Παρασκευή, Μαρτίου 23, 2007

9th T.D.F. : Day 7 : Thursday 22.03.2007

1. Awesome; I Fucking Shot That!, (2006), Nathanial Hornblower, (USA), * * 1/2


Άλλη μία μεταμεσονύκτια προβολή στο Ολύμπιον με μεγαλύτερη της μισής ώρας καθυστέρηση, και ευτυχώς ήταν το μοναδικό film που είδα χθες, ειδάλλως οι εκκωφαντικοί Beastie Boys με δυσκολία θα κάλυπταν το ροχαλητό του ανταποκριτή σας.. Το 'film' λοιπόν αυτό του Nathanial Hornblower aka Adam Yauch aka MCA δεν είναι τίποτε άλλο από μια μαγνητοσκόπηση της συναυλίας που έδωσαν στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης στις 9/10/2004. Μόνο που αυτή η μαγνητοσκόπηση έγινε με 50 κάμερες που μοιράστηκαν σε αντίστοιχους οπαδούς του γκρουπ, οι οποίοι διασκορπίστηκαν σε όλο το στάδιο.. Αυτό που πετυχαίνει λοιπόν η ταινία, να μεταδώσει δηλ. την αίσθηση μιας ζωντανής συναυλίας 'εκ των έσω' είναι αναμφισβήτητο. Οι εικόνες συχνά είναι θολές και κουνηνημένες, το μοντάζ καταιγιστικό [καθόμουν και μπροστά μπροστά, ήταν σα να είχα καταπιεί την 51η κάμερα..] Μην περιμένετε 'καλλιτεχνικά' πλάνα βεβαίως, η μόνη οδηγία που δόθηκε στους φαν ήταν "χορέψτε, φωνάξτε, κάνετε ότι θέλετε, αλλά συνεχίστε να τραβάτε", οπότε έχουμε αρκετά "δείξτε λίγο ενθουσιασμό για να μπείτε στο dvd!", μέχρι και την επίσκεψη του ενός στο WC [πολύ τοις μετρητοίς τις πήρε τις οδηγίες..].


Αυτό όμως που κλέβει την παράσταση σε μια ταινία χωρίς διαλόγους αλλά με ιαχές οπαδών [μεταξύ των οποίων κι ένας ενθουσιώδης Ben Stiller] και hip hop στίχους, είναι φυσικά η σουρρεαλιστική μετάφραση των τελευταίων.. ".. η γραμμή του ΟΤΕ είναι μάπα μα αδιαφορώ, γιατί τον έχω και πολύ πλαδαρό" anyone?.. [εντάξει, συνδύασα λίγο τα highlights, το ομολογώ..]. Δυστυχώς δε διαβάσαμε πουθενά το περίφημο 'μέγκλα' που πρόπερσι ήταν το γκραν σουξέ των μεταφραστών..
Να το δω? : Αφού χλωμό το κόβω να δεις ποτέ το real thing [είδες όμως τους papareamon, μη γκρινιάζεις..] δες τουλάστιχον αυτό..



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να δω τι θα κάνεις που σε λίγες μέρες θα έχετε και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου..:)

WinterAcademy είπε...

ειδα μολις τωρα το προγραμμα βγαινοντας απο το 4ο doc της ημερας και μονο που δεν ουρλιαξα!

εδω καπου i draw the line που λένε. αρνούμαι!

mystery falls down είπε...

Τι σε δελέασε να δεις το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ; Ελπίζω όχι η μουσική των Beastie boys.

mystery falls down είπε...

"Αθωότητα". Προτείνω να το δεις. Ξεχωριστό θέμα και ιδιαίτερα συγκινητικό. Οι σκηνοθέτιδες ήταν ευδιάθετες και έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε ερώτημα του κοινού. Ίσως έπρεπε να τις σφίξω τα χέρια και να εγκωμιάσω τη δουλειά τους. Μετανιώνω. Πάντως χειροκρότησα δυνατά.

WinterAcademy είπε...

απλό. ειχα χρόνο για κάτι μόνο μετά τις 23.30 και ήταν το μόνο που παιζόταν [μπορούσα βέβαια κ να μη δω τίποτε υποθέτω..]. Άσε που [θα έπρεπε να] είχε και το ενδιαφέρον του το όλο θέμα με τις 50 κάμερες..

τη δε αθωότητα δεν την προλαβαίνω πλέον

btw, thanks για το sufjan track, δεν το είχα πάρει είδηση ότι συμμετείχε κι αυτός..