Παρασκευή, Μαρτίου 14, 2008

10th T.D.F. : Day 7 : Thursday 13.3.2008


"goodbye horses, i'm crying over you.."

1. Saving Luna, (Canada), Suzanne Chisholm, Michael Parfit, (2007), ***1/2


Δύο παιδάκια κάτω των 10 ετών. Ο αμερικανός πρόξενος με τους δύο μπράβους. Η σκηνοθέτης με την coca cola στο χέρι. Η κυρία με το ταγιέρ και το prada κινητό [στο οποίο παρεμπιπτόντως μίλησε πέντε ολόκληρες φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας]. Καλά να πάθω που έβαλα το ξυπνητήρι στη μία μέρα αντί για μία ώρα, σκέφτηκα στην αρχή.. Πόσο ενδιαφέρον να είναι πια ένα ντοκυμαντέρ για μια φάλαινα [δολοφόνο] Όρκα, η οποία ξεφεύγει από το κοπάδι της και καταλήγει σε μια μικρή παραλιακή πόλη του Καναδά όπου γίνεται ατραξιόν λόγω του φιλικού προς τους ανθρώπους χαρακτήρα της? Γιατί δεν κάθησα λίγο να ξεκουραστώ κι αντ'αυτού ήρθα να δω το Free Willy #3? Όλα αυτά σκεφτόμουν λοιπόν πριν ξεκινήσει η ταινία, μη σας πω και αρκετά μετά την έναρξή της..


Προσπάθησα πολύ να της αντισταθώ, η αλήθεια είναι όμως πως αυτό στάθηκε αδύνατο. Προκαλώ οποιονδήποτε να δει ως το τέλος αυτό τον ύμνο στη φιλία [και στην ανθρώπινη βλακεία] και να μη συγκινηθεί από την ιστορία του Luna, της φάλαινας που οι άνθρωποι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να 'σώσουν' απομακρύνοντάς την από αυτούς, αλλά αυτή πάντα ξαναγύριζε, αναζητώντας απεγνωσμένα την ανθρώπινη επαφή.



Να το δω? : Πάρε και το ανηψάκι σου για ξεκάρφωμα.

2. She's A Boy I Knew, (Canada), Gwen Haworth, (2007), ***1/2


Φανταστείτε έναν συνηθισμένο ετεροφυλόφιλο νεαρό άνδρα, με την τέλεια οικογένεια, τους τέλειους γονείς, τις δύο αδελφές και την πανέμορφη νεαρή σύζυγο, τους φίλους του που παίζουν μαζί χόκεϋ, που ξαφνικά αποφασίζει [ή μάλλον ξαφνικά ανακοινώνει, γιατί τέτοιες αποφάσεις δεν παίρνονται και τόσο ξαφνικά ομολογουμένως..] να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλλου. Το ανακοινώνει και ταυτόχρονα αποφασίζει να καταγράψει τη μετέπειτα πορεία του με μια κάμερα, φιλοδοξώντας να πει την ιστορία του / της.

Η σκηνοθέτης / πρωταγωνίστρια της ταινίας, παρούσα στην αίθουσα, πραγματικά έδωσε τόσο πετυχημένα το στίγμα της ταινίας πριν την προβολή, που δε χρειαζόταν καν να την παρακολουθήσει κανείς. Θέλησε να κάνει μια ταινία θετική, χωρίς τραγική κατάληξη, επικεντρώνοντας στην οικογένεια και θέλοντας να αναδείξει την αξία και το ρόλο της οικογένειας σε ιστορίες σαν και την δική της, θέλησε να πει η ίδια την ιστορία της και όχι κάποιος άλλος έξω απο το δικό της κύκλο.


Και πράγματι, όχι ότι δεν υπήρξε απογοήτευση ή αναστάτωση, αλλά ο τρόπος που το αντιμετώπισε η οικογένειά της [και που αναδεικνύεται από σειρά αφοπλιστικών και συγκινητικά ειλικρινών συνεντεύξεων που τους παίρνει η ίδια] είναι εντυπωσιακός. Την αποδέχεται και τη βοηθά όχι μόνο αυτή, αλλά και οι φίλοι της, όπως και η σύζυγός της, με την οποία έμεινε για άλλα δύο χρόονια παντρεμένη ως γυναίκα! [Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι πως από ετεροφυλόφιλος άνδρας η Gwen έγινε ομοφυλόφιλη γυναίκα]. Μια ωραία ανθρώπινη ιστορία, δοσμένη με ειλικρίνεια και χιούμορ.



Να το δω? : Ναι, κι αν σου αρέσει να το πεις και σοτυς φίλους σου, έτσι ζήτησε στο τέλος η σκηνοθέτης, οπότε αυτό κάνω τώρα κι εγώ.

Στην πρώτη ταινία, η φυλή των αυτόχθονων κατοίκων της περιοχής αναφέρεται στη φάλαινα ως 'tsuxiit' kaι θυμήθηκα το υπέροχο ομώνυμο τραγούδι των επίσης Καναδών Islands


islands - tsuxiit [box]

Στη δεύτερη ταινία, η σκηνοθέτης αναφέρει δυο τρεις ταινίες από τις οποίες απέκτησε τις πρώτες της εμπειρίες για τα transgendered άτομα, και μία από αυτές είναι και η Σιωπή των Αμνών. Αρκετή ώρα μετά ακούγεται ως φόρος τιμής αυτό το εκπληκτικό τραγούδι από την ταινία [και όχι από το sound track!] του Demme, οπότε ας το ξαναθυμηθούμε κι εμείς..


Q Lazarus - Goodbye Horses [box]

2 σχόλια:

anastassios είπε...

άσχετο/σχετικό: θυμάμαι τη προσπάθεια τότε να ανακαλύψω ποιο ήταν το μεγάλο τραγούδι της Σιωπής. Χωρίς internet τότε... Μεγάλος αγώνας.

WinterAcademy είπε...

ενω τωρα που μ'ενα κλικ τα'χουμε ολα στο πιατο εχει χαθει καπως η μαγεια ετσι δεν ειναι?..