Κυριακή, Απριλίου 22, 2007

The Sunday Edition : Hybris Records

Δυστυχώς λόγω δουλειάς αυτή τη βδομάδα δεν είχα χρόνο να ετοιμάσω ένα από τα συνηθισμένα αφιερώματα της Κυριακής, γι'αυτό επιστράτευσα μία από τις λύσεις εκτάκτου ανάγκης που έχω κρατημένες στο συρτάρι. Μια που λοιπόν στο blog αυτό έχουμε όπως ίσως θα έχετε προσέξει μια τόση δα μικρούλα αδυναμία στη Σουηδική indiepop, σήμερα σας παρουσιάζουμε μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες του είδους, τη Hybris Records, και μια επιλογή από τα σημαντικότερα ονόματά της.

1. Andreas Mattsson - So Old It's New
Ο Andreas είναι πρώην μέλος των Popsicle κι αυτό είναι αρκετό για να τον αγαπήσετε, ή τουλάχιστο είναι αρκετό για μένα, καθώς το τραγούδι τους hey princess είναι από τα πιο αγαπημένα μου της προηγούμενης δεκαετίας. Το άλμπουμ του The Lawlessness of the Ruling Class κυκλοφόρησε ακριβώς πριν ένα χρόνο και η αναζήτησή του επιβάλλεται


2. BikerBoy - You Got Me Wrong
'Pop music για να την ακούτε καθώς οδηγείτε ποδήλατο'. Υπέροχη περιγραφή για ένα πραγματικά υπέροχο τραγούδι. Οι BikerBoy αποτελούνται από ένα και μόνο άτομο, τον Peter. Στις επιρροές του δεν αναφέρει τους Smiths αλλά μόνο το Johnny Marr, στη Smiths εποχή του όμως. Το You Got Me Wrong περιέχεται στο περσινό ομώνυμό του EP, και λογικά φέτος θα πρέπει να κυκλοφορήσει και το ντεμπούτο του άλμπουμ. Αναμένωμεν..


3. El Perro Del Mar - It's All Good
Η Sarah άνοιξε πλέον τα φτερά της καθώς με το εκπληκτικό περσινό god knows γνώρισε επιτυχία ως και στην Αμερική. Έτσι δεν είναι πλέον στις τάξεις της Hybris. Από το EP what's new? του 2004 το it's all good θα το ζήλευαν ως και οι Supremes.


4. Kalle J. - Vart Stack Du?
Ο Kalle Johnson είναι μόλις 21 χρονών και οδηγεί σε πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια, στο πίσω κάθισμα όμως στρογγυλοκάθεται η pop. Αυτό είναι το πρώτο τραγούδι του πρώτου του EP με τίτλο Some old friends and a glimpse of the future


5. Montt Mardie - Hacienda
Μ'αυτούς πια θα κατηγορηθούμε ότι τα παίρνουμε στο winter academy, καθώς αυτή είναι η τέταρτη φορά που τους φιλοξενούμε. Τουλάχιστον υπάρχει καλή αφορμή, η κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ απ'όπου και το νοσταλγικό Hacienda που ξαφνιάζει με τον νεοαποκτηθέντα soulpop ήχο του. Το άλμπουμ λέγεται Clocks/Pretender. Α, έχουν και blog [ή μάλλον έχει, καθώς πρόκειται κι εδώ για ένα one man project, του David Pagmar συγκεκριμένα]


6. Vapnet - Tjernobyl
Και το ντουέτο των Vapnet έχει ξαναπαρουσιαστεί από εδώ. Το θαυμάσιο Τσερνόμπιλ είναι από το ολόφρεσκο άλμπουμ τους [μόλις μιας εβδομάδας], και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο τους παραμένει η επιμονή τους στη μητρική τους γλώσσα. Αυτό φυσικά δε μας χαλάει ούτε στο ελάχιστο.


7. Sibiria - Christian Olsson

Οι Sibiria δεν διάλεξαν έτσι για πλάκα το εξωτικό όνομά τους, κατάγονται από το βορινό Östersund, το οποίο δεν απέχει και τόσο μακρυά από τη Σιβηρία [τουλάχιστο από άποψη κλιματικών συνθηκών υποθέτω..]. Παίζουν την κλασική νοσταλγική tweepop και τραγουδούν κι αυτοί στα Σουηδικά. Ο Christian Olsson μόνο μη με ρωτήσετε ποιος είναι..


8. The Kid - Kit Club Hotel
Το kit club hotel είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των the kid απο το Γκέτεμποργκ, οι οποίοι έχουν και έναν πιο electro ήχο από τους υπόλοιπους.. ε, καλά, αυτό φαίνεται κι απ'τη φωτογραφία άλλωστε..


9. The Sweptaways - Wuthering heights
30 κυρίες που τραγουδούν μόνο διασκευές. A cappella.. Έχουν και blog, από το 2003 παρακαλώ!. Στο γνωστό τραγούδι της Kate Bush παραμένουν πολύ κοντά στην original εκτέλεση.


10. Like Honey - Airport
Ε τώρα, με τέτοιο όνομα τι περιμένετε να παίζουν οι Like honey, παρά όμορφη pop με γυναικεία φωνητικά, προερχόμενα από μία ξανθούλα από τις δύο της φωτογραφίας? Το airport είναι από το ομώνυμο τελευταίο τους EP του 2005.


11. Familjen - Hog Luft
Άλλο ένα electro σχήμα, το project του Johan T Karlsson, ένα από τα τελευταία αποκτήματα της εταιρείας. Τα παιδάκια μάλλον δεν τα κόβω για δικά του...To Hog Luft εκλιπαρεί για τα φωνητικά που θα το εκτοξεύσουν στα indie pop charts της υφηλίου, αλλά ο johan αρνείται πεισματικά..


12. Three Is A Crowd - Illiterate
Οι TIAC με το πολύ πετυχημένο όνομα, παίζουν μια electropop που χρωστάει πολλά σε συγκροτήματα των early 80s όπως π.χ. οι OMD. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους λέγεται Hoplessness is key και κυκλοφόρησε το 2005. Στη σελίδα τους παρέχουν links σε προγράμματα όπως το soulseek και το dc++ κάτω από τον αφορισμό 'fuck the music industry'


13. Hell On Wheels - Come On

Οι Hell On Wheels είναι από τα πιο παλιά συγκροτήματα της εταιρείας, αν όχι το πιο παλιό, καθώς σχηματίστηκαν το 1994, και φέτος κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο The odd church. Είναι επίσης και το συγκρότημα με τον πιο δυναμικό ήχο και αυτό που θα αρέσει περισσότερο σ'όσους έκατσε βαριά η ζάχαρη των προηγούμενων τραγουδιών..


14. Juvelen - Watch Your Step

Το τελευταίο pop sensation των τελευταίων μηνών στη Σουηδία. Έχει κυκλοφορήσει μόνο ένα EP, αλλά με την διαίτερη φωνή του που θυμίζει π.ά.ρ.α. πολύ Prince και τις εκρηκτικές του live εμφανίσεις ο κύριος Juvelen έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. Το watch your step θα μπορούσε να είναι ένα από τα 100δες τραγούδια που ο Prince κράτησε κρυμμένο στο συρτάρι για όταν θα αποφάσιζε να κυκλοφορήσει εκείνον τον electropop δίσκο τον οποίο όλο ανέβαλλε..


Όπως θα έλεγε και ο BikerBoy, τα σημερινά τραγούδια είναι ότι πρέπει για να τα φορτώσετε στο ipod σας και να βγείτε για μια ποδηλατότσαρκα στην παραλία αυτή την υπέροχη ηλιόλουστη μέρα.. [όχι όμως πριν δείτε αυτό το video]


6 σχόλια:

gsus είπε...

Πώς να κάνουμε μια φάμπρικα να μου τα κάνεις ένα αρχειάκι τα mp3 να μου τα στέλνεις κάθε βδομάδα;
τσούκου τσούκου ένα ένα τα ξεχνάω

WinterAcademy είπε...

χμμμ ενδιαφέρον αίτημα

η αλήθεια είναι ότι το παράκανα με τα 14 χθες. Ένας λόγος που [προσπαθώ να] τηρώ το concept ένα-τραγούδι-τη-μέρα είναι κι αυτός, γιατί κι εγώ κουράζομαι και χάνω το μπούσουλα με τα blogs που δίνουν 10 και 15 τραγούδια [ή άλμπουμ!!] τη μέρα.Τι να πρωτοκατεβάσεις και τι να πρωτοακούσεις τελικά..

Ένα την ημέρα πάντως [αλλά ΚΑΘΕ μέρα] νομίζω είναι κάπως ΟΚ. και τα mp3 είναι σε host sites τα οποία δεν τα σβήνουν μετά από 30 ή 100 μέρες οπότε μπορείς να τα κατεβάσεις και αργότερα..

υποθέτω τελικά θα αραιώσει ο ρυθμός των posts, γιατί είναι αρκετά κουραστικό είναι η αλήθεια το καθημερινό [όπως λένε και οι ηθοποιοί στις σαπουνόπερες]

ορίστε, τι κατάλαβες? είπα κι εγώ τον πόνο μου τώρα..

gsus είπε...

Έτσι έτσι, ξέρεις τι να κάνεις;
Βάζε δίπλα αστεράκια ανάλογα με το πόσο επείγον είναι για τον αναγνώστη να ακούσει το συγκεκριμένο.
5:έπρεπε να το είχες ακούσει ήδη
1:άκουσέ το αύριο
Άγχος κάθε μέρα.
Του χρόνου να μην κάνεις θέατρο, κάνε μόνο τηλεόραση, επιλεκτικά πράγματα.

WinterAcademy είπε...

αν και μανιακός με τις λίστες και τα αστεράκια κλπ, ΜΟΝΟ στα τραγούδια δε μπορώ να το κάνω αυτό.

στην ανασκόπησή μου δεν είχα καν τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς [οκ, είχα όμως το καλύτερο]

ε, αυτά που μ'αρεσουν περισσότερο νομίζω ότι τα 'σπρώχνω' πιο πολύ από τα άλλα, άσε καλύτερα, γίνομαι πολύ τσιγκούνης όταν έχω να μοιράσω αστεράκια...

[κι εγώ που νόμισα πως θα μου'λεγες να κάνω μόνο θέατρο.. όχι τίποτις άλλο, πρεσβεύωμεν και την πjότητα εδώ πέρα..]

on_a_sunbeam είπε...

θα ανεβάσεις το hey princess plz?? με πήγες δέκα χρόνια και βάλε πίσω όταν το πρωτάκουσα και μια βδομάδα ψάχνω να το κατεβάσω αλλά δεν το βρίσκω. Αλλιώς θα χρειαστεί να ξεθάψω τις κασσέτες από το σχολείο, πολλή σκόνη όμως!

on_a_sunbeam είπε...

thanks : )