Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2007

Control (UK), Anton Corbijn, (2007), ***

Τρίτη εβδομάδα προβολής, όλο και θα το έχουν δει οι περισσότεροι, και, κυρίως, αυτοί που θα ήθελα να αποφύγω, σκέφτηκα, και κατευθύνθηκα στη συνέχεια προς το Μακεδονικόν. Αίθουσα με το δικό της σταθερό κοινό, είτε είναι μια σύγχρονη 'κοινωνική' γαλλική ταινία, είτε η βιογραφία του τραγουδιστή ενός indie συγκροτήματος που έδρασε σχεδόν τριάντα χρόνια πριν.. Η βραδυνή προβολή του Σαββάτου βέβαια δεν ενδείκνυται αν θέλει κανείς να αποφύγει οτιδήποτε που τον ενοχλεί, αλλά ας επικεντρωθούμε καλύτερα στο φιλμ..

Τα θετικά: Η έξοχη αναπαράσταση της εποχής του μίζερου Manchester [σοφά ο Corbijn επιλέγει την ασπρόμαυρη φωτογραφία], οι καταπληκτικές ερμηνείες του διδύμου των πρωταγωνιστών, η μουσική φυσικά [αξέχαστο θα μου μείνει το τελευταίο πλάνο με την καμινάδα..]

Τα 'αρνητικά' : Όταν πας να αναμετρηθείς μ'έναν μύθο μήπως είσαι τελικά χαμένος από χέρι όπως και να προσπαθήσεις να τον παρουσιάσεις? Ποια είναι η σωστή προσέγγιση, το να τον παρουσιάσεις ως 'καταραμένο' ήρωα, καταθλιπτικό και μυστηριώδη, παίζοντας το σίγουρο χαρτί του μύθου [σκέψου Val Kilmer ως Jim Morrisson] ή ως ένα φοβισμένο παιδί, διχασμένο ανάμεσα στο όνειρο της επιτυχίας και στην παγίδα της οικογενειακής ζωής από πολύ μικρή ηλικία, όπως ίσως και να ήταν πραγματικά? Το δεύτερο δρόμο, και μάλλον σοφά, επιλέγει ο Corbijn, και μόνο η ιστορία θα δείξει αν έπραξε σωστά..


Στηριζόμενος στο αμφιλεγόμενο βιβλίο της συζύγου του Curtis, η οποία συμμετέχει και στην παραγωγή [εκπληκτική η ερμηνεία της Morton, τηρεί έξοχα τις ισορροπίες, δεν τη μισείς αλλά ούτε και τη συμπονείς ιδιαίτερα..] ο Ολλανδός σκηνοθετεί και παρουσιάζει μια γήινη ανθρώπινη ιστορία, και όχι ένα χολλυγουντιανό έπος - δράμα - μιούζικαλ. Έχει να αναμετρηθεί με τη φαντασία του κάθε fan, με τα στερεότυπα 30 χρόνων, με το μύθο.. πως μπορεί να δείχνει τον Curtis σαν αδύναμο και αναποφάσιστο παιδάκι?

Βέβαια, αν κάποιος θέλει να γίνει κακός, και τον βασανίζει η καχυποψία, δε μπορεί παρά να δει με σκεπτικισμό το πως παρουσιάζεται η 'άλλη γυναίκα' ή η σχέση [ποιά?] του πατέρα με την κόρη.. σε συνδυασμό πάντα με το ποιος είναι αυτός που ουσιαστικά διηγείται την ιστορία..

Η ετυμηγορία? όπως είπα και πριν.. η ιστορία θα δείξει..

Να το δω? : τι? δεν είμαι ο τελευταίος?


11 σχόλια:

enteka είπε...

ωραία τα είπες. ελπίζω να απέφυγες αυτούς που ήθελες ;) εγώ θα της έβαζα όμως 5/5

m.hulot είπε...

στειλε μου το τηλέφωνό σου στο mhulot@dyodeka.gr ή mhulot@otenet.gr είναι επείγον.

WinterAcademy είπε...

όχι δεν τους απέφυγα, τους γεροindie και τους trendy indie κλπ κλπ, που ήρθαν ανά παρέες ολόκληρες και μιλούσαν κ γελούσαν συνεχώς κ έιχαν κ άποψη 'σιγά μην ήταν έτσι ο curtis' λες και τον ήξεραν προσωπικά..

κάθε φορά που πηγαίνω στο σινεμά θυμάμαι τον oscar wilde. hell is other people.

Zpi είπε...

Χεχε κι όμως δεν είστε ο τελευταίος monsieur, υπάρχουμε κι εμείς οι χαμένοι στον κόσμο μας ;-)
Ετοιμάζομαι για επανάκαμψη κατά την περίοδο του Φεστ.
Φαντάζομαι θα έχετε ήδη ξεκινήσει τις διατάσεις..?

WinterAcademy είπε...

ασε, ασε, χαλάει και ο καιρός, δεν έχω εξασφαλίσει και άδεια ακόμη [αλλιώς δε λέει..], δύσκολα τα πράγματα φέτος..

mystery falls down είπε...

Εσείς οι χαμένοι στον κόσμο σας (αν και δε συμμερίζομαι την άποψή σου Zpi) καλύτερα να τη δείτε σε dvd. Όχι γιατί δεν είναι αξιόλογη, αλλά επειδή σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχει κυκλοφορήσει.

Ευτυχώς που ο Anton Corbijn επέλεξε να παρουσιάσει την ταινία με αυτόν τον τρόπο (ως δράμα). Τα κατάφερε περίφημα (πρόσθεσε μισό αστεράκι ακόμα).

Αν σας εκμυστηρευτώ ότι με ψιλοενθουσίασε η διασκευή των The Killers στο "Shadowplay" (ακούγεται στους τίτλους τέλους. Δε νομίζω να χρειάζεται να το ανεβάσω.) κινδυνεύω να με πάρετε με τις πέτρες;

Οι διατάσεις είναι περιττές. Την περίοδο του festival θα εμφανιστούν οι Dread Astaire, οι Your hand in mine, οι The Callas, οι ... .

Πρόσεξε κακομοίρη μου (αν και αυτές τις λαϊκές εκφράσεις τις αποφεύγω) μην δεν εμφανιστείς αύριο στους Coin (φοβάμαι ότι την προηγούμενη φορά που τους είδα τους αδίκησα) και τους 22 puppies (Ξυλουργείο, Μύλος), γιατί... (συνέχισέ το εσύ. Ο Zpi δε χάνει τέτοια θεάματα).

Zpi είπε...

αχ δεν τα χάνει αλλά θα τα χάσει όπως έχασε και τους 2l8. Τετάρτες στη Θεσσαλονίκη είναι τελείως εκτός προγράμματος (τουλάχιστον) για το Χειμώνα.
Παλεύω καμια αδειούλα για τη βδομάδα του φεστιβάλ

Αχ τι ωραία που βρήκαμε αυτό το φόρουμ να συζητάμε ;-)

Μαρκησία του Ο. είπε...

Σίγουρα δεν είσαι ο τελευταίος!
δεν το έχω δει ακόμα...;-)

WinterAcademy είπε...

ναι, κι εγώ δε θα μπορέσω.για μένα εκτός προγράμματος είναι όλες οι καθημερινές. πάντως να υποθέσω ότι οι your hand in mine παίζουν μαζί με τον manyfingers, non? είναι τόσο καλοί τελικά? εκεί εκτός απροόπτου θα πάω..

Rynoventoux είπε...

Η ταινία μου άρεσε, κυρίως λόγω της πειστικής αναπαράστασης της γκρίζας μελαγχολικής ατμόσφαιρας όλης εκείνης της εποχής..Το καλύτερο νομίζω ήταν τα live -μου φάνηκαν πολύ ζωντανά και ρεαλιστικά..

WinterAcademy είπε...

μα αυτά ήταν που περιμέναμε από τον corbijn [φωτογράφος γαρ] και μ'αυτά είναι που κερδίζει τελικά το στοίχημα