Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2009

50th TIFF : Day 10 : Sunday 22.11.2009

1. Morfiy (Morphine), [Russia], Alexey Balabanov, [2008], **1/2


Βρισκόμαστε στο 1917 [και τα πολύ αληθοφανή σκηνικά και κοστούμια βοηθούν τα μέγιστα σ'αυτό] και ένας γιατρός καταφθάνει καταμεσής του χειμώνα για να αντικαταστήσει τον προηγούμενο γιατρό σ'ένα μικρό χωριό στη μέση του ρωσικού πουθενά. Με τόσες τραχειοτομές, γέννες και ακρωτηριασμούς που εκτελεί [μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών, όσων δεν έστρεψαν το βλέμμα δηλαδή] λογικό είναι να χρειαστεί ένα μικρό βοήθημα.. Ενδιαφέρουσα και δυνατή ιστορία, χωρισμένη σε κεφάλαια [που τουλάχιστον σε προετοιμάζουν για το περιεχόμενό τους, πχ "ο πρώτος ακρωτηριασμός"], που προσπαθεί παράλληλα να κάνει κι ένα σχόλιο πάνω στην τεταμένη πολιτική κατάσταση της εποχής.. Προς το τέλος κάπως μπερδεύεται το πράγμα αλλά, πως να τελειώσει κανείς ένα τέτοιο φιλμ?

Ένα overdose πάντως [από παστίλιες για το λαιμό] το έκανα κι εγώ με τη λήξη της ταινίας..



Να το δω? : Αφού έχεις καλά καλά χωνέψει το φαγάκι σου όμως..


2. Man Tanker Sitt (The Burrowing), [Sweden], Henrik Hellstrom & Fredrik Wenzel, [2009], ***1/2


Πέντε άντρες [ή μάλλον τεσσεράμιση] είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας των δύο [!] Σουηδών σκηνοθετών. Το Λαγούμι είναι μια ταινία που εντάσσεται στην αγαπημένη κατηγορία "αργή-ατμοσφαιρική-ταινία-χωρίς-αρχή-μέση-και-τέλος-όπου-δε-γίνεται-σχεδόν-τίποτε", βρίσκει τους ήρωές της σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και τους αφήνει σε μια άλλη.. Ένα κοινό σημείο βέβαια το έχουν [εκτός από το ότι μένουν στην ίδια γειτονιά], είναι κάπως χαμένοι στον κόσμο τους, κάπως αποπροσανατολισμένοι, κάπως 'περίεργοι'.. Το μήνυμα όμως της ταινίας περνάει μια χαρά και είναι ξεκάθαρο: είναι πολύ δύσκολα εκεί έξω.. Υπέροχη η μουσική του Erik Enocksson.



Να το δω? : Ότι θέλεις κάνε, πάω τώρα ν'αρρωστήσω με την ησυχία μου..

3 σχόλια:

Zpi είπε...

ΣυγχαρητήρΓια για την κάλυψη φίλτατε Γουίντερ. Μας κάνατε να σκάσουμε από ζήλια όσους δε μπορέσαμε να πάρουμε άδεια. Με 2 1/2 ταινίες το έβγαλα φέτος το φεστιβάλ...
Καλή ξεκούραση - καλή προσαρμογή...

elafini είπε...

Σαν να ήμουν εκεί...ευχαριστώ.

Χλιαρές κομπρέσες στα μάτια τώρα ;)

WinterAcademy είπε...

ευχαριστω ολους κ ολες για σχολια κ ευχες. και του χρονου!

χμμμ.. κομπρεσες..