Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2008

The Greatest Love Song Of All Time

Πέρυσι τιμήσαμε την άθλια σημερινή εορτή με μια μικρή αναφορά στα 69 Τραγούδια Αγάπης του Stephin Merritt, κάτω από τον ελαφρώς προβοκατόρικο τίτλο The Greatest Album Of All Time. Φέτος, συνεχίζοντας την παράδοση θα ασχοληθούμε με το, κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα, ωραιότερο ερωτικό τραγούδι που γράφτηκε ποτέ [κι ένα από τα ωραιότερα ανεξαρτήτως θέματος].

Το There Is A Light That Never Goes Out λοιπόν, γιατί περί αυτού πρόκειται, το οποίο πρόσφατα ψηφίστηκε ως το δημοφιλέστερο τραγούδι των Smiths, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1986 ως album track του περίφημου The Queen Is Dead. Δεν κυκλοφόρησε ως single παρά μόνο το Δεκέμβριο του 1992, με εξώφυλλο τη Sandie Shaw, για την προώθηση του Best.. II των Smiths, φτάνοντας μέχρι το #25 του Αγγλικού chart. [Στην εποχή του οι κάπως μακάβριοι στίχοι του ρεφρέν θεωρήθηκε πως δεν ήταν καθόλου radio friendly οπότε προτιμήθηκε το έτσι κι αλλιώς εκπληκτικό big mouth strikes again ως βασικό single για την προώθηση του άλμπουμ].


Ο νεαρός Johnny Marr [ο οποίος ας μην ξεχνάμε πως έγραψε τα δεκάδες αριστουργήματα των Smiths μεταξύ 1982-1987, δηλαδή μεταξύ του 19ου και του 24ου χρόνου της ζωής του!] εκμηστηρεύτηκε σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Select ότι επίτηδες έγραψε τη γέφυρα του τραγουδιού έτσι ώστε να νομίσουν όλοι ότι αντιγράφει το There She Goes Again των Velvet Underground ενώ στην πραγματικότητα το δάνειο προέρχονταν από το Hitch Hike των Rolling Stones, των οποίων ήταν μεγάλος θαυμαστής, θέλοντας να δείξει ότι και οι V.U. αυτούς αντέγραψαν για το παραπάνω τραγούδι. Πραγματικά, ακούγοντάς τα όλα ξανά, ο Johnny φαίνεται ότι έχει απόλυτο δίκιο..

the rolling stones - hitch hike [box]


the velvet underground - there she goes again [box]

Η 'Hated Salford Ensemble' στην οποία αποδίδονται τα ονειρικά strings του τραγουδιού, δεν ήταν παρά ένας emulator που χρησιμοποίησε ο Marr στο studio [παρά τις αντιρρήσεις του Μorrissey, ο οποίος μισούσε τα strings του στούντιο]


Το τραγούδι, παρά το ότι δεν κυκλοφόρησε ως single, κατέκτησε άνετα την πρωτιά στο Festive Fifty του 1986 της ραδιοφωνικής εκπομπής του αείμνηστου John Peel.

Τι να πει κανείς για τους στίχους του τραγουδιού? Επηρρεασμένοι από ταινίες όπως το Rebel Without A Cause και Saturday Night And Sunday Morning, περιγράφουν μια κλασική Μορρισσιανική ερωτική ιστορία, ένα ρομαντικό έπος που εκπληρώνεται μόνο μέσα από το θάνατο των πρωταγωνιστών του.

Ο Morrissey προσπαθώντας να επανορθώσει για την ιστορική αδικία της Rough Trade ως προς τον απόλυτο ύμνο των Smiths, το κυκλοφόρησε και αυτός ως double A Side single, το Μάρτιο του 2005, σε μια live εκτέλεση στο Earl's Court, φτάνοντας στο #11 του βρετανικού chart.

Μόνο αν βρισκόσασταν σε κώμα τα τελευταία είκοσι χρόνια [ή αν είστε κάτω των δέκα ετών] δεν θα έχετε ακούσει το There Is A Light That Never Goes Out στην εκτέλεση των Smiths, οπότε ορίστε το 'video' του τραγουδιού, μέρος του μικρού φιλμ που σκηνοθέτησε ο Derek Jarman για το άλμπουμ The Queen Is Dead, αλλά και έντεκα από τις πιο ενδιαφέρουσες διασκευές του τραγουδιού.




1. joseph arthur - there is a light that never goes out [box]


Για μένα, πρόκειται για την καλύτερη διασκευή του τραγουδιού, και μία από τις δυο τρεις καλύτερες σε τραγούδι των Smiths, ever. O Joseph αλλάζει tempo στο τραγούδι και παραδίδει μιας σπάνιας ευαισθησίας ερμηνεία, την οποία δε χορταίνεις ν'ακούς. Ακόμη κι ο Morrissey θα'ταν περήφανος..

2. Erlend Oye & Royksopp - There Is A Light That Never Goes Out / Poor Leno [box]


Τι ωραίο το πρώτο άλμπουμ των Royksopp, και τι φοβερό single το Poor Leno.. Ο guest τραγουδιστής τους Erlend Oye παραδίδει τα φωνητικά του τραγουδιού των Smiths πάνω σ'ένα remix του αρχικού τραγουδιού των Royksopp, και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα πετυχημένο.

3. Schneider TM - The Light 300 [box]


Μη σας ξεγελά ο τίτλος, πρόκειται για μια [αρκετά γνωστή πιστεύω] κανονική διασκευή του τραγουδιού από τους Βερολινέζους Schneider TM. Ο ήχος τους θυμίζει έντονα συγκροτήματα όπως οι Lali Puna, οπότε μπήκατε στο νόημα νομίζω..

4. The Lucksmiths - There Is A Light That Never Goes Out [box]


Αναπόφευκτο ήταν για τους Αυστραλούς Lucksmiths να διασκευάσουν κάποτε τους ήρωές τους. Το ενδιαφέρον εδώ βρίσκεται στα διπλά boy/girl φωνητικά που προσδίδουν μια ιδιαίτερη γοητεία στην εκτέλεση.

5. Mikel Erentxun - Esta Luz Nunca Se Apagara [box]


Όπως θα πιστοποιούσε και η Νάνα Μούσχουρη, κανένα τραγούδι δεν είναι πραγματικά με-γά-λο, αν δεν τραγουδηθεί σε περισσότερες γλώσσες, πέρα από την αγγλική. Ο Ισπανός Mikel Erentxun και η δική του εκτέλεση αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά το μεγάλο γκελ του Morrissey στο Ισπανόφωνο κοινό.

6. Neil Finn and friends - There Is A Light That Never Goes Out [box]


Η ψυχή των Crowded House σε μια διεκπεραιωτική live εκτέλεση, που αξίζει για συλλεκτικούς και μόνο λόγους, μόνο και μόνο για το ότι ένας από τους friends είναι και ο συνθέτης του τραγουδιού Johnny Marr, ο οποίος παίζει [φυσικά] κιθάρα. Ακούστε το και αναρωτηθείτε: θα αναγνωρίζατε το παίξιμό του αν δεν το ξέρατε?

7. arif - there is a light that never goes out [box]


Η διασκευή του Ινδικής καταγωγής arif δεν έχει τίποτε να κάνει με sitar και ότιδήποτε άλλο εξωτικό φαντάζεστε. Είναι καταρχήν μια εντελώς straightforward όμορφη ακουστική εκτέλεση, πιστή στο πνεύμα της αρχικής, και είναι επίσης η απόδειξη ότι ο Morrissey έχει πολλούς Ασιάτες οπαδούς, παρά τα όσα κακόβουλα γράφονται κατά καιρούς στον Αγγλικό τύπο.

8. loquat - there is a light that never goes out [box]


Πενταμελές indiepop συγκρότημα από το San Francisco με γλυκά γυναικεία φωνητικά. Ούτε αυτοί τολμούν να πειραματιστούν και βασίζονται στην αρχική εκτέλεση. Ακούγεται ευχάριστα..


9. Neuroticfish - There Is A Light That Never goes Out [box]


Ο Χριστός και η Παναγία! Ο [εννοείται] Γερμανός μακρινός ξάδερφος των Depeche Mode, τουλάχιστον ξέρει ότι το μόνο που έχει να κάνει στο τραγούδι είναι να του αλλάξει εντελώς τα φώτα, ως προς την ενορχήστρωση that is, καθώς τα φωνητικά του είναι αρκετά κοντά στο πρωτότυπο θα έλεγα.

10. The Magic Numbers - There Is A Light that Never Goes Out [box]


Respect στα αδέλφια των Magic Numbers για το ότι, όπως και με το τραγούδι της Beyonce πριν λίγα χρόνια, φέρνουν το τραγούδι απόλυτα στα μέτρα τους, και το αποτέλεσμα είναι μάλλον ικανοποιητικό θα έλεγα.

11. The String Quartet - There Is A Light that Never Goes Out [box]


Λίγο βαρετό το βρίσκω αυτό το concept των tribute albums του String Quartet, [για να μην πω των tribute albums γενικότερα..], το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτό που το όνομά τους υποδηλώνει: διασκευές γνωστών τραγουδιών μόνο με έγχορδα. Η συγκεκριμένη διασκευή όμως [προσφέρεται και το τραγούδι βέβαια] ομολογώ πως εκτός από επική είναι και πανέμορφη..

Λοιπόν.. πια είναι η δική σας αγαπημένη εκτέλεση? Και, το κυριότερο, θα το τραγουδήσετε απόψε στον καλό ή στην καλή σας?

Take me out tonight
Where there's music and there's people
And they're young and alive
Driving in your car
I never never want to go home
Because I haven't got one
Anymore
Take me out tonight
Because I want to see people and I
Want to see life
Driving in your car
Oh, please don't drop me home
Because it's not my home, it's their
Home, and I'm welcome no more
And if a double-decker bus
Crashes into us
To die by your side
Is such a heavenly way to die
And if a ten-ton truck
Kills the both of us
To die by your side
Well, the pleasure - the privilege is mine
Take me out tonight
Take me anywhere, I don't care
I don't care, I don't care
And in the darkened underpass
I thought: Oh God, my chance has come at last
(But then a strange fear gripped me and I
Just couldn't ask)
Take me out tonight
Oh, take me anywhere, I don't care
I don't care, I don't care
Driving in your car
I never never want to go home
Because I haven't got one, da ...
Oh, I haven't got one
And if a double-decker bus
Crashes into us
To die by your side
Is such a heavenly way to die
And if a ten-ton truck
Kills the both of us
To die by your side
Well, the pleasure - the privilege is mine
Oh, There is a light and it never goes out
There is a light and it never goes out
There is a light and it never goes out
There is a light and it never goes out
There is a light and it never goes out
There is a light and it never goes out
There is a light and it never goes out
There is a light and it never goes out
There is a light and it never goes out


19 σχόλια:

enteka είπε...

αμάν! τι ποστ είναι αυτό!!

Unknown είπε...

Μας έστειλες στον αγύριστο πάλι, τι έμπνευση!

anastassios είπε...

Εύγε!

Stratos Bacalis είπε...

άψογος... πες μου ότι ήσουνα και στο Morissey party στο Art House προχτές και δε βρεθήκαμε...

Ανώνυμος είπε...

πιο πολύ από όλες μου άρεσε των magic numbers...έκαναν μια διασκευή που δεν προσβάλλει τα αυτιά μας..Γιατί όταν έχεις ακούσει ένα τραγούδι σαν και αυτό εκατονταδες φορές και το έχεις αγαπήσει τόσο, δεν μπορείς να το ακούσει εύκολα από άλλον...
Έφεραν το τραγούδι στα μέτρα τους όπως είπες αλλά και έκαναν και μια πραγματική διασκευή...με σεβασμό πάντα απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της εποχής μας...(για να μην πω κάτι πιο πομπώδες...σταματάω)

another day full of dread είπε...

Πολύ καλή είναι και η διασκευή των
Divine Comedy από το album -tribute
''The Smiths is Dead''

WinterAcademy είπε...

σας ευχαριστω ολους για τα σχολια

1.οχι δυστυχως δεν ημουν στο arthouse. για καποιο λογο που δε μπορω να αναλυσω αυτη τη στιγμη, δεν εχω παει ποτε σε αντιστοιχα events - parties με θεμα τους smiths

2. ομολογω οτι αν και μου αρεσουν οι divine comedy, ειδικα τα 2 πρωτα αλμπουμ τους τα λατρευω, η διασκευη τους αυτη ειναι για μενα κομματακι αποτυχημενη, πομπωδης και εκνευριστικα μελοδραματικη [και πολυ γνωστη γι'αυτο κ δεν την εβαλα]. ελπιζω να μη στο χαλασα, lol

mrandom είπε...

Bravo winter!!!
Poly kala idea gia tous alternative erwteumenous....Loipon thelw na mou peis poio einai gia sena to pio erwtiko komati pou exei graftei pote...To prwto pou sou erxetei sto mualo..Mhn to psakseis..Etoimazw mia sullogh k praspathw na sygentrwsw ta kalutera..To prwto pou mou erxetai sto mualo einai to "this magic moment" tou roy orbinson,omws apo Lou Reed ektelesh..Opoios allos exei na proteinei kati tha xarw poly..

mrandom είπε...

Molis proseksa oti ekanes perusi mia epilogh me erwtika kommatia...Gia na doume...

gsus είπε...

Έκατσα και τα άκουσα όλα. Ψηφίζω Erlend.

treblaz είπε...

:) Εξαιρετικό ποστ.

WinterAcademy είπε...

@m

χμμ.. μολις εκανα ενα ποστ για το καλυτερο ερωτικο τραγουδι ever και με ρωτας πιο ειναι το πιο ερωτικο 'κομματι' που ακουσα ποτε, lol

πρωτον, νομιζω πως καποιος πρεπει να ξεκινησει μια εκστρατεια κατα της χρησιμοποιησης της αθλιας λεξης 'κομματι' στη συγκεκριμενη περιπτωση [εγω δεν προλαβαινω, εχω και την αντικαπνιστικη μου εκστρατεια σε εξελιξη]. Δευτερον , επειδη καταλαβαινω τι εννοεις, θελεις μαλλον κατι πιο 'ζουμερό' πιο love radio, ακου ας πουμε το tiny tears απο το δευτερο αλμπουμ των tindersticks

[εχω κανει τετοιο αφιερωμα κ δεν το ξερω?? εννοεις τους magnetic fields?]

@g εμ πιο αλλο θα σου αρεσε εσένα αγαπητέ? ααααχ αυτή η νεολαία! [εμενα ειναι στο #2 παντως, μετα τον τζοζεφ]

@t μερσι. γουελκαμ.

mrandom είπε...

winter...
Prwton..ti se evoxlei h leksh "kommati"??Nomizw oti h ekfrash "to kalytero erwtiko tragoudi EVER"..einai poly xeiroterh..As kanoume loipon o kathenas th dikh tou ekstrateia...lol
Deuteron...otan lew "erwtiko KOMMATI" evvow p.x....Chris Isaak, Roy Orbinson, Leonard Cohen..ktl..pio palia akousmata..Oi Tindersticks einai kataplhktikoi, alla den exoun thn amesothta tou "i drove all night"..
Elpizw na katalabaineis ti ennow..An sou erthei tpt pes mou..

mrandom είπε...

Filoi tou blog!!!!
Sunistw se olous anepifulakta tous YEASAYER....Mageutiko album..Onomazetai All Hour Cymbals..

Sadie είπε...

...nai, ok...

Mas gonatises...

Ανώνυμος είπε...

Iparxei kai i panemorfi ektelesi ton chris&carla, me dipla fonitika apo kapoio live sto velgio an thimamai kala. an to vreite kai to akousete sigoura tha mpei poli psila sti lista

Nathalie είπε...

Τι απίστευτο τραγούδι.. Πραγματικά ένα από τα πιο όμορφα που γράφτηκαν ποτέ.. Όσο για το σχόλιο πάνω στον έρωτα και στο θάνατο, με μια αναδρομή σε λογοτεχνία και θέατρο, από την αρχαιότητα ως τώρα υπήρχε σύνδεση των δύο. Ο πιο μεγάλος έρωτας καταλήγει στο θάνατο..
Take me out tonight
Take me everywhere, don't care,don't care,don't care...

Α, μπα? είπε...

πολύ χορταστικό ποστ, πολύ ωραίο τραγούδι, συγκινήθηκα

WinterAcademy είπε...

ευχαριστω κ παλι για τα σχολια σας αγαπητοι /ες.