Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

Billy Mackenzie.. You Were Really Something

b i l l y m a c k e n z i e 22-3-1957 / 22-1-1997


[Το σημερινό post είναι ένα πολύ πολύ μικρό αφιέρωμα στη σπουδαιότερη φωνή του περασμένου αιώνα, αυτή του Billy Mackenzie, που έσβησε για πάντα ακριβώς δέκα χρόνια πριν, στις 22 Ιανουαρίου 2007].

Ήταν αρχές του 1997 όταν άκουσα στο ραδιόφωνο το Γιάννη Πετρίδη να αναγγέλει το θάνατο του Σκωτσέζου τραγουδιστή Billy Mackenzie, ηγέτη και τραγουδιστή των Associates. Ήμουν αρκετά μικρός για να τους προλάβω στην ακμή τους, τα σόλο άλμπουμ του Billy δεν είχαν [σχεδόν καμία] επιτυχία στην Ελλάδα, ούτε καν ραδιοφωνική, εγώ είχα στρέψει την προσοχή μου σ'έναν καλό του φίλο, δεν είχα δυστυχώς την τύχη να τον ανακαλύψω όταν έπρεπε..

Ώσπου λίγες εβδομάδες μετά, πάλι στην εκπομπή του Γιάννη, ακούω για τους Apollo 440. Η σκηνή αυτή ήταν τότε στα πάνω της, με τους Daft Punk, τους Chemical Brothers κλπ, ωραίο το τραγουδάκι το "ain't talkin' 'bout dub", αγοράζω λοιπόν το cd, και ξαφνικά.. track 10.. παθαίνω την πλάκα της ζωής μου! The rest is history..


τα πιο σπαρακτικά 8' 40'' στην ιστορία του ηχογραφημένου ήχου..

apollo 440 feat. billy mackenzie - pain in any language



Ο φίλος του που έλεγα παραπάνω έγραψε γι'αυτόν ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του με τίτλο 'William, it was really nothing' και μάλιστα μας έκανε τη χάρη να το τραγουδήσει και ζωντανά στις πρόσφατες εμφανίσεις του στη χώρα μας. Ο Billy απάντησε μ'αυτό:

the associates - stephen, you're really something


Εξαιρετική η Shirley Bassey στη γνωστή σε όλους εκτέλεση, αλλά αυτός που έγραψε το τραγούδι το έχει πει ακόμη καλύτερα..

the associates - the rythm divine


τον περασμένο Ιούνιο μόνο που δεν έκλαψα από χαρά όταν βρήκα σ'ένα δισκάδικο στο Βερολίνο το παρακάτω επτάιντσο σινγκλάκι

the associates - breakfast


χριστόφορε μήπως εκτός από το original να έβαζες καμμιά φορά και αυτήν την εκπληκτική εκτέλεση σε κάποιο επεισόδιο?

billy mackenzie - wild is the wind


αν ήταν έτσι όλα τα demo..

billy mackenzie - 14 mirrors original piano demo


από το cd του πρώτου Uncut που αγόρασα..

paul haig & billy mackenzie - thunderstorm



αρκετοί καλλιτέχνες έχουν αναγνωρίσει την αξία και την επιρροή του billy στο δικό τους έργο. Πέρυσι οι divine comedy διασκεύασαν υπέροχα τη μεγάλη επιτυχία των associates "party fears two", η bjork ελπίζουμε πως θα πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της και θα συμπεριλάβει στο νέο της αριστούργημα το ντουέτο με το billy από το .. υπερπέραν. Ας κλείσουμε λοιπόν με ένα συγκρότημα από τη Νορβηγία, κι ένα πολύ ωραίο tribute

rockettothesky - barrie for billy mackenzie


όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο παρακάτω video, μιλάμε για την επιτομή του cool..




[μακάρι να υπάρξει έστω και ένας που θα ανακαλύψει αυτήν τη σπουδαία φωνή από αυτό το post..]

billy mackenzie... rest in peace

[ευχαριστούμε προκαταβολικά το www.billymackenzie.com για τη στάση του στην κλοπή των photos..]

7 σχόλια:

enteka είπε...

πολύ ενδιαφέρον (και διαφωτιστικό) το αφιέρωμά σου. να'σαι καλά

WinterAcademy είπε...

θενκ γιου αριαν

Ανώνυμος είπε...

εγω παντως ειμαι ενας που δεν ειχε ασχοληθει με τον εν λογω κυριο(κ θα το κανω τωρα).
για να δουμε..

Sadie είπε...

Me ebales kai epsaxna pali oli mera! Eyxaristw!

WinterAcademy είπε...

ω, ευχαριστηση μας!

Alexandros Pavlides είπε...

Πάρα πολύ εντυπωσιακά τα όσα διαβάζω στο αφιέρωμα αυτό, και το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι την ίδια εποχή και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γνώρισα κι εγώ αυτή τη μοναδική φωνή (τότε με τους Αppolo 440). Δυστυχώς, κατά τρόπο ανάλογο, μερικά χρόνια νωρίτερα δεν είχα αντιληφθεί ότι η μοναδικότητα των "Capri Calling" και "Rhythm Divine" δεν οφειλόταν στους Yello αλλά στον άγνωστο εκείνον τότε για τα ελληνικά δεδομένα καλλιτέχνη από τη Σκοτία. Πραγματικά έχει αφήσει έργο πίσω του, που τουλάχιστον αξίζει της προσοχής του καθενός που πιστεύει ότι ασχολείται με τη μουσική στο ελάχιστο...

WinterAcademy είπε...

τον θυμαμαι και παλι πολυ εντονα τον τελευταιο καιρο [ειδικα στα πρωτα αλμπουμ των associates], μ'αυτη τη συγκλονιστικη φωνη που λεγεται hayden thorpe..