Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2008

49th TIFF : Day 6 : Wednesday 19.11.2008


1. Jiu Jiang Feng (Winds Of September), [Taiwan], 2008, Tom Shu-Yu Lin, *1/2



Πολλοί που είδαν την ταινία του Shu-Yu Lin θα βρουν αυστηρή τη 'βαθμολογία' μου στην ταινία, καθώς τα σχόλια που άκουγα και το χειροκρότημα στο τέλος, μαρτυρούν πως το φιλμ άρεσε στο κοινό. Και γιατί να μην αρέσει? Είναι σύγχρονο, έχει έφηβους πρωταγωνιστές, πραγματεύεται τα εφηβικά χρόνια της ανεμελιάς, μπουγέλωμα στο αυτοκίνητο της διευθύντριας, νυχτερινό μπάνιο στην πισίνα του σχολείου [!], βόλτες με κλεμμένα μηχανάκια, ξέρετε τώρα εσείς.. το πρόβλημα της ταινίας είναι πως ο Lin ξεχνάει πως η ταινία του είναι γυρισμένη στην Taiwan και νομίζει πως απευθύνεται στα μέλη της Ακαδημίας.



Να το δω? : Αν δε σ'ενοχλεί η Αμερικανιά, γιατί όχι?

2. Cordero De Dios, [Argentina], 2008, Lucia Cedron, **1/2


Πολιτικό δράμα, από αυτά που βλέπουμε συχνά πυκνά να γυρίζονται στη Λατινική Αμερική. Παρακολουθούμε την ιστορία της απαγωγής του πατέρα της Τερέσα στις αρχές της δεκαετίας, λόγω της οποίας επιστρέφει από το Παρίσι, όπου και ζει τα τελευταία 25 χρόνια. Πατέρας και κόρη έχουν χάσει κάθε επαφή όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας ενός γεγονότος που συνέβη τα χρόνια της δικτατορίας στην Αργεντινή, στα τέλη της δεκαετίας του '70. Μέσα από τις αναμνήσεις της Τερέσα και της κόρης της Γιγερμίνα, ξετυλίγεται σιγά σιγά η παλιά ιστορία στη δικτατορία, ενώ αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για την απελευθέρωση του πατέρα στον παρόντα χρόνο. Άρτιο και καλογυρισμένο πολιτικό θρίλερ, κρατά το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, δε διαθέτει όμως αυτό το ξεχωριστό στοιχείο που θα το απογειώσει.



Να το δω? : Κι αυτό μεγάλο crowd pleaser, να μη σε κρατάω κιόλας..

3. Les Paradis Perdus, [france], 2008, Helier Cisterne, **1/2


Η κόρη μου η σοσιαλίστρια συναντάει το κλουβί με τις τρελές, στο Μάη του '68 στο Παρίσι. Και πολλά είπα. Χαριτωμένη 30λεπτη πολιτική κομεντί από έναν πολλά υποσχόμενο σκηνοθέτη. Καμιά φορά τα ατίθασα νιάτα είναι πιο συντηρητικά απ'ότι πιστεύουν..

Να το δω ? : Αν το πετύχεις πουθενά..

4. The Way I See Things, [USA], 2008, Brian Pera, ***


Μετά το θάνατο του επί δεκαετίας συντρόφου του ο Όττο χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Προσπαθώντας ν'αποφύγει ένα φίλο του που προσπαθεί πιεστικά να τον βοηθήσει να συνέλθει, καταλήγει σ'ένα περίεργο κοινόβιο Άσραμ. Αν και αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τους παρευρισκόμενους και τις new age μάμπο τζάμπο αμπελοφιλοσοφίες τους, αρχίζει σιγά σιγά να 'βλέπει' πράγματα, ίσως πάλι να φταίει κι αυτό το περίεργο τσάι που πίνουν όλοι..

Η μαζικότερη έξοδος θεατών από κάθε φετινή ταινία. Εγώ πάλι το βρήκα ιδιαίτερα αστείο, αν και κάπως μπερδευτικό, με τη χρησιμοποίηση ενός ηθοποιού σε τριπλό [!] ρόλο.

The Way I See Things - Preview Clip 3


Να το δω? : Ναι, με κάθε επιφύλαξη..


5. Serbis, [Philippines], 2008, Brillante Mendoza, ***1/2


Πολύ καλή σκηνοθετική δουλειά του Μεντόζα, καταφέρνει να μετατρέψει αυτό που αρχικά διαφαινόταν ως μια ρηχή και επιτηδευμένη πρόκληση, σε μια ώριμη και συχνά σουρρεαλιστική περιγραφή μιας οικογενειακής 'επιχείρησης', και ταυτόχρονα, της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας. Παρουσιάζοντας το πως μια οικογένεια βγάζει τα προς το ζειν συντηρώντας έναν παρηκμασμένο κινηματογράφο προβάλλοντας ταινίες σεξ, από την κυρίαρχη μάνα, μέχρι το 5χρονο εγγόνι, και δείχνοντας μια ιδιαίτερη εμμονή στη λεπτομέρεια [το κυνηγητό της κατσίκας, του κλέφτη, το ξεβούλωμα της τουαλέτας, το σπυρί στον πωπό του προβολατζή] καταφέρνει να συνθέσει, πινελιά με πινελιά, ένα αριστοτεχνικό σύνολο, μια ταινία που γίνεται ολοένα και καλύτερη όσο πλησιάζει προς το τέλος, και οι εντυπώσεις της δεν ξεθωριάζουν την επόμενη ημέρα..



Να το δω? : Yep!


#26. Hillary and the Democrats - If I Were The President [div]

Κάτι μου λέει πως εδώ δε χωράει καμία επεξήγηση..

#27. Lowfish - DFD [div]

Disco robotique extraordinaire from Canada.

#28. Parachutes - Tree Roots Turn To Forts [div]

Από τους αξιολάτρευτους προστατευόμενους των sigur ros

#29. The Secret History - It's Not The End of The World, Jonah [div]

Το νέο γκρουπ του πάλαι ποτέ My Favourite κ. Michael Grace Jr

#30. Still Life Still - China Dolls [div]

Indie grunge pop από τον Καναδά.

5 σχόλια:

Zpi είπε...

5! - όσες είδα συνολικά μέχρι τώρα;) Gongratulations monsieur :)

Μαρκησία του Ο. είπε...

By the way, το Goliath το είδες;

WinterAcademy είπε...

καλώς τη! nope δεν το ειδα [δε θα εγραφα βρε αν το εβλεπα?] ηταν καλό? λιγο αδιαφορο μου φανηκε απ'οτι διαβασα..

Μαρκησία του Ο. είπε...

Και πολύ καλά έκανες!

ήταν τρελή μάπα. Τόσο μάπα που δεν μπορούσες να σηκωθείς να φύγεις...
Αν δεν ήταν αργά θα καθόμουν να ρωτήσω τον σκηνοθέτη γιατί έκανε τέτοια βλακεία. Κολλάνε το "ανεξάρτητη" δίπλα και καθάρισαν...Ααπόρησα με τι κριτήριο την διάλεξαν..αυτήν και διάφορες άλλες. Πολλοί φίλοι μου έφυγαν στα μισά αρκετές φορές φέτος, πράγμα που δεν είχε γίνει πέρσι.

WinterAcademy είπε...

σε ποιες εφυγαν? μ'αρεσει ν'ακουω τετοιες ιστοριες! εγω εφυγα στο
inmate για να προλαβω μια αλλη ταινια [ηταν και η ποιοτητα της κοπιας εντελως αθλια, αν και η ταινια ηταν ενδιαφερουσα] και στο
'broom becomes a goldfish' οπου ειχα δει ηδη τρεις back to back και δεν αντεξα και τεταρτη.