Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

12th TDF : Day 7 : Thursday 18.3.2010

1. Kraftur, The Last Ride, [Iceland], A.Gunnarsson, S.Karlsson, T.Bjorgulfsson, [2009], **1/2


Τα Ισλανδικά άγρια άλογα είναι μια ράτσα που έχει μείνει ανόθευτη εδώ και χίλια χρόνια. Ο πανέμορφος Kraftur είναι το άλογο που επιλέγει να εκπαιδεύσει ο Θόραριν Έιμουντσον για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιππασίας στην Ολλανδία. Η πολύ επιτυχημένη τους όμως εμφάνιση θα είναι και η τελευταία καθώς οι υγειονομικοί κανονισμοί της Ισλανδίας δεν επιτρέπουν στα άλογα που φεύγουν από τη χώρα να επιστρέψουν. Ακόμη και ο ψυχρός Θόραριν δε μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν φτάσει η ώρα του αποχαιρετισμού..



Να το δω: Όμορφο φιλμ, που δεν εκβιάζει [όσο θα μπορούσε] τη συγκίνηση του θεατή.


2. Toxic Playground, [Sweden], William Johansson, Lars Edman, [2009], ****


Ο νεαρός Λαρς είναι ένας Χιλιανός που υιοθετήθηκε από μια Σουηδική οικογένεια λίγο μετά τη γέννησή του. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του για να σπουδάσει στη σχολή κινηματογράφου [!] ανακαλύπτει την τραγωδία που έχει εκτυλιχθεί σ'ένα φτωχό οικισμό, με εκατοντάδες παιδιά να έχουν αρρωστήσει σοβαρά από τα τοξικά απόβλητα που έχει αποθέσει εκεί τη δεκαετία του '80 μια μεταλλευτική εταιρεία της νέας του πατρίδας. Ξεκινά λοιπόν έναν αγώνα για να βρει τους υπεύθυνους της εγκληματικής αυτής πράξης και να τους αναγκάσει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους..

"Στη Λατινική Αμερική, όταν κάποιος κάνει τον ανήξερο, προσπαθώντας να μην αναλάβει τις ευθύνες του, λέμε ότι κάνει το Σουηδό" αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ένας συνεντευξιαζόμενος, και παρακολουθώντας το συναρπαστικό αυτό φιλμ καταλαβαίνουμε ακριβώς το γιατί. Ο Edman καταφέρνει να βρει τον άνθρωπο που πήρε την απόφαση της εξαγωγής των αποβλήτων στη Χιλή [και ο οποίος τώρα κατέχει θέση υπευθύνου στο Σουηδικό Δικαστικό Σώμα σε θέματα Περιβάλλοντος!] και να τον φέρει μαζί του στη Χιλή, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τις συνέπειες της πράξης του.



Η επώδυνη αυτή παρακολούθηση των συναισθημάτων, των αντιδράσεων και της εσωτερικής πάλης ενός ανθρώπου που προσπαθεί όχι τόσο να πείσει όσο να πειστεί ο ίδιος, ότι δεν είναι υπεύθυνος για ένα έγκλημα αυτού του μεγέθους, είναι κάτι που πολύ σπάνια βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, και είναι αυτό ακριβώς που κάνει τόσο σπουδαίο και συναρπαστικό το φιλμ του Edman.

Να το δω? : Ναι, αν θέλεις να μου τρίψεις στη μούρη ότι ούτε η Σουηδία τελικά είναι τόσο τέλεια..


3. Unmistaken Child, [Israel], Nati Baratz, [2008], ***1/2


Ο νεαρός μοναχός Τένζιν Ζόπα αναλαμβάνει την ιερή ευθύνη της εύρεσης του μικρού αγοριού στο οποίο έχει μετενσαρκωθεί το πνεύμα του δασκάλου του Λάμα Κόντσοκ, ενός μεγάλου πνευματικού ηγέτη που απεβίωσε, αλλά σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση το πνεύμα του θα επιστρέψει στη γη. Ακολουθώντας τα σημάδια, και γεμάτος αμφιβολία ως προς την καταλληλότητά του για μια τόσο δύσκολη αποστολή, ξεκινά το οδοιπορικό του στα χωριά του Νεπάλ, ξέροντας ότι το να πείσει τους γονείς του αγοριού να το παραδώσουν στο μοναστήρι θα είναι εξίσου δύσκολο με το να το βρει..

Θαυμάσιο φιλμ, για τη Βουδιστική πίστη και παράδοση που ενώ σε εμάς τους Δυτικούς μπορεί να φαίνεται έως και εξωφρενική, μας προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία να την κατανοήσουμε καλύτερα..



Να το δω? : Να, κάτι τέτοια έβλεπε κι ο Richard Gere..


4. Coming Back For More, [Netherlands], Willem Alkema, [2009], ***1/2


Ο περίφημος Sly Stone έχει απομακρυνθεί από τη δημοσιότητα τα τελευταία 20 χρόνια, χωρίς κανείς να ξέρει ακριβώς που βρίσκεται, χωρίς συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις. Όπως είναι φυσικό αυτό ενισχύει το μύθο του, και οι προσφορές για μία του συνέντευξη είναι πολλές και δελεαστικές. Ο Ολλανδός Willem Alkema είναι μεγάλος φαν του Stone κι αποφασίζει να τον εντοπίσει. Στην πορεία του αυτή έρχεται σε επαφή με μουσικούς που συνεργάστηκαν μαζί του στους Sly & The Family Stone, με τις κόρες του Stone, αλλά και με δύο δίδυμα αδέρφια από την Ολλανδία, τρελλαμένους οπαδούς του [και βασικούς υποψήφιους για δεύτερους ρόλους στο sequel του High Fidelity] οι οποίοι φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές της ζωής της μουσικής αυτής ιδιοφυίας. Στο τέλος, κι αφού έχουμε ήδη παρακολουθήσει ένα πολύ ενδιαφέρον του πορτρέτο, ο Sly θα υποκύψει στον επίμονο Ολλανδό και θα του παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια..

Οι μύθοι βέβαια ίσως είναι καλύτερο να συντηρούνται και, όσο κι αν αναγνωρίζεις τα κίνητρα και το αποτέλεσμα της δουλειάς του Alkema, ίσως τελικά να προτιμούσες να μην είχε επιτύχει το στόχο του..



Να το δω? : Ναι, γιατί τέτοιοι μουσικοί δυστυχώς δεν υπάρχουν στις μέρες μας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: