Δευτέρα, Οκτωβρίου 13, 2008

Burn After Reading, [USA], Joel & Ethan Coen, [2008], ***

Μπορεί στην Αθήνα η έναρξη της χειμερινής κινηματογραφικής περιόδου να γίνεται νωρίς το Σεπτέμβρη λόγω του Φεστιβάλ του περιοδικού Σινεμά, εδώ πάνω πάλι, θέλεις ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών, θέλεις η ανυπαρξία ενδιαφερουσών ταινιών.. μπήκε ο Οκτώβρης κι ακόμη μια ταινία [της προκοπής] δεν είδαμε.. Αρχή λοιπόν με το τελευταίο εγχείρημα, και πρώτο μεταοσκαρικό, των αδελφών Κοέν, τη "χειρότερη ταινία ever" σύμφωνα με τα δύο παιδάκια που απέτρεπαν δύο κυρίους από το να τη δούνε έξω από το [πολυ]σινεμά. Καλό σημάδι, σκέφτηκα..


Και πράγματι, το μοναδικό μειονέκτημα του Καυτού Απόρρητου [σοβαρά τώρα, τον έχουν το θεό τους οι μεταφραστές ή όχι?] βρίσκεται στο ότι είναι ακριβώς όπως το περιμένεις: Το γνωστό προσεγμένο σενάριο, η προβλέψιμα υποδειγματική σκηνοθεσία, το πανταχού παρόν μαύρο χιούμορ.. είναι όλα εδώ, μαζί φυσικά και ο γνώριμος θίασος, με μερικά ενδιαφέροντα νέα μέλη:


Η Tilda Swinton με άνεση υποδύεται την αντιπαθητική παιδίατρο, σύζυγο του για άλλη μια φορά επίσης εξόχως αντιπαθέστατου John Malcovich. Ο George Clooney αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ξέρει να μεγαλώνει αξιοπρεπώς, η Frances McDormand κάπως υπερβολική στο ρόλο της γυμνάστριας που κάνει το παν για να χρηματοδοτήσει το extreme makeover, ο Brad Pitt κλέβει ως γνωστόν την ταινία όντας απολαυστικός στο ρόλο του γυμναστή με μυαλό αμοιβάδας [άχρηστη πληροφορία: στις ξεκαρδιστικές σκηνές που ακούει μουσική στα ακουστικά, ακούει madonna και όχι τη μουσική που ακούγεται στην ταινία], α! και ο Richard Jenkins [ο μπαμπάς του Six Feet Under] υπέροχος στο ρόλο του κρυφά ερωτευμένου αφεντικού της πρωταγωνίστριας.. Όλοι περνάνε θαυμάσια [και αυτό το εισπράττει και το κοινό] αποδίδοντας ρόλους που δεν τους δίνεται και τόσο συχνά η ευκαιρία να παίξουν. Εκτός από τη Frances δηλαδή, αλλά αυτή δεν πιάνεται, κοιμάται με το σκηνοθέτη..



Να το δω? : Αν είσαι του "περνάω δυο ώρες ευχάριστα" ε.. τότε θα περάσεις μια χαρά και με το Burn After Reading.

1 σχόλιο:

Stratos Bacalis είπε...

Το είδα χτες τελικά! Πολύ καλό!