Κυριακή, Φεβρουαρίου 10, 2008

The Sunday Edition : Stories From The City

Πολύ κρύες και πολύ κουραστικές οι τελευταίες μέρες. Η πόλη, γεμάτη κόσμο, κυρίως λόγω της Agrotica, ΠΑΟΚ εναντίον Άρη, αυτοκίνητα εναντίον πεζών, καπνιστές εναντίον [αντι]παθητικών [αντι]καπνιστών.. όλα τα είχε αυτό το Σαββατοκύριακο.. Πότε έγινε τόσο απάνθρωπη αυτή η πόλη? Δε βρήκα το κουράγιο να πάω στους Saint Etienne, ξέροντας ότι θα φύγω άρρωστος από το μπαρουτοκαπνισμένο Principal, ούτε στην ταινία του Tim Burton, ξέροντας τι [και ποιους] έχω να αντιμετωπίσω Κυριακή βράδυ στις αίθουσες.. Μόλις που βρήκα το κουράγιο γι'αυτό το αφιέρωμα. Αφορμή, το προηγούμενο post. Τραγούδια αγάπης, μίσους, νοσταλγίας.. για την πόλη. Τα δικά μου λόγια είναι περιττά, όταν έχουν γραφτεί τα παρακάτω..

You said: "I'll go to another country, go to another shore,
find another city better than this one.
Whatever I try to do is fated to turn out wrong
and my heart lies buried like something dead.

How long can I let my mind moulder in this place?
Wherever I turn, wherever I look,
I see the black ruins of my life, here,
where I've spent so many years, wasted them, destroyed them totally."
You won't find a new country, won't find another shore.
This city will always pursue you.
You'll walk the same streets, grow old
in the same neighborhoods, turn gray in these same houses.
You'll always end up in this city. Don't hope for things elsewhere:
there's no ship for you, there's no road.
Now that you've wasted your life here, in this small corner,
you've destroyed it everywhere in the world.
1. HappyDeadMen - Silent Sigh City [box]


Πολύ πριν τους Cardigans, στα τέλη των 80s, οι HappyDeadMen ήταν ένα από τα πρώτα indiepop συγκροτήματα της Σουηδίας που έγιναν [σχετικά] γνωστά στο εξωτερικό. Το υπέροχο Silent Sigh City ήταν το ντεμπούτο single τους και πραγματικά δεν ξέρω αν κατάφεραν να το ξεπεράσουν στη δεκαετή καριέρα τους.

2. Strata - Daylight In The City [box]


"So our singer quit the band. We need a new one! Think it might be you?" Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Eric Victorino, τραγουδιστής των Strata, ενός alt.pop / rock κουαρτέτου από το Campbell της California άφησε το συγκρότημα μετά από πέντε χρόνια και δύο άλμπουμ. Απτόητοι οι υπόλοιποι, κάνουν ήδη οντισιόν για αντικατάστασή του. Όσοι πιστοί προσέλθετε! Τα φωνητικά του Eric όμως στο θαυμάσιο daylight in the city είναι τόσο όμορφα που να ξέρετε ότι η αποστολή σας θα'ναι αρκετά δύσκολη..

3. Chromatics - In The City [box]


Το περσινό άλμπουμ Night Drive των Chromatics από το Seattle πήρε αρκετά καλές κριτικές. Προσωπικά νομίζω πως δεν ήταν εφάμιλλο του προηγούμενού τους, In Shining Violence. Δεν είχε ας πούμε ένα τόσο μεθυστικά υπνωτικό τραγούδι όσο το In The City..

4. Deer Tick - Art Isn't Real [City Of Sin] [box]


Εντάξει, μια παρασπονδία την κάναμε, καθώς η Πόλη της Αμαρτίας είναι ο υπότιτλος του τραγουδιού των Deer Tick, είναι όμως μικρή, καθώς ο υπότιτλος και όχι ο τίτλος είναι αυτός που κυριαρχεί στο τραγούδι, για το οποίο ξέχασα επίσης να πω ότι είναι απίθανο!

5. Cranes - Far From The City [box]


Από το 1991 το παλεύουν οι Cranes. Στη σκιά συγκροτημάτων όπως οι Cocteau Twins και οι Lush, με τα οποία μοιράζονται την εμμονή στην επίτευξη ενός απόκοσμου αλλά πανέμορφου ατμοσφαιρικού ήχου, δε γνώρισαν ποτέ την επιτυχία που άξιζαν. Το τελευταίο τους άλμπουμ Particles And Waves, αρκετά πιο ηλεκτρονικό, περιείχε υπέροχα τραγούδια, κι ένα από αυτά ήταν και το far from the city.

6. East River Pipe - Make A Deal With the City [box]


Από τους πιο ωραίους τίτλους του σημερινού αφιερώματος. Τι συμφωνία μπορεί να κάνει άραγε κανείς με την πόλη? Ας ρωτήσουμε καλύτερα άλλον έναν pop βετεράνο, τον Fred Cornog, ο οπίος ηχογραφεί από το 1989, αρχικά στη Sarah Records κι έπειτα στη Merge. Τα standards και των δύο εταιριών είναι γνωστά, οπότε δε χρειάζεται να πούμε και πολλά πολλά για την αναμφίβολη ποιότητα της μουσικής των east river pipe

7. Gene - To The City [box]


The Morrissey Curse : η κατάρα που θέλει οποιοδήποτε νέο συγκρότημα παίρνει την ευλογία του αρχιερέα του indie, να είναι καταδικασμένο σε [εμπορική τουλάχιστον] αποτυχία. Τα παραδείγματα πολλά. Οι Gene, που πήραν το όνομά τους από το B Side του this charming man, ανήκουν στις εξαιρέσεις. Χμμμ.. ή μήπως όχι? Το To The City είναι ένα κλασικό Gene τραγούδι, μελοδραματικό Μορρισσιανό ρεφρέν και επικές κιθάρες.

8. Kevin Shields - City Girl [box]


Τι να πει κανείς για το αριστουργηματικό τραγούδι του ηγέτη των MBV από την εξίσου αριστουργηματική ταινία της Σοφία Κόπολα? Καλύτερα τίποτε..

9. Marsheaux - City Of Lights [box]


Πολύ σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να φιλοξενήσουμε ένα τοπικό συγκρότημα σε κάποιο αφιέρωμα, και χαίρομαι που σήμερα το συγκρότημα αυτό είναι το καταπληκτικό electro / synthpop ντουέτο των Marsheaux. Ένας και μόνο να τις μάθει από αυτό το post, θα'μαστε εξαιρετικά χαρούμενοι.

10. Morning Recordings - We Loved The City Years [box]


Από ένα από τα 50 καλύτερα άλμπουμ του 2007 για το blog που διαβάζετε, το τραγούδι που θα τραγουδάμε στα 80 μας, παίζοντας πρέφα στο καφενείο του χωριού μας..

11. Saint Etienne - We're In The City [box]


.. τώρα όμως είμαστε ακόμη στην πόλη όπως μας θυμίζουν οι Saint Etienne, τους οποίους και απογοητεύσαμε την Παρασκευή και δεν τους τιμήσαμε. Μάθαμε όμως ότι το σύντομο set τους ικανοποίησε απόλυτα τους παρευρισκόμενους. Ποτέ μου δεν κατάλαβα το λόγο που αυτό το συγκρότημα δε γνώρισε την επιτυχία που θα έπρεπε στη Βρετανία. Το χορευτικό We're In The City για παράδειγμα θα μπορούσε να'ναι άνετα top 5 επιτυχία.

12. The Frank And Walters - City Lights [box]


Είπαμε, guilty pleasures είναι αυτά, είμασταν κι εμείς indie kids κάποτε..

13. Beirut - The Canals Of Our City [box]


Κλασικό ντεμπούτο. Φανταστείτε μια marching band στα σοκάκια ανάμεσα από τα κανάλια του Amsterdam.

14. The Organ - Memorize The City [box]


Αφιέρωμα χωρίς Καναδά δε γίνεται σ'αυτό το blog. Μόνο πέντε χρόνια [2001-2006] κράτησε η ωραία pop ιστορία των The Organ. Στα χρόνια αυτά μόνο εγώ απέτυχα να εντοπίσω τι ήταν αυτό που έκανε τους πάντες να τις συγκρίνουν με τους Smiths. ϊσως φταίει ότι η επιρροή του Marr ήταν μεγαλύτερη από του Morrissey.

15. Scott Walker - Farmer In The City [box]


Ακόμη θυμάμαι τα σχόλια και τις κριτικές για το Tilt του μεγάλου Scott Walker, όταν κυκλοφόρησε μετά από πολυετή αναμονή εκεί στα μέσα της δεκαετίας του '90. 'Ανυπόφορο' ήταν η πιο χαρακτηριστική κριτική. Μπροστά βέβαια στα περισσότερα πραγματικά εξουθενωτικά τραγούδια του τελευταίου του άλμπουμ, το μεγαλειώδες εναρκτήριο κομμάτι του Tilt με τίτλο farmer in the city, που ένας θεός ξέρει [ο ίδιος δηλαδή] σε τι αναφέρεται, ακούγεται εντελώς ABBA.

16. Raveonettes - Beat City
[box]


Ακόμη θυμάμαι την καταπληκτική εμφάνιση των raveonettes στο βραχύβιο εκείνο club που και το όνομά του ακόμη ξεχνάω, μπροστά σε λίγες δεκάδες κόσμου. Όπως ακόμη θυμάμαι και ακούω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το ντεμπούτο τους mini album, το οποίο και δεν ξεπέρασαν ποτέ.

17. The Radio Dept. - The City Limit
[gigasize]


Αν ήταν όλα τα πέμπτα τραγούδια των EP σαν κι αυτό το υπέροχο τραγούδι του Pulling Our Weight των Radio Dept. τότε.. η ζωή θα'ταν αρκετά πιο όμορφη. Όπως όμορφος θα είναι και ο Μάιος, ο μήνας κυκλοφορίας του νέου τους άλμπουμ.. Καιρός ήταν!

18. The Tindersticks - City Sickness [Live] [box]


Αψεγάδιαστο διαμάντι. Κι ένα από τα πιο αγαπημένα μου video ever




καλή [και ζεστή] βδομάδα..

12 σχόλια:

aggelosk είπε...

Όπως ακόμη θυμάμαι και ακούω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το ντεμπούτο τους mini album, το οποίο και δεν ξεπέρασαν ποτέ.hehe πέστα!!!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε, δυναμικό come back...
Το the city limit δεν κατεβαίνει και το έχεις εκθειάσει τόσο..που μας άναψες την περιέργεια...
Πάντως δε θα ήταν άσχημη ιδέα να παρουσιάζεις πιο συχνά ελληνικά συγκροτήματα. Και μιας και μιλάμε για ελληνικά συγκροτήματα στο αφιέρωμα θα ταίριαζε και το Take over the city από τους Empty Frame...μια μπάντα που τώρα κάνει τα πρώτα βήματά της και ακούγεται Live Καλύτερα από ότι στο demo(είναι στο myspace)....

WinterAcademy είπε...

1. πραγματικα τρομαζεις αν σκεφτεις ποσο λιγοι ειναι οι καλλιτεχνες που ξεκινουν με κατι εξαιρετικο και ΔΕΝ ακολουθουν μια [αξιοπρεπη εστω] αργη καθοδικη πορεια..

2. τωρα πρεπει να'ναι οκ το τραγουδι [ηταν απλα πολυ μεγαλο για το box.net] θα τους τσεκαρω τους e.f, ελληνες ειναι?

Unknown είπε...

Διάβασες το νέο για την επίσκεψη των tindersticks φαντάζομαι ε; Δεν μπορεί, δεν σου ξεφεύγουν τέτοια πράγματα εσένα.

Ανώνυμος είπε...

"είμασταν κι εμείς indie kids".
χμ... απο indie ακομα βλεπω το παλευεις, ο παρατατικος αναφερεται στο kids?!!? :ρ
ξεχασες το paradise city απο guns n roses! :)

WinterAcademy είπε...

1. ναι, στον πετριδη, αλλα δεν ξερω που, και κυριως, αν υπαρχει κ συναυλία στη θεσσαλονικη

2. το οποιο paradise city φανταζομαι θα συμφωνεις οτι ειναι ενα σπουδαιο τραγουδι [ναι, δεν ντρεπομαι να το πω, αν και indie kid μου άρεσαν οι guns'n'roses]

Ανώνυμος είπε...

ναι οι empty frame ειναι ελληνες...

Ανώνυμος είπε...

προσωπικα σιχαινομαι τους guns'n'roses αλλα γουστα ειναι αυτα. ωστοσο, τα don't cry και november rain ειναι συμπαθητικα.

gsus είπε...

diabazontas esena kai ton 11 amesws meta nomiza oti eiste to idio proswpo, paraskeyi saint etienne-sabbato sweeney todd kai oi 2.

Oi saint etienne sthn athina kaloi htan alla den pethaname kiolas. eixe kai ena meso oro 35 etwn to gagarin kai den kouniotan kaneis pera apo 3 palabes kai emas.
epishs: ORGAN ORGAN ORGAN ORGAN paradidw sykwti me ayto to group

WinterAcademy είπε...

χμμμμμ... τώρα που το σκέφτομαι... είναι πιο έξυπνος, πιο όμορφος, πιο νέος.. και κάνει όλα αυτά που ενδόμυχα επιθυμώ να κάνω κι εγώ αλλά δεν έχω το θάρρος..

Yep! ο enteka είναι ο tyler durden του winter academy.

[με όλα τα παραπάνω ΚΑΙ την Αντζελίνα Τσουλί, ας μείνω τουλάχιστον ικανοποιημένος από το γεγονός ότι έχω μεγαλύτερο υποκριτικό ταλέντο..]

[επίσης, δε θα ήθελα να σχολιάσω όσα γράφεις για τους saint etienne και ειδικότερα για το μέσο όρο ηλικίας..]

enteka είπε...

tyler durden!!

σ' ευχαριστώ που λες ότι είμαι πιο όμορφος παρόλο που δεν με έχεις δει - και παρόλο που δεν είμαι. (τα υπόλοιπα κοπλιμέντα τα δέχομαι)

ο gsus τα μπέρδεψε μιας και εσύ έγραψες ότι ΔΕΝ πήγες όπου πήγα (πράγμα που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο, αλλά ότι δεν είσαι και stalker!)

:):)

WinterAcademy είπε...

γι'αυτό αλλωστε ειπα οτι κανεις αυτα που δεν μπορω να κανω εγω, lol

επισης, για το υποκριτικο ταλεντο, εννοω τη συγκριση [που δεν υπαρχει συγκριση αλλα λεμε τωρα] pitt/norton.
βεβαια πιθανοτατα με κανεις σκονη κι εκει [αν κ σε κοβω για behind the camera τυπο, οποτε εχω καποια ελπιδα]

οσο για το stalking, βγαινω απο το σπιτι ακομη πιο σπανια κι απο σενα οποτε υπαρχουν αντικειμενικες δυσκολιες, lol [α, και ξεχασα να σου πω ποσο ΕΝΤΕΛΩΣ ταυτιστηκα με το 'υπερσπανιο' γεγονος του οτι βγηκες ΚΑΙ σαββατο ΚΑΙ παρασκευη τις προάλλες..]