Κυριακή, Απριλίου 15, 2007

The Sunday Edition : Bears..

Η ιδέα για το σημερινό αφιέρωμα προέκυψε όταν συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι είναι αρκετές οι νέες καλές κυκλοφορίες από συγκροτήματα που στο όνομά τους χρησιμοποιούν το συμπαθές αυτό ζωάκι που ακoύει στο όνομα αρκούδα. Από την απλή αρκούδα έως τη θαλάσσια, από το κουαρτέτο αρκούδων έως το αρκουδάκι πάντα, ορίστε 11 τραγούδια όχι με τη λέξη bear στον τίτλο, αλλά από σ.υ.γ.κ.ρ.ο.τ.ή.μ.α.τ.α. με τη λέξη bear στον τίτλο. Και υπάρχουν δεκάδες ακόμη εκεί έξω..

1. Bear Colony - Hymnal (A Declaration Of Loss)
Οι Bear Colony από το Arkansas φαίνεται ότι κατά την ηχογράφηση του νέου τους άλμπουμ με τίτλο We Came Here To Die είχαν κι από ένα διαφορετικό άλμπουμ των Radiohead να παίζει στο στούντιο. Έτσι ενώ πχ στο εναρκτήριο τραγούδι του άλμπουμ που λέγεται sharks το άλμπουμ ήταν το The Bends, στο τρίτο με τίτλο Hymnal σειρά είχε το Kid A κ.ο.κ [στο δεύτερο δεν θυμάμαι, κι έχω κι ολόκληρο post να γράψω οκ?]. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να σας αρέσουν τα συγκροτήματα που δηλώνουν σαφώς τις επιρροές τους, όπως αρέσουν πχ σε μένα..


Αυτούς τους είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα με το πολύ ωραίο τραγούδι τους Everywhere


3. Grizzly Bear - Don't Ask (Final Fantasy Remix)
Από το προηγούμενο άλμπουμ Horn Of Plenty των Grizzly Bear, που πέρυσι γνώρισαν την καθολική αποδοχή με το άλμπουμ τους Yellow House, το Don't Ask διάλεξαν σοφά να το αναθέσουν στον Owen Pallett όταν αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μια ειδική έκδοση του άλμπουμ, με remixes των κομματιών τους από άλλους καλλιτέχνες.


4. Huggy Bear - Her Jazz
Οι λίγο μεγαλύτεροι, που πρόλαβαν τις αρχές των 90s [εγώ δεν ξέρω τίποτε, στο internet τα διάβασα αυτά] θα θυμούνται εκείνη την ωραία εποχή που τα 'κινήματα' ξεπηδούσαν το ένα μετά το άλλο, συνήθως κάθε φορά που ένας γραφιάς του NME ξυπνούσε με [συχνά ατυχέστατη, όπως εδώ..] έμπνευση. 'The scene that celebrates itself', 'shoegazing' [αυτό επέστρεψε θριαμβευτικά!], κλπ.. Οι Huggy Bear ήταν από τα πρωτοκλασσάτα ονόματα του 'riot grrrl' κινήματος, το οποίο δε μεταφραζόταν ακριβώς σε girl power, αλλά σε very - angry - girl power[έστω κι αν είχαν δύο κορίτσια και τρία αγόρια στη σύνθεσή τους..]


5. 14 Iced Bears - Baloon Song
Άλλο ένα βρετανικό συγκρότημα, άλλη μία σκηνή, η περίφημη 'C86' αυτή τη φορά, που πήρε το όνομά της από την κασέτα που έδωσε το NME μια εβδομάδα του 1986 με όλα τα τότε νέα ονόματα της εποχής..
Κάπου μεταξύ indie pop και πρώιμου twee pop οι 14IB κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ στην θρυλική pop εταιρεία Sarah Records ενώ στο βιογραφικό τους περίοπτη θέση θα κατέχει και το γεγονός ότι ηχογράφησαν και καναδυό sessions με τον John Peel.


Οι Minus The Bear από το Seattle έχουν κυκλοφορήσει 5 άλμπουμ, είναι λοιπόν σχεδόν βετεράνοι σε σχέση με τα συγκροτήματα που συνήθως παρουσιάζουμε εδώ. Ο ήχος τους είναι κλασικό αμερικανικό indie rock και εν αναμονή του νέου τους άλμπουμ ακούμε όχι ένα από τα singles του προηγούμενου [Menos El Oso] αλλά το θαυμάσιο Pachuca Sunrise, το οποίο ξεκινά με το στίχο 'γνωριστήκαμε σε μια παραλία στη Μεσόγειο..'


Τα σχόλια περιττεύουν για ένα από τα πιο πολυσηζητημένα σχήματα / άλμπουμ της χρονιάς, από το side project του Noah Lennox των Animal Collective [πάντως έχω παρατηρήσει πως αν οικριτικοί συμπαθούν ένα συγκρότημα, όταν κάποιος απ'αυτούς κάνει κάποιο side project δίνουν ρέστα σε διθυράμβους, βλ. destroyer, panda bear, postal service.. συνήθως δικαιολογημένα βέβαια..] Το εκπληκτικό Comfy In Nautica θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε ένα reissue του pet sounds ως lost track, και να μην το πάρει χαμπάρι κανείς.. κι αυτό είναι μεγάλο κοπλιμέντο, έστω κι από κάποιον που δεν του άρεσαν ποτέ οι Beach Boys..


8. Seabear - Libraries
Να κι η Ισλανδία, την οποία αγαπάμε πολύ έστω κι αν δεν παρουσιάζεται συχνά από αυτό το blog. Οι Seabear δεν είναι το τυπικό Ισλανδικό συγκρότημα, δηλ. δε θυμίζουν ούτε sigur ros, ούτε bjork, ούτε mum κλπ, θα μπορούσαν με την υπέροχη pop τους άνετα να περάσουν ως Βρετανοί ή Σουηδοί. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ κυκλοφορεί από τη Morr και αυτό λέει πολλά.


Οι Σουηδοί Teddybears σχηματίστηκαν πριν 16 χρόνια και πέρασαν από διάφορα στάδια όσον αφορά στα μέλη αλλά και στον ήχο του συγκροτήματος. Ο κιθαρίστας τους Joakim Ahlund έχει κάνει παραγωγή στα τελευταία όλμπουμ των Ceasars και της Robyn [το οποίο είναι super]. Για το τελευταίο τους άλμπουμ με το οποίο γνωρίζουν και σχετική επιτυχία στην Αμερική συνεργάστηκαν με τον Iggy Pop, την Annie [ακόμη πιο super από την Robyn αυτή] και τη Neneh Cherry [!!]. Το yours to keep ακούστε το λοιπόν και με τις δύο και διαλέξτε όποιο σας αρέσει..



Αυτοί οι Σουηδοί έχουν όχι μόνο το ωραιότερο όνομα από όλα τα συγκροτήματα του αφιερώματος, όχι μόνο τον ωραιότερο τίτλο από τα τραγούδια του αφιερώματος, αλλά και το ωραιότερο τραγούδι του αφιερώματος..


Βρετανικό πειραματικό σχήμα, ενεργό από το 1995, με ηχογραφήσεις και 'θεατρικές' ζωντανές εμφανίσεις που βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό και σε άλλες [ποιες??] αντισυμβατικές μεθόδους. Το Hairy Queen, από τα πιο εξωφρενικά 94 δευτερόλεπτα που έχετε ακούσει τελευταία..


[ουφ! ευτυχώς πρόλαβα πριν περιλάβει τις αρκούδες ο Πετρίδης..]

5 σχόλια:

enteka είπε...

τέλειο αφιέρωμα. ο Αρκτούρος θα σ' ευγνωμωνεί!

WinterAcademy είπε...

σωστά, μια μικρή έστω αναφορά έπρεπε να την κάνω..

14 και σήμερα?

Ανώνυμος είπε...

ursus academy ;-)

mystery falls down είπε...

Συγχαρητήρια για το αφιέρωμα.

Αν άκουγαν το Kid A και έγραψαν (οι Bear colony) το Hymnal (a declaration of loss) μάλλον θα πρέπει να ελέγξουν τα αυτιά τους. Αν και ο ήχος τους είναι αμερικάνικος το δείγμα είναι ποιοτικό.

Το "You can tell" των Bears το ξαναείχα, αλλά δεν του έδωσα προσοχή. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά μου θυμίζουν Βασίλη Καζούλη (και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα άσχημο).

Οι Grizzly bear είναι από τα αγαπημένα μου (σε βαθμό λατρείας) συγκροτήματα. Στη θέση σου θα διάλεγα μία από τις εξαίσιες ζωντανές ηχογραφήσεις τους.

Το "Pachuca sunrise" είναι πιασάρικο. Αναρωτιέμαι γιατί δεν γνώρισαν ραδιοφωνική επιτυχία. Αν και δεν χαίρουν της εκτίμησής μου.

Τα σχόλια για τους Panda bear είναι περιττά.

The Βear quartet; Προτιμώ το The Prefabricated quartet. Και από τραγούδι τιτλάρα (κατά το και από φωνή κορμάρα). Ακούγεται σαν να έχει καμιά δεκαετία που κυκλοφόρησε. Άσε που εικάζω ότι επηρεάστηκαν από την κρητική παραδοσιακή μουσική! Χα χα!

WinterAcademy είπε...

καζούλης, κρητική λύρα.. εσύ έχεις ξεφύγει τελείως! και μετά είμαι εγώ υπερβολικός μ'αυτά που γράφω για τους radiohead ε? όσο για τους grizzly bear διάλεξα το συγκεκριμένο γιατί η δική μου λατρεία είναι προφανώς οι final fantasy [χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μου αρέσουν οι g.b.]

πάντως άκουσε έτσι από περιέργεια το άλμπουμ των bear colony και τα ξαναλέμε [όχι ότι είναι τίποτε το εξαιρετικό, απλά το παράκαναν με τους radiohead..]