Τρίτη, Απριλίου 14, 2009

Easter Special: Lose Yourself In London

Για το τελευταίο post πριν το Πάσχα σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα παντελώς άσχετο θεματικό αφιέρωμα. Άσχετο γιατί.. τι αφιέρωμα να κάνει κανείς στο Πάσχα? Θεματικό γιατί έχουμε πάρα πολύ καιρό να κάνουμε. Ορίστε λοιπόν, για όλους τους τυχερούς που θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο [όχι, δεν είμαι ένας από αυτούς] έντεκα από τα πολλά τραγούδια γραμμένα για την υπέροχη Βρετανική πρωτεύουσα.. ή καλύτερα με το όνομά της στον τίτλο τους:

1. Jack - The Emperor Of New London [box]


Ο κύριος λόγος που ήταν μεγάλη έκπληξη η αλλαγή ηχητικής κατεύθυνσης που πραγματοποίησαν οι Jack στο άλμπουμ αυτό του 2002 ήταν το πόσο πετυχημένη αποδείχθηκε η αλλαγή αυτή. Το έξοχο δεύτερο track του άλμπουμ [που περιέχει την αθάνατη ατάκα "I'm so fucking high death wouldn't dare interrupt me now"] είναι αντιπροσωπευτικό της εν λόγω αλλαγής.


2. Acid House Kings - London School Of Economics [box]


Αρκετοί θα'ναι φαντάζομαι οι Έλληνες φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από τις τάξεις του L.S.E οπότε τα υ-πέ-ρο-χο τραγούδι των Σουηδών indiepoppers θα τους αρέσει ιδιαίτερα. Το νέο τους άλμπουμ θα κυκλοφορήσει το 2010.


3. Gene - London, Can You Wait? [box]


Ωραίο συγκρότημα οι Gene, αλλά ποτέ του δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη σκιά των Smiths [όπως για παράδειγμα οι Suede]. Εδώ που τα λέμε, ίσως να μην το'θελαν κιόλας και ιδιαίτερα.. Το London Can You Wait?, εκεί από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είναι γραμμένο για την αγαπημένη τους πόλη, σε δεύτερο μάλιστα πρόσωπο!


4. The Fine Arts Showcase - London, My Town [box]


Ο Gustaf Kjellvander [γείτσες], δηλαδή οι Fine Arts Showcase, είναι Σουηδός, και γύρισε πρόσφατα στη χώρα του μετά από μακροχρόνια παραμονή στο Seattle. Και φυσικά, με τι να ασχοληθεί κανείς στη Σουηδία αν όχι με τη μουσική? [ή την ξυλεία?]. Καλά όλα αυτά, γιατί απευθύνεται τώρα κι αυτός στο Λονδίνο μ'αυτόν τον τρόπο και μας μπερδεύει?


5. The Rumble Strips - London [box]


Άλλο ένα νέο Βρετανικό συγκρότημα, με καταγωγή το Plymouth και έδρα, προσφάτως, το Λονδίνο. Είπαν λοιπόν να γιορτάσουν τη μετακόμιση μ'ένα ύμνο προς τη νέα τους πόλη.. Κάτι μεταξύ Glasvegas και Dexy's Midnight Runners. Λέμε τώρα..


6. The Divine Comedy - London Irish [box]


Ο Neil Hannon έχει γράψει δύο τραγούδια με τη λέξηΛονδίνο στον τίτλο, το In and out of Paris and london και το London Irish. Διαλέξαμε το δεύτερο, όχι μόνο γιατί μας αρέσει περισσότερο, αλλά γιατί δε μοιράζει την προσοχή του σε άλλες πόλεις.. Είναι επίσης και πιο σπάνιο track, καθώς αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει σε κάποιο άλμπουμ τους.


7. Trembling Blue Stars - A London Story [box]


Τα'χουμε πει πολλές φορές.. Μια υπέροχη φωνή, ένα υπέροχο τραγούδι.. και μια υπέροχη ιστορία για το Λονδίνο..


8. Xiu Xiu - PJ In The Streets Of London [box]


Ακόμη και αν κάποιος δε γνωρίζει το πόσο φανατικός Smiths fan είναι ο Jamie Stewart, ακόμη και αν δεν αναγνωρίσει την προφανέστατη αναφορά του τίτλου στο Panic των Smiths, o Jamie φροντίζει, κάπου στη μέση της σπαρακτικής του απαγγελίας, να προφέρει ολόκληρο τον αθάνατο πρώτο στίχο του κλασικού αυτού τραγουδιού..


9. Asphalt Ribbons - Think Of London [box]


Μια πρώιμη μορφή των Tindersticks, πριν καταλήξουν στο τελικό τους σχήμα και ήχο, ήταν οι Asphalt Ribbons. Ακούστε την χαρακτηριστική, αλλά εξόχως νεανική, φωνή του Stuart Staples, σ'ένα θαυμάσιο τραγούδι για το Λονδίνο, που αν και μοιάζει πολύ με τραγούδι των Tindersticks, παραδόξως θυμίζει περισσότερο τον ήχο όχι τόσο των αρχικών, όσο των μετέπειτα άλμπουμ τους.

10. Morcheeba - The Great London Traffic Warden Massacre [box]


Αν και στην αρχή τους κατέταξα στην κατηγορία των αδιάφορων συγκροτημάτων που ξεπετάχτηκαν στη Βρετανία μετά την εμφάνιση των Massive Attack, το άλμπουμ τους Charango του 2002 ομολογώ ότι μου είχε αρέσει ιδιαίτερα [ιδιαίτερα το τραγούδι στο οποίο συμμετέχει ο Kurt Wagner των Lambchop]. Από αυτό το άλμπουμ είναι και το πανέμορφο -και εντελώς 70s- αυτό instrumental..


11. The Magnetic Fields - All The Umbrellas In London [box]


Άξιζε η υπομονή για την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ των αγαπημένων μας Magnetic Fields σε βινύλιο, καθώς αυτοί που το παρήγγειλαν τόσους μήνες μετά την αρχική κυκλοφορία του θα διαπίστωσαν με ιδιαίτερη χαρά πως ο δίσκος έκρυβε μέσα του ένα αντίτυπο του άλμπουμ ΚΑΙ σε CD. Το συγκεκριμένο τραγούδι βέβαια βρίσκεται στο Get Lost του 1996, απλά έψαχνα αφορμή για να σας το πω.. Όχι ότι το τραγούδι δε διακρίνεται από το πολύ υψηλό ποιοτικό στάνταρ του συγκροτήματος βέβαια.. Οι fans γνωρίζουν βέβαια ότι υπάρχει ακόμη ένα εξίσου καλό M.F. track από το Holiday του 1993 με τίτλο Swinging London..

all the umbrellas in london couldn't stop this rain
and all the dope in new york couldn't kill this pain
and all the money in tokyo couldn't make me stay

Απλοϊκό σας φαίνεται ίσως το ρεφρέν, αλλά για μένα ο Stephin είναι ο δεύτερος σπουδαιότερος lyricist ever! Και μη ρωτήσετε ποιος είναι ο πρώτος..



..γιατί ναι, η φωνή του παραμένει σπουδαία λίγο πριν τα 50, το συγκρότημά του είναι πλέον μια χαρά στη σκηνή, δείτε όμως ζωντανά το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ για την πρωτεύουσα της Βρετανίας, και πείτε μου: ποιοι μετά από αυτούς μπορούν να τους κοιτάξουν στα μάτια?

and you think they're sad beacuse you're leaving
but did you see the jealousy in the eyes of the ones who had to stay behind?

download all songs from H.E.R.E.

happy easter

6 σχόλια:

uptight είπε...

Ώχουτο το γλυκούλι μου! (=Stuart Staples!) Ευχαριστούμε για το πακετάκι, εξαιρετικό ως συνήθως. Καλό Πάσχα! (Έστω και όχι στο Λονδίνο ή στο Nottingham που λατρεύω.) ;-)

elafini είπε...

Ευχαριστούμε για το δωράκι...καλό Πάσχα

basik-ly είπε...

"Do you think you've made the right decision this time?"
aaaaaaaaaaa, YES.

H2O είπε...

min nomizeis epeidi den grafw, epapsa na se diavazw ( kai na ithela me afineis me ta afierwmata sou :))) )

poli kali i epilogh gia thn Londra. Tha sou proteina kai ena akomh : Exploding Boy - London

na sai kala !!

WinterAcademy είπε...

χρονια πολλα σε ολους

@uptight ωραιοι οι a.r., μαλλον χρειαζονται ενα reissue
@elafini thanx dear you too [εστω κ καθυστερημενα]
@basik καλα αγαπητε εννοειται οτι εσυ την εκανες τη σωστη αποφαση στο συγκεκριμενο θεμα
@h20 μια απο τα ιδια. το track που αναφερεις εμεινε απ'εξω στο 90' επειτα απο μαραθωνιες διαπραγματευσεις..

Zacq είπε...

How can i find pj in the streets of london?