Δευτέρα, Μαρτίου 10, 2008

10th T.D.F. : Day 3 : Sunday 9.3.2008


Οικογενειακή υπόθεση και η τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ..

1. Surfwise, (USA), Doug Pray, (2007), ***1/2


Η ιστορία των Paskowitz, της διασημότερης οικογένειας του surf των ΗΠΑ. Πετυχημένος αλλά ελαφρώς πειραγμένος Εβραίος γιατρός της Χαβάης αφήνει πίσω του μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον ιατρικό χώρο και στην πολιτική, και αφού γυρίσει τον κόσμο προσπαθώντας να γίνει καλύτερος στο σεξ, γνωρίζει την τέλεια γυναίκα, παρατάει τα πάντα και γυρνάει μαζί της την Αμερική μ'ένα τροχόσπιτο, κάνοντας ΜΟΝΟ surf.. και μερικά παιδιά στην πορεία. Εννιά για την ακρίβεια [τα οκτώ από αυτά αγόρια]. Χωρίς χρήματα, χωρίς σχολείο για τα παιδιά, με διάφορες περιστασιακές δουλειές, τα χρόνια περνούν κι εμείς παρακολουθούμε την απίθανη ιστορία της 11μελούς οικογένειας στο τροχόσπιτο των 9 τ.μ. [συν τοις άλλοις, πάντα είχαν τα χρήματα και το χρόνο για φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις].


Με συνεντεύξεις των γονέων αλλά και όλων των παιδιών, μαθαίνουμε για την κατάληξη του καθενός, το πως βίωσαν τα παιδικά τους χρόνια τη δεκαετία του '60 με τον μη-συμβατικό αυτό τρόπο, και για το ποιες είναι οι σχέσεις τους σήμερα. Όλα αυτά ανάμεσα σε υπέροχα πλάνα surf και καταπληκτικής αντίστοιχης μουσικής. Super!



Να το δω? : Είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικανοί! ['ναι' σήμαινε αυτό παρεμπιπτόντως..]

2. City Of Cranes, (UK), Eva Weber, (2007), **1/2


Συμπαθέστατο μικρού μήκους [17'] φιλμ γυρισμένο στο Λονδίνο και αφιερωμένο στους πολυάριθμους πανύψηλους γερανούς που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης, και στους χειριστές τους. Περίεργο και πρωτότυπο θέμα, απίθανα πλάνα [ιδίως τα νυχτερινά] του Λονδίνου από ψηλά, συμπαθείς οι χειριστές με τις μικρές τους ιστορίες, θα μπορούσε άνετα να έχει την τριπλάσια διάρκεια χωρίς να κουράσει καθόλου.

Να το δω? : Μόνο αν δεν φοβάσαι τα ύψη.

3. Send A Bullet, (Brasil-USA), Jason Kohn, (2007), ****


Μια φάρμα εκτροφής βατράχων. Μια κοπέλα που έπεσε θύμα απαγωγής [και κοπής των αυτιών της επίσης]. Ένας πλαστικός χειρουργός που θα σας κάνει να δείτε το Nip/Tuck με άλλο μάτι. Ένας φλώρος γιάπης που φοβάται τόσο πολύ ότι θα τον απαγάγουν που παρακολουθεί ειδικά μαθήματα αποφυγής απαγωγέων. Ένας μπάτσος με συλλογή όπλων. Ένας απαγωγέας με προβληματική οδοντοστοιχία και δέκα παιδιά. Ένας διεφθαρμένος γερουσιαστής. Ένας εισαγγελέας με creepy χαμόγελο Μπαγκς Μπάννυ..


Ένα εξωφρενικό, σουρεαλιστικό, Σκορσεζικό παραλήρημα, απίθανου ρυθμού, γρήγορου μοντάζ, με μεστό σενάριο, καταπληκτικούς πρωταγωνιστές, τέλεια μουσική, υφαίνει αριστοτεχνικά τον ιστό όλων των παραπάνω μικρών ιστοριών και παραδίδει ένα σπουδαίο φιλμ για τη βία, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα στη Βραζιλία του σήμερα.



Να το δω? : Ροντρίγκο, μια χαρά είσαι τελικά στην Ελλάδα, ούτε του παπά να μην το πεις ['ναι' σήμαινε αυτό παρεμπιπτόντως..]

4. Mechanical Love, (Denmark), Phie Ambo, (2007), **1/2

Πολύ ενδιαφέρον φιλμ, αφιερωμένο στην εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργίας ανδροειδών [και διδυμοειδών], το οποίο φυσικά είναι γυρισμένο στην Ιαπωνία. Παρακολουθούμε τον Ιάπωνα επιστήμονα που κατασκευάζει ένα [σχεδόν πανομοιότυπο] αντίγραφο του εαυτού του, το πως προσπαθεί να το τελειοποιήσει με τη βοήθεια των φοιτητών - βοηθών του, το πως φρικάρει η μικρή του κόρη όταν τη βάζει να συζητήσει μαζί του.. ενώ στην άλλα άκρη του πλανήτη, παρακολουθούμε μικρές ιστορίες ηλικιωμένων ανθρώπων σε οίκους ευγηρίας, στους οποίους δίνονται ως 'σύντροφοι' μικρά ρομπότ - φώκιες.


Και είναι πραγματικά η ιστορία της ηλικιωμένης γερμανίδας κυρίας που κλέβει την παράσταση, αλλά και που προβληματίζει περισσότερο το θεατή. Δένεται με το ρομπότ κατοικίδιο, του μιλά, το χαϊδεύει, του λέει ότι η συντροφιά του την κάνει πιο ευτυχισμένη από οτιδήποτε άλλο σ'όλη της τη ζωή! Το κλισέ - ερώτημα του πότε θα'ρθεί η εποχή που τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, όχι μόνο σε δύσκολες εργασίες, αλλά καλύπτοντας βασικές συναισθηματικές ανθρώπινες ανάγκες, προκύπτει αβίαστα και βασανιστικά.


Να το δω? : "Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα να το δω αυτό" αναφωνούν ένας μετά τον άλλο οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Εσείς τι λέτε? ['ναι' σήμαινε αυτό παρεμπιπτόντως..]

Για το τέλος.. και για όλους όσους έρχονται πάντα αργοπορημένοι..Φωτιά στις πίστες! Φωτιά στα Σαββατόβραδα! Φωτιά στα μπατζάκια μας!

Μπορεί αυτός ο μυστηριώδης τύπος από τη Nimes να γίνει το νέο big thing από τη Γαλλία?


The Phantom's Revenge - For Those Who Come In Late [box]

2 σχόλια:

enteka είπε...

μπράβο τέλειο και αυτό το ποστ (για όλους τους απαράδεκτους, σαν κι εμένα, που έφυγαν το τριήμερο και δεν είδαν ακόμα καμιά ταινία)

WinterAcademy είπε...

αααχ.. σκληρη δουλεια αλλα καποιος πρεπει να την κανει, lol