Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

6 x 11 albums for 2003

Αυτή είναι και η μοναδική χρονιά που ποτέ δε μπορώ να αποφασίσω για το #1 άλμπουμ, καθώς τη μία επικρατεί ο αντικειμενικός κριτής οπότε κλίνω προς το αριστούργημα των outkast, την άλλη το sad indie boy οπότε ψηφίζω το αψεγάδιαστο ντεμπούτο των καναδών hidden cameras. Σε κάθε περίπτωση νομίζω πως μέχρι στιγμής είναι ίσως η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας so far, καθώς, αν και δεν υπάρχει αξιολογική σειρά, θεωρώ ότι τουλάχιστον τα 20 περίπου άλμπουμ των δύο πρώτων σειρών είναι κορυφαία.


and a few samples:

bang gang - it's allright
Ένα υπέροχο άλμπουμ από την Ισλανδία. Όπου οι Sigur Ros συναντούν τους Massive Attack με φωνητικά Billy Corgan σε μπαλάντα του 1995. Στη Θεσσαλονίκη ακούστηκαν αρκετά.

colder - confusion
Μάλλον έτσι θα ακούγονταν σήμερα οι joy division παρά σαν τους interpol . Ψυχρός ο Γάλλος, μα αν ψάξετε στο βάθος, θα ξετρυπώσετε και λίγο συναίσθημα νομίζω..

m83 - run into flowers
Ελλάς - Γαλλία: συμμαχία. (Αυτοί παράγουν φοβερή ελεκτρόνικα, εμείς απολαμβάνουμε). Οργιαστικό άλμπουμ, πραγματικά πρωτοποριακό!

paddy mcaloon - i trawl the megahertz
Και μένα μου άρεσαν τα τραγούδια των Prefab Sprout στα late 80s, the king of rock'n'roll, σου-μπι-ντου, τρα-λα-λα.. μέχρι εκεί όμως.. Πόσο λοιπόν περίεργος ήμουν να ακούσω το σόλο άλμπουμ του τραγουδιστή τους? Το -σχεδόν- instrumental άλμπουμ του τραγουδιστή τους! Μια κριτική όμως μου κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον και ενέδωσα... Κάντε μου τη χάρη και κατεβάστε το -κάπως μεγαλούτσικο είναι η αλήθεια στα 22 λεπτά του- ομώνυμο κομμάτι και θα δείτε πως για τη φανταστική αυτή ταινία του αξίζει ένα φανταστικό Όσκαρ μουσικής. Μαγεία..

pernice brothers - baby in two
Ένα υπέροχο ποπ κομμάτι, με τίτλο που παραπέμπει στο βασιλιά Σολομώντα, από τον Joe Pernice, στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του (και το φετινό του άλμπουμ είναι πολύ καλό πάντως)

maximillian hecker - daylight
Όσο αντιπαθούσα οτιδήποτε γερμανικό μικρός, τόσο μου αρέσουν τα γερμανικά καλλιτεχνικά.. προϊόντα μεγαλώνοντας! Ένας λυτρωτικά λυρικός δίσκος..

ilya - bellissimo
Αν σας αρέσουν οι Portishead, οι Massive Attack, οι Goldfrapp στην πρώτη εποχή τους, ε τότε θα τους λατρέψετε! Και τι ΦΩΝΗ διαθέτει αυτή η γυναίκα..

bonnie 'prince' billy - the way
Αγάπα με.. με τον τρόπο που σ'αγαπώ κι εγώ.. Συγκλονιστικό άλμπουμ!


5 σχόλια:

schottkey είπε...

Μάλλον δεν είναι το πόσο μου άρεσαν οι Prefab Sprout το κριτήριο γιατί μου αρέσει το 'I Trawl the Megahertz' τόσο πολύ. Ούτε κι η σπαστή φωνή του McAloon- σε ένα κομμάτι εξάλλου μόνο ακούγεται. Αυτό το τραγούδι είναι έπος, πέρα από κατηγορίες pop/rock/modern classical/symphonic etc. Χαίρομαι που αρέσει το ίδιο, έστω και σε έναν επιπλέον.

mystery falls down είπε...

2003= Υπόθεση Radiohead. Έλαμψαν οι elbow, Sufjan Stevens, British sea power, Rapture, Four Tet...

Και οι Mars Volta μας έστειλαν αδιάβαστους. Εξαιρετικός ο πρώτος δίσκος. Στους επόμενους έχασαν κάθε μέτρο με συνθέσεις που κάποιες στιγμές έμοιαζαν έτοιμες να απογειωθούν αλλά τελικά δεν κατέληγαν πουθενά.

WinterAcademy είπε...

* thx schottkey (great blog btw)
* mfd συμφωνω με όλα όσα λες αλλά ήταν χρονιά outkast/white stripes πρωτίστως θα έλεγα, αν ήθελα να ειμαι αντικειμενικός. Εγώ βέβαια με το ζόρι θα βαζα τους w.s. στα 50 άλμπουμ, καθώς το προηγούμενό τους ήταν πολύ καλύτερο για μένα, αλλά παραδέχομαι ότι σημαδεψε τη χρονιά. Οι radiohead έβγαλαν άλλο ένα εξαιρετικό άλμπουμ αλλά ήταν η πρώτη φορά νομίζω που δεν εξέπληξαν με τον ήχο τους. Ίσως περιμένουμε πολλά από αυτούς (το eraser πχ ειναι καλυτερο πιστευω)

Ανώνυμος είπε...

bang gang - it's allright
τι ωραίο κομμάτι...
[1 χρόνο μετά έκανα σχόλιο έτσι, όχι αστεία...]

WinterAcademy είπε...

όντως εκπληκτικό.
και μάλιστα πίστεψαν τόσο πολύ σ'αυτό το άλμπουμ που προσπαθούσαν μέχρι και φέτος να το προωθήσουν στην Αγγλία, αλλά κυρίως στην Αμερική [κάτι που έκανε επιτυχώς και η Robyn με το αρκετά μπαγιάτικο, αλλά υπέροχο pop άλμπουμ της]
και όντως, ένα χρόνος μετά είναι ρεκόρ σχολίου για αυτό το blog, θενξ!