Σάββατο, Ιουνίου 16, 2007

INLAND EMPIRE, (2006), David Lynch, France/USA, **


Και να λοιπόν που κατάφερα να θυσιάσω όλο μου το Σαββατοκύριακο μένοντας στη Θεσσαλονίκη για να δω την τελευταία ταινία του Lynch προτού κατέβει.. Εχω ξαναπεί νομίζω ότι θεωρώ το Mulholland Drive μια από τις 2-3 καλύτερες αμερικανικές ταινίες της δεκαετίας, και τον Lynch :iσως τον σημαντικότερο εν ζωή αμερικανό σκηνοθέτη. Εδώ όμως μας [μου] το χάλασε..

Έφταιγε αυτός, έφταιγα εγώ και η κουραστική μου μέρα, έφταιγε που η ταινία είναι τρίωρη και ξεκίνησε στις 11 παρά τέταρτο.. θα σας γελάσω. Την βρήκα στις καλύτερες στιγμές της αμήχανη έως νυσταλέα, και στις χειρότερες pretentious και χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης. Τα ίδια ευρήματα ξανά και ξανά, το μπέρδεμα μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.. ξαναζεσταμένο φαγητό. Δεν έχω πρόβλημα με την έλλειψη μιας γραμμικής πλοκής, εξ'άλλου σε ταινία του Lynch πήγα, αλλά αυτό πήγαινε πολύ!


Ένας justin theroux που σε κάνει να ξεχάσεις τις όποιες καλές εντυπώσεις σου είχε αφήσει στην προηγούμενη ταινία, άντε και στο six feet under, ένας διεκπεραιωτικός jeremy irons, και μια Laura Dern να περιφέρεται απο'δω κι απο'κει, με το ένα κοντινό πλάνο μετά το άλλο, και που σίγουρα το τελευταίο πράγμα που σε εμπνέει να κάνεις είναι να πάρεις μία γελάδα και να βγεις στους δρόμους για να υποστηρίξεις το πόσο καλή ηθοποιός είναι..

Μπορείς όμως να το κάνεις για να υποστηρίξεις το δικαίωμά σου ως θεατής στο να είναι οι ταινίες που παρακολουθείς μικρότερες των 100' σε διάρκεια, νομίζω πως γι'αυτόν τον ιερό σκοπό κι εγώ θα έβγαινα στο δρόμο [με τη χελώνα μου όμως..]

David, είμαστε σίγουροι ότι παρά τα χρονάκια σου θα επανακάμψεις με το επόμενό σου project, δεν έγινε και τίποτε..

Να το δω?: Ή το έχεις δει ήδη, ή δες τότε καλύτερα τη short version που ακολουθεί



12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Winter μου διαφωνώ φυσικά, τα έχουμε ξαναπεί, αλλά δέχομαι ότι η ταινία ήταν κουραστική [+το ότι το πράγμα πάει να γίνει μανιέρα, πρέπει να αλλάξει λίγο γραμμή στις ταινίες του γιατί γίνονται πια πολύ προσωπικές].

Και επειδή έτυχε σήμερα να γράψω και εγώ τα απαραίτητα(;) spoilers για την ταινία, ιδού το link:

http://seagazing.blogspot.com/2007/06/inland-empire-analysis-spoilers-warning.html

WinterAcademy είπε...

θα ξαναγράψω εδώ μόνο την πρώτη γραμμή από το σχόλιο που σου άφησα:

ο χριστός και η παναγία!!!

a female Darcy είπε...

ego psifizo short version...

enteka είπε...

συμφωνώ για τη διάρκεια, διαφωνώ για τα υπόλοιπα...

:)

WinterAcademy είπε...

ωχ κατάλαβα απ'όλους τους fan του lynch μόνο σ'εμένα δεν άρεσε!

προς υπεράσπισήν μου, έχω επιχειρηματολογήσει για ώρες επί ωρών υπέρ του ιδιοφυιούς mulholland drive, που ειχε κι αυτο ορκισμενους εχθρούς.

το'σωσα [λιγάκι]?

-> σοβαρά τώρα, το είδες/θα το δεις δεύτερη φορά???

Rainman είπε...

Μήπως είσαι λίγο αυστηρός?
μήπως πρέπει να το ξαναδείς...?
:-)

Ανώνυμος είπε...

Omologo pos ki ego se kapoia fasi koitaksa to roloi alla prepei na paradexteis pos kapoies skines itan koryfaies (kinigito sta skinika, to paramorfomeno prosopo toy Polonou sto telos)! Itan mia poly dynati tainia, skeftomoun skines tis gia poly kairo meta tin provoli:)

WinterAcademy είπε...

εγώ [και δεν το λέω ειρωνικά] θυμάμαι μόνο [μα μόνο -> μιλάμε έχω κάνει κανονικό erase] τις σκηνές που ούρλιαζε η laura dern [ψιλοξυπνούσα κιόλας, lol]

anyway, ας μην επιβαρύνω άλλο τη θέση μου, όπως έλεγα και στον inverted_a, δε 'μπήκα' στην ταινία καθόλου, την παράτησα από τα 10' πρώτα λεπτά, δεν ένιωσα πουθενά καμία μαγεία κλπ ίσως φταίει που ήμουν και ένα ράκος, ήθελα και τρίωρη ταινία τρομάρα μου, πόσο μάλλον lynch

anyway, σε 10++ χρόνια ίσως την ξαναδώ κάπου, μη βαράτε!

Zpi είπε...

Πολύ εκνευριστικό να διαβάζω posts + σχόλια για τον Lynch και να μην έχω γνώμη μα τις 1000 φάλαινες.
Θα μείνει καμια βδομαδούλα ακόμα στο Μακεδονικόν μπας και το προλάβουμε και οι εμείς οι αργόστροφοι;

Greets

WinterAcademy είπε...

την παρασκευη που το ειδα εγω περιμεναν 50 ατομα απ'εξω [ειχε αργησει η προηγουμενη] οποτε δε νομιζω να βρουν και τπτ καλυτερο να βαλουν

Miss Twin Peaks είπε...

Diafwnw me thn kritikh sou :p
Exw dei thn tainia duo fores kai mporw na pw oti gia mena isws einai h kaluterh tou Lynch. Isws prepei na thn deis mia mera ksekourastos ;)

P.S: a!! h ermhneia ths Dern einai kataplhktikh...

WinterAcademy είπε...

όλα τα δέχομαι, αλλά ότι είναι η καλύτερή του ούτε με βασανιστήρια! lol