Σάββατο, Νοεμβρίου 24, 2007

48th T.I.F.F. : Day 8 : Friday 23.11.2007

1. Otryv [Soar], (Russia), 2007, Alexander Mindadze, **1/2


Πόσο μπορεί να σου αρέσει μια ταινία από την οποία δεν κατάλαβες τίποτε? Βγαίνοντας από το Ρωσικό αυτό φιλμ πραγματικά αυτό ήταν το μοναδικό ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου.. Ένας άντρας προσπαθεί να βρει τι κρύβεται πίσω από τη συντριβή ενός αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε η γυναίκα του.. Γρήγοροι ρυθμοί, η κάμερα κολλημένη στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.. όμως.. ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές? πόσα ήταν τα αεροπλάνα? ποιος ήταν ο πιλότος και ποιος ο ελεγκτής? ποιος είναι ζωντανός και ποιος όχι? είναι αληθινά όλα αυτά που βλέπουμε ή όχι? Συμβολίζει το ένα αεροπλάνο τον σοσιαλισμό και το άλλο τον καπιταλισμό? Πόσες φορές έχει δει το Mulholland drive ο σκηνοθέτης?..

Να το δω?: Ειδικά αν το καταλαβητικό σου είναι ανώτερο του δικού μου [που είναι και το πιο πιθανό], κόπιασε, να μου εξηγήσεις και τι έγινε..

2. Sztuczki [Tricks], (Poland), 2007, Andrej Jakimowski, **


Γλυκιά, τρυφερή ταινία, για ένα αγοράκι που προσπαθεί να προκαλέσει την τύχη με διάφορα 'κόλπα', ελευθερώνοντας περιστέρια, κρατώντας τα δάχτυλά του σταυρωμένα, πετώντας κέρματα στις γραμμές του τρένου κλπ, με σκοπό να κάνει τον πατέρα του να επιστρέψει στο σπίτι, και να βοηθήσει την αδελφή του να βρει μια καλύτερη δουλειά. Ακριβώς αυτό που λέει η περίληψη, ακριβώς αυτό που περιμένετε να δείτε..



Να το δω? : Δε χάνεις και τίποτε αν προσπεράσεις, δε μετανιώνεις αν μείνεις..

3. PVC-1, (Greece), 2007, Spiros Stathoulopoulos, **1/2


Το μόνο Ελληνικό στοιχείο της ταινία είναι ο σκηνοθέτης [και ευτυχώς], ο οποίος ζει στην Κολομβία και αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη του ταινία για μια πραγματική ιστορία που διάβασε στην εφημερίδα. Στα καλά του καθουμένου, μια ομάδα κουκουλοφόρων εισβάλλει στο σπίτι μιας οικογένειας και τοποθετεί ένα περίεργο κολλάρο στο λαιμό της μητέρας, με σκοπό τον εκβιασμό.. Η ταινία, εκτός από το ενδιαφέρον story, είναι γυρισμένη με ένα μόνο πλάνο [και όσοι έχουν δει την αριστουργηματική Ρώσικη Κιβωτό ξέρουν πόσο δύσκολο είναι αυτό] και ήταν από τις πολυαναμενόμενες αυτού του Φεστιβάλ. Στα πλεονεκτήματά της λοιπόν αναμφισβήτητα καταχωρείται η πολύ καλή σκηνοθεσία, η κάμερα κινείται με εξαιρετική ακρίβεια, είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ταινίας. Έτσι όπως είναι γυρισμένη, αναπόφευκτα, σε πραγματικό χρόνο, αισθάνεσαι πραγματικά ότι είσαι μέσα στην ταινία, δίπλα στην γυναίκα που αγωνιά, μη σου πω πως αγωνιάς και περισσότερο..



Στο πρώτο μέρος της ταινίας, και όσο οι ηθοποιοί κινούνται, όλα είναι άψογα, η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο, η αίθουσα πετάγεται ολόκληρη από τα καθίσμαα στον παραμικρό απροσδόκητο θόρυβο.. Όταν όμως ξεκινά η απεγνωσμένη προσπάθεια απεμπλοκής της γυναίκας από το 'κολλάρο', και στην απόλυτα τραγική ιστορία εισβάλλει ξαφνικά, και αψυχολόγητα, το χιούμορ, κάπου το παιχνίδι αρχίζει σιγά σιγά να χάνεται..


Να το δω? : Συνολικά, μια πολύ καλή προσπάθεια, με κανένα 'ελληνικό' ελάττωμα [μόνο κάποια αμερικανικά..]

4. Magnus, (Estonia), 2007, Kadri Kousaar, ***1/2


Δε μπορεί κανείς, βλέποντας και το χλιαρό χειροκρότημα του κοινού στο τέλος, [για την ταινία που ενθουσίασε το αντίστοιχο κοινό των Καννών], παρά να σκεφτεί πως αν επρόκειτο για το ντεμπούτο μιας Ελληνίδας σκηνοθέτιδας, τότε το Magnus θα είχε τύχει ενθουσιώδους υποδοχής, και θα μιλούσαμε για το μεγαλύτερο νέο ταλέντο.. Αλλά τέτοιες ταινίες πολύ δύσκολα μπορούν να γυριστούν στη χώρα μας.. Ο Magnus, ένας έφηβος που έχει ζήσει όλη του τη ζωή ξέροντας ότι πάσχει από μια περίεργη ασθένεια από την οποία μπορεί να πεθάνει από στιγμή σε στιγμή, είναι ο απόλυτος πεσιμιστής: Ζει την κάθε μέρα του σαν να είναι η τελευταία, ακριβώς με την αντίθετη έννοια από αυτήν που σημαίνει συνήθως η παραπάνω φράση.. "Αν καταφέρω να πάρω παραγγελία σε λιγότερα από 30'' τότε δε θα πεθανω σήμερα..". Η οικογένειά του δεν ενδιαφέρεται πραγματικά γι'αυτόν [ένας κι ένας όλοι, ο πατέρας ο porn businessman, η μητέρα με το επίσης αμφιβόλου ηθικής πρακτορείο μοντέλων, η αδιάφορη λεσβία αδελφή..], ώσπου, μετά και τη δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας του αγοριού, ο πατέρας αποφασίζει να τον αναλάβει προσωπικά [κλέβοντας ταυτόχρονα όχι απλά την παράσταση, αλλά και όλη την ταινία..]


Θαυμάσια μουσική, υπέροχες εικόνες, εξαιρετική σκηνοθεσία και πολύ καλός χειρισμός ενός δύσκολου, ανθρώπινου και βαθιά συγκινητικού θέματος από την πρωτοεμφανιζόμενη 27χρονη Εσθονή σκηνοθέτιδα..



Να το δω? : Δύο στα δύο η Εσθονία!

Η μουσική που ακούγεται στην ταινία είναι από το Καναδέζικο post rock συγκρότημα Set Fire To Flames

#15 : set fire to flames - fading lights are fading

Η σκηνή στην οποία ακούγεται αυτό το κομμάτι και ο magnus κοιτάζει τη θάλασσα είναι απλά ονειρική..

#14 : veils - lavinia


Για τους λίγους που έτυχε να περνάν από 'δω και δε γνωρίζουν ένα από τα ωραιότερα τραγούδια αυτής της δεκαετίας..

# 13 : cranes - vanishing point

Το άλμπουμ τους particles and waves του 2004 πέρασε σχετικά απαρατήρητο, και αν ακούσετε το εκπληκτικό αυτό εναρκτήριο τραγούδι μάλλον θα θελήσετε να το παρατηρήσετε καλύτερα..

# 12 : les savy fav - hold on to your genre

To genre των les savy fav δεν είναι ακριβώς το αγαπημένο μου, αλλά το συγκεκριμένο track είναι δυναμίτης..

# 11 : Ariel Pink's Haunted Graffiti - For Kate I Wait

Έχετε χαθεί σ'ένα πυκνό, καταπράσινο δάσος.. ξαφνικά βλέπετε ένα μεγάλο ξύλινο σπίτι και αποφασίζετε να μπείτε για να ζητήσετε βοήθεια.. μάλλον δεν είναι κανείς μέσα, ακούγεται μόνο μια περίεργη ανατριχιαστική μουσική, σα να ξέχασε κάποιος ένα τρανζιστοράκι να παίζει στα μεσαία.. ανεβαίνετε προς τη σοφίτα. Η μουσική γίνεται όλο και πιο δυνατή. Ανοίγετε την πόρτα και.. καλώς ήλθατε στο μαγικό κόσμο του Ariel Pink..

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Τα έχεις σαρώσει όλα πάλι φέτος.Τρελές ανταποκρίσεις,όμορφα κομμάτια και η χρονιά τελειώνει όπως πρέπει.Για να δούμε,θα σε τρακάρω σε καμιά αίθουσα σήμερα!

WinterAcademy είπε...

να υποθεσω δε με τρακαρες, Lol