αυτά είναι για κάποιο άλλο post..] και φυσικά τη Melanie την έφαγε η μαρμάγκα.. ώσπου μετά από πολλά χρόνια έπεσε στα χέρια μου το παραπάνω mp3 με α.υ.τ.ή. ακριβώς τη μετάδοσή του από το Ολλανδικό ραδιόφωνο! Είναι πράγματι λοιπόν ο φίλος μας που τραγουδάει? Κι αν ναι, γιατί δεν είχε η Melanie την τύχη της Sheila, του Dagenham Dave, του William και τόσων άλλων??

Αυτά για τώρα, από βδομάδα όχι άλλα trash σκυλάδικα, το υπόσχομαι, πίσω στη σουηδική indiepop.. [εκτός βέβαια και αν θέλετε να ακούσετε το άλλο μεγάλο σουξέ, τα 'τρίποντα' -> "τέρμα τέρμα, με παύλα και τελεία, αφού σ'αρέσουν τρίποντα μην κάνεις την κυρία"]

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

WinterAcademy, εμένα μου φαίνεται ότι αυτός αριστερά στη φωτο των Έντεκα είσαι εσύ. Πες μου ότι είσαι...

a female Darcy είπε...

to exo auto to album ths bjork :P fainotan apo mikro....exo akousei oti to 'johannes kjarval' to eixe grapsei h idia gia enan kallitexni. nomizo oti auto ta leei ola.

WinterAcademy είπε...

gone4sure, εμένα [πάλι] μου φαίνεται ότι αυτός αριστερά στη φωτο των Έντεκα ΔΕΝ είμαι εγώ. Σου λέω ότι ΔΕΝ είμαι..

[αλλά πάλι, πρωταπριλιά σήμερις.. ποτέ δε μπορείς να'σαι σίγουρος..]

enteka είπε...

χορταστικό!

τους enteka τους είχα 'ανακαλύψει' κι εγώ, τι πλάκα!

Nathalie είπε...

Πρώτα απ'όλα συγχαρητήρια για το κορυφαίο ποστ.
1.Ομολογώ πως αν και φαν της Bjork αυτό δεν το ήξερα. Ευχαριστώ. Εν αναμονή του "Volta".
2.Oi "The Good,the bad and the queen" είναι και γαμώ. Φοβερό το album τους, ξεχωρίζει.Το "spoons" υπέροχο. Ευχαριστώ.
6.Lol
7.Όντως θυμίζει το "Creep", αλλά το τελευταίο θα είναι για πάντα στο πάνθεον του μυαλού μου. Δεν είναι μόνο η μουσική, αλλά και η στίχοι και η ερμηνεία του Thom.Σπάσιμο για το live, συμφωνώ. Σκέψου, είχα γνωστό που είχε πάει Nirvana και δεν έπαιξαν το "Teen spirit"..
8.Έτσι εξηγούνται πολλά.

CrazyCow είπε...

Ωραίο post, ωραίο blog. κάλώς σε βρήκα!

Μαρκησία του Ο. είπε...

Αυτή η φωτογραφία του Χορταρέα είναι όλα τα λεφτά.

Ευγε!!! ;-)

WinterAcademy είπε...

@11 οπότε τελικά ΔΕΝ είσαι ο εγκέφαλος του συγκροτήματος ε? [ή μήπως είσαι εσύ αυτός στα αριστερά??]

@natalie ας ειχα δει κι εγω τους nirvana κι ας επαιζαν και διασκευες barbra streisand

@cow thanksalotandwelcome

@m indeed αγαπητή! σήμερα που άκουγα στη δουλειά το τραγούδι και έβαλα ένα συνάδελφο να μαντέψει ποιος τραγουδάει, έψαχνα να βρω μια φωτο του χορταρέα και δεν έβρισκα σε ολόκληρο το ιντερνετ [μόλις γύρισε λίγο την πλάτη μπήκα στο blog και κατέβασα τη δική μου]. οπότε μπορώ να πω ότι έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στο ελληνικό ιντερνετ, ειμαι πολυ περήφανος

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Ο λαός απαιτεί να βγάλεις τα "τρίποντα" πάραυτα. Με παύλα και τελεία!

Καταπληκτικό post! Τι να πρωτοσχολιάσεις...

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Πάντως πρέπει να σου πω ότι το κομμάτι της Bjork, μιας και έχω repeat στο player και το άκουσα μερικές φορές, έχει αρχίσει να μου κολάει...

WinterAcademy είπε...

oh i thought you'd never ask..

http://www.box.net/shared/856gqv6ly6

enjoy..

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

O λαός σου σε ευχαριστεί και υπόσχεται να παίζει μόνιμα στην... μπασκέτα σου!
;D

(Δώσ' μου παρακμή και πάρ' μου τη ψυχή!..)lol