Κυριακή, Μαρτίου 02, 2008

The Weekend Edition : 11 Covers For The Weekend

Άλλη μια έκδοση του γνωστού αφιερώματος με μερικές ωραίες διασκευές, για να πάει καλά ο μήνας..

1. Sia - Gimme More [box]

2. Sia - Paranoid Android [box]



Στην Sia από την Αυστραλία ομολογώ ότι δεν έδωσα κάποια ιδιαίτερη σημασία παρά το εκπληκτικό τραγούδι της που σημάδεψε το τέλος του Six Feet Under. Στη δική της εκδοχή των πολύ γνωστών επιτυχιών των Britney Spears και Radiohead μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως κατάφερε να διασκευάσει δύο τόσο διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια καταφέρνοντας να ακούγεται στο πρώτο σαν Cocorosie και στο δεύτερο σαν Tori Amos. Ενώ στο τραγούδι της Britney ξεπερνάει το πρωτότυπο με χαρακτηριστική ευκολία, τις εντυπώσεις κλέβει η εξαιρετική της διασκευή στον ύμνο των Radiohead. Μπράβο της!

3. Final Fantasy - The Power Of Love [box]

4. Final Fantasy - Telegraph [box]




Από την εποχή των Ciccone Youth και των διασκευών τους σε τραγούδια της Madonna, έχει πλέον αποενοχοποιηθεί εντελώς το φαινόμενο της διασκευής μιας καθαρόαιμης pop επιτυχίας από ένα indie όνομα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δεκάδες διασκευές του umbrella πριν καλά καλά κλείσει ένα χρόνο κυκλοφορίας. Άλλες [οι περισσότερες] θεωρούνται ironic statement. Κάποιες όμως γίνονται χωρίς ίχνος ειρωνείας, από καλλιτέχνες που βάζουν κυριολεκτικά την ψυχή τους. Παρά τα γέλια του κοινού στην αρχή λοιπόν, ο Owen Pallett τα δίνει όλα σε μια εκτέλεση του γλυκανάλατου hit της Jeniffer Rush, απλά εξαιρετική. Το δε Telegraph των OMD καταφέρνει να το φέρει τόσο πολύ στα μέτρα του που δεν το περνάς καν για διασκευή.

5. Bat For Lashes - Higher Than The Sun [box]


Ακόμη θυμάμαι το δεκάρι του περιοδικού select στο ιστορικό άλμπουμ των Primal Scream του 1991, και το ότι το χαρακτήρισε περισσότερο event παρά άλμπουμ. Indie, techno, country, gospel, ambient, dub, rock'n'roll μπερδεύονταν μ'έναν απίστευτο αλλά εντελώς φυσικό τρόπο σ'ένα άλμπουμ από τα 2-3 καλύτερα της περασμένης δεκαετίας, που σφράγισε την εποχή του, αλλά παραμένει επίκαιρο κι ακούγεται το ίδιο συναρπαστικό ακόμη και σήμερα. Η επιλογή των Bat For Lashes να διασκευάσουν το ομώνυμο centerpiece του άλμπουμ εκτός από απροσδόκητη αποδεικνύεται κι εξαιρετικά πετυχημένη. Βοηθούν σ'αυτό και οι Maps.

6. Foo Fighters - Keep The Car Running [box]


Δε λέω, τον εκτιμώ τον Dave. Κατάφερε να αποδείξει με την πορεία των Foo Fighters ότι οι Nirvana δεν ήταν μόνο ο Cobain [λέμε τώρα..]. Δεν περίμενα ποτέ όμως ότι θα παρουσιάσω και κομμάτι τους εδώ πέρα. Στη μουσική βέβαια ποτέ μη λες ποτέ, και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό πραγματικά ισχύει καθώς η [straightforward έστω] διασκευή των Foo Fighters στο περσινό single των Καναδών φίλων μας είναι όντως πρώτης τάξεως.

7. Klaxons - My Love [box]


Άντε, τους αδικήσαμε λιγάκι πέρυσι, το άλμπουμ τους την άξιζε ίσως μια θέση στα 50 [αν μη τι άλλο είχε καλά τραγούδια]. Από την άλλη το τραγούδι του Justin είναι ίσως το καλύτερό του, ένα εξαιρετικό δέιγμα μοντέρνας pop. Και στο falsetto δεν τα πάνε και τόσο άσχημα..

8. The Magnetic Fields - Heroes [box]


Πολύ θα ήθελα να δω τους Magnetic Fields σε ένα άλμπουμ μόνο με διασκευές. Κι αυτό στις μέρες μας δε μπορείς να το πεις και για πολλούς καλλιτέχνες. Έξοχη η διασκευή τους στο classic του Bowie.

9. The Pipettes - I Think We're Alone Now [box]


Εντάξει, κι εγώ από την Tiffany το έμαθα [τι να γίνεται άραγε αυτή η κοπέλα?] αλλά μόλις είδα ότι το διασκεύασαν οι αγαπημένες μου Pipettes δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από ένα δροσιστικότατο pop τραγούδι, και φυσικά οι προσδοκίες μου δε διαψεύστηκαν.

10. The Bird And The Bee - How Deep Is Your Love? [box]


Υπέροχη, πάνγλυκη διασκευή στη μεγάλη επιτυχία των Bee Gees από το συγκρότημα από το Los Angeles που έκαψε καρδιές πέρυσι με το Fucking Boyfriend.

11. Why? - Close To Me [divshare]


Ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της χρονιάς. Ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. Και μια εξαιρετική διασκευή, με όλη την έννοια της λέξης, στο πολύ γνωστό τραγούδι των Cure.

Καλό μήνα!

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Χορταστικό για άλλη μια φορά το weekend edition. Να είσαι καλά. Έχεις να προτείνεις κάτι για το φεστιβάλ; 7 με 10 λέω να το τιμήσω.

WinterAcademy είπε...

αν σου πω οτι ακομη δεν το εχω ψαξει καθολου? [δεν εχω σιγουρεψει την αδεια κ δε θελω να απογοητευτω αν δεν την παρω. βεβαια και χωρις αδεια ολο κ κατι θα δω]

Unknown είπε...

Quite a special version of Telegraph!