Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2009

Kυνόδοντας (Dogtooth), [Greece], George Lanthimos, [2009], ****




Ακόμη θυμάμαι τις περίεργες, απροσδιόριστα ελκυστικές εικόνες της Κινέττας, στα trailers των οθονών του Φεστιβάλ, πριν από μερικά χρόνια. Κοινό και κριτικοί στην πλειοψηφία τους κατέθαψαν το φιλμ, ο πρότερος ανέντιμος βίος του σκηνοθέτη έπαιξε επίσης το ρόλο του, και δυστυχώς την προσπέρασα. Μερικά χρόνια, μερικά βραβεία, αρκετό θόρυβο και μπόλικο controversy αργότερα, βρέθηκα κι εγώ στις μπροστινές θέσεις του Μακεδονικόν, ανάμεσα σε μια εκνευριστική παρέα φοιτητών, αντιμέτωπος με τον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου.


Μή έχοντας δει την παραμικρή σκηνή, μή ξέροντας τίποτε για το καστ, παρά μόνο κάποιες ελάχιστες βασικές πληροφορίες για την υπόθεση του φιλμ, προσπάθησα να αφήσω στην άκρη τυχόν προκαταλήψεις, προδοκίες, βραβεία, hype κλπ και νομίζω ότι το κατάφερα.. Ειλικρινώς σας αναφέρω λοιπόν ότι ο Κυνόδοντας είναι μια πολύ πολύ καλύτερη ταινία από αυτή που φαντάζεστε ότι θα παρακολουθήσετε. Ότι ξεπερνά πολύ άνετα το εμπόδιο - κλισέ του ελληνικού σινεμά, βασιζόμενο σε ένα θαυμάσιο, σφιχτό, καλοδουλεμένο σενάριο, χωρίς την παραμικρή κοιλιά. [ακόμη και η αναφορά στη λέξη 'σενάριο' νομίζω ότι αδικεί το φιλμ, πιο σωστό θα'ταν να αναφερθώ στην σπουδαία ιστορία που υποδειγματικά αφηγείται] Όσο, εμφανώς, δύσκολο φαντάζεται κανείς ότι θα ήταν το να γυριστεί, άλλο τόσο στενάχωρο και άβολο είναι το να την παρακολουθείς. Κι όμως.. δε μπορείς να στρέψεις τα μάτια σου μακρυά από την οθόνη! Άξια ειδικής αναφοράς, η εξαιρετική επιλογή του Χρήστου Στέργιογλου, ο οποίος δίνει ρέστα στο ρόλο του πατέρα..

Ο Κυνόδοντας είναι σαφώς μια από τις ταινίες της χρονιάς, και βγαίνοντας από την αίθουσα δε μπόρεσα να μην προβληματιστώ με το ότι οι πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες που έχω δει τα τελευταία χρόνια [αυτή και οι δύο του Οικονομίδη] ήταν τόσο [μα τόσο] σκληρές..




Να το δω? : Να το δεις!

5 σχόλια:

inverted_a είπε...

Ο Κυνόδοντας είναι ένα σαφές βήμα προόδου. Μακάρι μακάρι μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλα.

Έχεις χρόνο να συμμετέχεις στην ψηφοφορία για τις ταινίες της δεκαετίας; Είμαι σίγουρος πως θα βρεις ταινία που θα έχω ξεχάσει!

mystery falls down είπε...

Το Μακεδονικόν θα ξαναζήσει στιγμές δόξας. Ίσως επισκεφτεί τον κινηματογράφο και κόσμος που δε γνώριζε την ύπαρξή του. Την Πέμπτη η προβολή των 9 πραγματοποιήθηκε σχεδόν με γεμάτη την αίθουσα. Ευτυχώς, πήγα στην επόμενη (και απέφυγα τη φλυαρία).

Η ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε ο Κυνόδοντας ήταν απίστευτα πρωτοποριακή (αδυνατούσα να φανταστώ πως τη συνέβαλε ανθρώπινος νους). Σε καθηλώνει, σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα (χωρίς να ταυτίζεσαι με κάποιον από τους πρωταγωνιστές), σε αφήνει με το στόμα ένα μέτρο ανοιχτό.

Εκτός από τις δύο ταινίες του Οικονομίδη, πρόσθεσε και το Hardcore του Ντένη Ηλιάδη.

Να υποθέσω ότι έχεις ξεκινήσει το σχεδιασμό για ποιες ταινίες θα παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβαλ (Μην παραλείψεις το "Air doll" του Hirokazu Kore-Eda (σκηνοθέτης του εξαιρετικού "Κανείς δεν ξέρει"). Μάλλον το "Thirst" θα το χάσεις. Τετάρτη 18 Νοε, 24:00, Ολύμπιον);

WinterAcademy είπε...

1.φοβαμαι πως δεν εχω χρονο για τιποτε τελευταια. δεν ξερω αν θα προλαβω, θα δουμε

2.καλα, οι ταινιες που ανεφερες ειναι φαβορι, δε χανονται

το hardcore ομολογω οτι δε με τραβηξε για να το δω

το μακεδονικον εχει το δικο του κοινο, εχει παντα κοσμο

inverted_a είπε...

Ο cinemad ανέφερε μία παλιότερη ξένη ταινία που ξεκινά με το ίδιο σκηνικό του Κυνόδοντα, αλλά όπως λέει δεν πήγαινε τόσο μακριά.

Castle of purity ο τίτλος της.

περισσότερα:
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=27880302&postID=7122977104881551295

Ανώνυμος είπε...

Φοντάν δε θα πάρω (δε μου αρέσει η σοκολάτα), ευχαριστώ...αλλά την ταινία θα φροντίσω να τη δω!

Καλημέρα!