Κυριακή, Μαρτίου 16, 2008

10th T.D.F. : Day 9 : Saturday 15.3.2008



επήλθε η κόπωσις..

1. Cat Dancers, (USA), Harris Fishman, (2007), ***1/2


Ζεύγος χορευτών, που παρατάει το χορό όταν τους προδίδει ο χρόνος, και αρχίζει δεύτερη καριέρα παρουσιάζοντας σόου με αιλουροειδή, αποφασίζει να συμπεριλάβει μια λευκή τίγρη κι έναν νεαρό υπάλληλο ενός τσίρκου στο σόου, τη ζωή.. και το κρεβάτι του! [ΟΚ η τίγρη δεν έφτασε ως το κρεβάτι, αλλά δεν μπόρεσα ν'αντισταθώ..]


Εντελώς εξωφρενικό, ενίοτε συναρπαστικό και συγκινητικό φιλμ, βασισμένο στην αφήγηση του μοναδικού εναπομείναντα από τους Cat Dancers [και εντελώς creepy παρεμπιπτόντως] Ron Holiday, η οποία αρχίζει από την παιδική του ηλικία και τη γνωριμία του με τη σύντροφό του στη ζωή και στην τέχνη, και τελειώνει.. ας μη σας πω καλύτερα..


Να το δω? : Δεν ξέρω που, αλλά αν το πετύχεις μην προσπεράσεις..

2. Iconoclasts: Sean Penn - Jon Krakauer, (USA), John Berlinger, (2007), **1/2


Ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης του Into the Wild σ'ένα μικρό οδοιπορικό στην Αλάσκα, στα μέρη απ'όπου πέρασε κι έζησε τη 'μεγάλη περιπέτεια' ο πρωταγωνιστής του ομώνυμου βιβλίου / ταινίας. Επεισόδιο της πετυχημένης σειράς του Sundance Channel, το αφιέρωμα του -τιμώμενου στο Φεστιβάλ- Berlinger γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα, κυρίως βέβαια χάρη στο όνομα - κράχτη του Σον Πεν. Και ο Σον δεν απογοητεύει -τους περισσότερους-, προσπαθώντας να εξηγήσει τη φιλοσοφία του ως σκηνοθέτης αλλά και ως άνθρωπος, κρυμμένος πάντα πίσω από την εικόνα του σοβαρού - σεμνού - ακτιβιστή που έχει πολύ πετυχημένα δημιουργήσει για τον εαυτό του: μας δείχνει αυτό ακριβώς που περιμέναμε να δούμε.



Να το δω? : Πιθανότατα πιο ενδιαφέρον από την ταινία..

3. Iconoclasts: Quentin Tarantino - Fiona Apple, (USA), Bruce Sinofsky, (2006), ***


Ο Ταραντίνο από την άλλη, είναι ένας πραγματικός χείμαρρος. Γεμάτος πάθος, είτε πρόκειται για τη σκηνή με τις νυχτερίδες που άφησε έξω από το Kill Bill, είτε για την εναρκτήρια σκηνή του Matador του Almodovar, καθώς συναντιέται για τις ανάγκες της σειράς με τη φίλη του Fiona Apple μετά από πέντε χρόνια, στην πόλη όπου γυρίζει την τελευταία του ταινία μαζί με τον Ροντρίγκεζ, και στην οποία κάνει στάση η τουρνέ της Apple, δίνει ρέστα παρουσιάζοντας τη δική του θεωρία για τη ζωή και -κυρίως- τον κινηματογράφο. Η δε Fiona καθησυχάζει -ίσως και απογοητεύει λιγάκι..- όσους πίστευαν ότι είναι η πριγκίπισσα της μιζέριας, της δυστυχίας και της αυτολύπησης, καθώς διαλύει κάθε εικόνα που μπορεί να είχε σχηματίσει κανείς γι'αυτήν, χαζογελώντας σαν κοριτσάκι με τις σκανταλιές του καλού της φίλου.



Να το δω? : Νομίζω δε θα'ταν κακή ιδέα για την ΕΡΤ η προβολή της συγκεκριμένης σειράς..

Πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε το τελευταίο ε-ξαι-ρε-τι-κό άλμπουμ της Fiona Apple με τίτλο Extraordinary Machine..

Fiona Apple - Get Him Back [box]

Πολύ θα ήθελα να βρω το καταπληκτικό παλιό τραγούδι που ακούγεται δύο φορές στο Cat Dancers και που πήγαινε κάπως έτσι "hey beautiful, how did you get so beautiful.. how did you get that sunshine in your eyes" αλλά όλες οι προσπάθειες ανεύρεσής του απέβησαν άκαρπες. Δε βοήθησε και η $%$΅^*$#@! δεσποινίδα που κάθησε όρθια επί τρία λεπτά ακριβώς μπροστά στη μηχανή προβολής, καλύπτοντας όλη την οθόνη και τα γράμματα του τέλους.. Αν κάποιος το ξέρει [λέμε τώρα] ας αφήσει ένα σχόλιο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: