Παρασκευή, Μαρτίου 12, 2010

12th TDF : Day 1 : Friday 12.3.2010

1. Anthrax War, [Canada], Bob Coen, [2009], ***1/2


Θυμάστε αλήθεια τις 'τρομοκρατικές επιθέσεις' με άνθρακα που έλαβαν χώρα λίγο μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους το 2001? Πέντε θύματα, η χαρά των Αμερικανικών ΜΜΕ, μερικές εβδομάδες πανικού, ένα δυο εξιλαστήρια θύματα.. και το θέμα ξεχάστηκε. Ο Κόεν ακολουθεί μια διαδρομή σε Βρετανία, Ρωσία, Ν.Αφρική και φυσικά στην Αμερική, ρίχνοντας φως στη μυστική κούρσα 'εξοπλισμού' των ισχυρών [και όχι μόνο] του κόσμου σε άκρως επικίνδυνες τεχνολογίες βιολογικών / γενετικών όπλων. Το τμήμα ειδικά με τις αποκαλύψεις των σχετικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε εμφυλίους πολέμους στην Αφρική [όπου γίνεται λόγος ακόμη και για εμβόλια που παράγονται ειδικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του μαύρου πληθυσμού] είναι ανατριχιαστικό.

Αν και κάπως υπερ-δραματικό στην αφήγησή του και όχι τόσο 'κινηματογραφικά συμαρπαστικό' στο πρώτο του μισό, το φιλμ του Κόεν πετυχαίνει να ευαισθητοποιήσει και να ρίξει φως σε ένα θέμα που όχι μόνο έχει αποσιωπηθεί από όλα τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά θα μας απασχολήσει όλους πολύ συντομότερα από ότι νομίζουμε.


Να το δω? : Ναι

2. Earth Keepers, [Canada], Sylvie van Brabant, [2009], ***


Άλλο ένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον και το ζοφερό μέλλον του πλανήτη? σας ακούω να αναρωτιέστε.. Δεν είναι αναπόφευκτη η καταστροφή? Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος? Από που να πρωτοξεκινήσει? Δεν είναι αρκετή η ανακύκλωση? Αυτή ακριβώς τη νοοτροπία και αυτά τα ερωτήματα πραγματεύεται το φιλμ της Brabant, παρουσιάζοντας τον συμπαθέστατο Καναδό ακτιβιστή Mikael Rioux, ο οποίος, στην προσπάθειά του να εμποδίσει την κατασκευή φράγματος στο ποτάμι που έπαιζε όταν ήταν μικρός, επισκέπτεται περιοχές του κόσμου, όπως η Ινδία, η Σουηδία, και οι ΗΠΑ για να πάρει ιδέες από πρακτικές, εφαρμόσιμες λύσεις αειφόρου ανάπτυξης που έχουν υλοποιηθεί εκεί από μικρές κοινότητες, επιστρέφοντας έπειτα στη γενέτειρά του για να αναμετρηθεί με τις μπουλντόζες..



Να το δω? : Ναι, αν θέλεις να δεις μια αισιόδοξη ματιά πάνω στο θέμα.

3. Noticias, [Chile], Bettina Perut & Ivan Osnovikoff, [2009], ****


Ανατριχιαστικά κοντινά πλάνα υψηλής ευκρίνειας και φυσικού ήχου σε: ασθενείς που υποφέρουν πάνω σε ράντζα νοσοκομείων της Χιλής, γυμνά σιτεμένα πτώματα πριν ή κατά την εξέτασή τους από τον ιατροδικαστή, πρόσωπα και, κυρίως, πέλματα προσκυνητών που έρπουν προς ναό της Παναγίας εκπληρώνοντας κάποιο τάμα, προσωπικές στιγμές ουρακοτάγκων ενός ζωολογικού κήπου. Somehow, it all makes sense. Or not..

Οι μισοί έφυγαν σαν τα ποντίκια προς όλες τις κατευθύνσεις. Εγώ πάλι ενθουσιάστηκα. Η φωτογραφία, αντικειμενικά θαυμάσια.

Να το δω? : Όχι. Δε θέλω να'μαι εγώ αυτός που σ'έστειλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: