Σάββατο, Μαρτίου 14, 2009

11th T.D.F. : Day 1: Friday 13.3.2009

1. Barcelona or Die, [France], Idrissa Guiro, [2007], **1/2


Σενεγάλη. 3000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να φτάσουν παράνομα στην Ευρώπη με μικρά πλοία, για να ζήσουν και να εργαστούν παράνομα. Καθημερινές σκηνές από τη ζωή στο Ντακάρ, ζωρίς μελοδραματισμούς, εξάρσεις και δακρύβρεχτες εξομολογήσεις, ενώ ένας από αυτούς που ονειρεύονται τη φυγή αφηγείται την τελευταία του -αποτυχημένη- απόπειρα.. Στο βάθος ακούγονται αρκετά τραγούδια του Youssou N’Dour. Μικρό σε διάρκεια αλλά περιεκτικό, το φιλμ του Guiro πετυχαίνει το στόχο του παρουσιάζοντας μια δραματική αλλά ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στη χώρα του.

Να το δω? : Ενδιαφέρουσα και αξιόλογη προσπάθεια.

2. This Dust of Words, [USA], Bill Rose, [2008], ***


Μέσα από αφηγήσεις του καθηγητή της στο Πανεπιστήμιο στα τέλη της δεκαετίας του '60, του αδελφού της αλλά και των ανθρώπων μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνια που τη φρόντισαν τα τελευταία χρόνια της ζωής της, και με αρχειακό οπτικό υλικό που συγκέντρωσε ο Rose, παρακολουθούμε την πολυτάραχη ζωή της Elizabeth Wiltsee. Παιδί θαύμα, με IQ 200, έμαθε μόνη της αρχαία ελληνικά και κινέζικα, και σπούδασε στο Stanford [η προπτυχιακή της εργασία με τίτλο This Dust Of Words έδωσε τον τίτλο στο φιλμ, και από αυτή ακούμε αρκετά αποσπάσματα κατά τη διάρκειά του]. Με μυαλό μιας ιδιοφυίας και ψυχή ενός ποιητή η Elizabeth αφιέρωσε τη ζωή της στη γνώση, επιλέγοντας όμως μια ζωή στο περιθώριο της συμβατικής κοινωνίας, για να οδηγηθεί τελικά στην ψυχασθένεια.

Διαβάστε εδώ ένα κείμενο του καθηγητή της John Felstiner [ο οποίος είναι και ο βασικός συνεντευξιαζόμενος της ταινίας] για την Elizabeth.

Να το δω? : Κατά τόπους συναρπαστικό.

3. Valentino, The Last Emperor, [USA], Matt Tyrnauer, 2008, **1/2


45 χρόνια καριέρας για έναν από τους τελευταίους κλασικούς σχεδιαστές μόδας της παλιάς εποχής. Με μια κάμερα να τον ακολουθεί παντού, με τον συνεργάτη / σύντροφό του από την πρώτη κιόλας κολεξιόν Giancarlo Giammetti πανταχού παρόντα, με τα 5 σκυλιά του επίσης, με τις -απολαυστικές- ράφτρες του, μαζί του εδώ και χρόνια, να ράβουν τα πάντα στο χέρι, με τα υπέροχα κομψά φορέματά του, τα απίθανα σπίτια του, το άγχος πριν την επίδειξη, τις υστερίες, τα δράματα, τις ανασφάλειες, τη μεγαλομανία, και, φυσικά, το γκραν φινάλε, την αποχαιρετιστήρια επίδειξη στη Ρώμη, με τις δεκάδες χιλιάδες κοινού αλλά και επώνυμων καλεσμένων, παρακολουθούμε την κοινή πορεία του σχεδιαστή - πρωταγωνιστή και του κομπάρσου συνεργάτη του με τρόπο ευχάριστο όσο και ανάλαφρο.. όπως και αυτό καθαυτό το θέμα της μόδας..




Να το δω? : Εγώ το είδα από σπόντα, αλλά είναι διασκεδαστικό και κατά τόπους πολύ αστείο.

4. Slepé lásky (Blind Loves), [Slovakia], Juraj Lehotský, 2008, **1/2


Τέσσερις μικρές, καθημερινές, συγκινητικές ιστορίες αγάπης. Ο δάσκαλος του πιάνου και η γυναίκα του στο μικρό τους διαμέρισμα, ο τσιγγάνικης εθνικότητας Miro που έχει να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις των γονιών της κοπέλας την οποία αγαπά, το ερωτευμένο ζευγάρι που περιμένει το πρώτο του παιδί, και η 14χρονη που αναζητά την αγάπη και την ανθρώπινη επαφή στα chat rooms του διαδικτύου. Κοινή συνισταμένη: όλοι οι πρωταγωνιστές είναι τυφλοί. Με μια πολύ ιδιαίτερη και διεισδυτική ματιά, ο Lehotsky παραδίδει μια όμορφη και τρυφερή ταινία, η οποία μάλιστα εκπροσώπησε τη Σλοβακία ως επίσημη πρόταση για τα Oscar.





Να το δω?: Ναι.

1 σχόλιο:

Stratos Bacalis είπε...

Ο Βαλεντίνο απίθανος όπως πάντα!