Δευτέρα, Νοεμβρίου 16, 2009

50th TIFF : Day 4 : Monday 16.11.2009

1. Es Kommt Der Tag (The Day Will Come), [Germany], Susanne Schneider, [2009], **1/2


Μια μυστηριώδης, οργισμένη νεαρή κοπέλα εισβάλει ξαφνικά στην τέλεια ζωή μιας οικογένειας, η οποία διατηρεί ένα κτήμα με αμπέλια στα Γαλλογερμανικά σύνορα. Σύντομα το μυστικό της θα αποκαλυφθεί και οι σχέσεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας θα δοκιμαστούν έντονα.. Το φιλμ της Schneider είναι ενδιαφέρον, έχει έντονο πολιτικό υπόβαθρο, παρουσιάζει δύο διαφορετικές γενιές και δύο διαφορετικές ιδεολογίες [τη σημερινή απάθεια των νέων και την έντονη πολιτικοποίηση της γενιάς του '70] χωρίς να ξεφεύγει από τον αρχικό της στόχο, ο οποίος είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης ιστορίας που διάλεξε να παρουσιάσει. Το πρόβλημα είναι πως όλα είναι κάπως προβλέψιμα, οι άκρες κάπως στρογγυλεμένες, το αποτέλεσμα είναι πιο mainstream απ'ότι θα ήθελες, πιο πολύ 'Γαλλικό' παρά 'Γερμανικό' αν καταλαβαίνεις τι εννοώ..



Να το δω? : Δεν είναι καθόλου βαρετό και συγκέντρωσε υψηλότατη βαθμολογία κοινού οπότε..


2. Ahasin Wetei (Between Two Worlds), [Sri Lanka], Vimukthi Jayasundara, [2009], ***1/2

Υπάρχουν ταινίες στις οποίες δεν καταλαβαίνεις τίποτε, παρ'όλα αυτά σου αρέσουν, και ίσως σου αρέσουν γι'αυτόν ακριβώς το λόγο. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης της ταινίας προέτρεψε το κοινό να μην προσπαθήσει να κατανοήσει το φιλμ [κυρίως επειδή απουσιάζει κάθε ίχνος κλασικής, γραμμικής αφήγησης] απλά να αφεθεί και να το απολαύσει. Όνειρο λοιπόν ή πραγματικότητα? Ιστορία ή παρόν? Μύθος ή πραγματικά γεγονότα? Η ιστορία της χώρας του, αρχαία και σύγχρονη, οι επαναστάσεις των νέων, η κουλτούρα της τηλεοπτικής αποχαύνωσης, παρουσιάζονται με έναν τρόπο συμβολικό και εντελώς σουρεαλιστικό, μέσα από υπέροχα πλάνα των δασών της Σρι Λάνκα..

Δεν καταλαβαίνεις και πολλά πριν το Q&Α και τις εξηγήσεις του σκηνοθέτη [με τη βοήθεια της εξαιρετικής μεταφράστριας] αλλά το φιλμ είναι χάρμα οφθαλμών.

Να το δω? : Εγώ πάντως σε προειδοποίησα..


3. The Muzzled Horse of an Engineer in Search of Mechanical Saddles, [Philippines], Khavn De La Cruz, [2008], *** [live music from The Brockas]

Ένας τύπος περιδιαβαίνει για ώρες στους δρόμους της Μανίλα. Κάποια στιγμή βρίσκει μια αλογάμαξα οπότε συνεχίζει μ'αυτήν την περιπλάνησή του.. Ένα θεματάκι με τα άλογα πρέπει να το'χει πάντως, καθώς σε όλη τη διάρκεια του φιλμ μουρμουρίζει / σκέφτεται με καταιγιστικό, παραλληρηματικό ρυθμό διάφορες ασυναρτησίες σχετικές με το θέμα, όπως πχ "άλογα που αγιοποιούνται από τη γεύση μανιταριών" και άλλες περισσότερο nsfw. Αρκετές από αυτές βέβαια δε μπορείτε καν να τις διαβάσετε στην οθόνη γιατί ο πιο ευτραφής από τους Brockas, το συγκρότημα των Φιλιππινέζων σκηνοθετών που παίζει ζωντανή μουσική στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ταινίας, κουνάει ένα πλαστικό καφάσι μπροστά από τους υπότιτλους. Ποιος να'ταν άραγε.. δε θυμάμαι από την εισαγωγή των μελών του συγκροτήματος.. ο Trelo-Brocka? ο Bazo-Brocka? o Malaka-Brocka ή ο Arkidi-Brocka? Πάντως Manouli-Brocka δεν τον έλεγες με τίποτε..

Οι Brockas λοιπόν έπαιξαν ένα υβρίδιο post rock / shoegaze / samata / mikrofonismou / aftosxediasmou, το οποίο ήταν κατά τόπους πραγματικά πολύ καλό, στο σύνολό του όμως ήταν φοβερά διασκεδαστικό, ανατρεπτικό και φασαριόζικο!

Μια πραγματική εμπειρία!



Να το δω? : Δυστυχώς την έχασες την ευκαιρία σου..

3 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πού είναι βρε ο Λίβανος;;;;;;!!

Καλημέρα.

WinterAcademy είπε...

βόρεια του ισραήλ, νοτιοδυτικά της συρίας.

καλημέρα :)

mystery falls down είπε...

Σύντομα θα προβληθεί και εκτός Φεστιβάλ. Αντιπολεμική ταινία με ένα πανέξυπνο εύρημα (το που διαδραματίζεται η πλοκή), χωρίς ρητορείες και βαρυσήμαντες δηλώσεις (υποθάλπτονται εύστοχα). Πολύ καλή!