Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19, 2008

The Monthly Edition : September Radio

Περίοδος ανακατατάξεων παραδοσιακά ο μήνας που διανύουμε, και αυτό δε θα μπορούσε να μην ισχύσει και για τη Χειμερινή Ακαδημία. Εκτός των [αρκετών] άλλων, ένας φοβερός ιός διείσδυσε στις εγκαταστάσεις της και έφερε τα πάνω κάτω για αρκετές ημέρες. Καθώς προσπαθεί ακόμη να συνέλθει και να σταθεί στα πόδια της, εκπέμπει για μια φορά ακόμη στη γνωστή εικονική ραδιοφωνική συχνότητα..

1. Wild Beasts - Please Sir [box]


Το πιο πιθανό ενδεχόμενο, και η πιο εύκολη λύση, είναι ότι θα προσπεράσατε το ντεμπούτο άλμπουμ των Βρετανών Wild Beasts, που παρουσιάσαμε πριν λίγους μήνες. Ίσως κατατάσσοντάς το σε κατηγορίες που το αδικούν.. Και όντως στις πρώτες ακροάσεις η υπερβολή, η μεγαλοσχημοσύνη, ο στόμφος.. είναι πολύ δύσκολο να τα καταπιεί κανείς.. Σιγά σιγά όμως παραδίνεσαι και αφήνεσαι σ'αυτό το άλμπουμ - αποκάλυψη! Είναι όλοι εδώ: Ο λυγμός του Antony Hegarty, οι οκτάβες του Billy Mackenzie, το φαλσέτο του Morrissey, το οργισμένο πάθος του Finn Andrews και, πάνω απ'όλα, η θεατρικότητα της Kate Bush, όλοι ξεπηδούν σε κάθε τραγούδι, σε κάθε στίχο, σε κάθε παρατραβηγμένη συλλαβή.. Όλα τα κλισέ είναι αληθινά, κι αυτό εδώ ταιριάζει γάντι : Ή το λατρεύεις ή το μισείς..

2. Of Montreal - Gallery Piece [box]


Έχοντας αφήσει πίσω τα καταπληκτικά pop τραγούδια που σκάρωναν άκοπα πριν από 4-5 χρόνια σε κάθε τους άλμπουμ, οι Of Montreal γίνονται όλο και πιο ώριμοι, όλο και πιο πολυδιάστατοι, όλο και πιο εξωφρενικοί.. Ποιος θα περίμενε ότι θα επέστρεφαν τόσο γρήγορα μ'ένα ακόμη καλύτερο άλμπουμ από το περσινό τους, κι ότι εν έτη 2008 θα ακούγονταν περισσότερο Prince και από τον ίδιο τον Prince!

3. Ballboy - Above The Clouds The Sun Is Always Shining [box]


Εδώ δυο τρεις λέξεις είναι αρκετές και ξεμπερδεύουμε αμέσως : Belle & Sebastian. Η εύκολη λύσις, to ξέρω, αλλά κάνω και πολλαπλές ταυτόχρονες εγκαταστάσεις, να με συμπαθάτε.. Εδιμβούργο, άλμπουμ #5, I Worked on the Ships.

4. Oh! Custer - Secrets [box]


Pop /punk /shoegaze / emo. Πετάμε τα τρία τελευταία παραπλανητικά συστατικά, κρατάμε το πρώτο [σε υπερβολική δόση], γυρίζουμε το δείκτη της χρονομηχανής μεριά χρόνια πίσω.. τι μερικά δηλαδή, είκοσι και βάλε, πως περνά ο καιρός όταν διασκεδάζεις -> με καταπληκτική Βρετανική κιθαριστική pop, έστω κι αν είσαι κολλημένος σ'αυτή..

5. Northern Portrait - I Give You Two Seconds To Entertain Me [box]


Ναι, αγαπητή φίλη, έστω και καθυστερημένα, έχεις δίκιο: οι Northern Portrait είναι μεγάλο κόλλημα. Και το Crazy ένα από τα singles της χρονιάς. Αλήθεια, άκουσες το τελευταίο τους? Perfection!

6. The Dears - Dream Job [box]



Πέρασαν κι αυτοί από αρκετές δύσκολες καταστάσεις τα 2 τελευταία χρόνια, πάνω που θα πίστευε κανείς ότι το υπέροχο προηγούμενο άλμπουμ τους θα τους εκτόξευε στην κορυφή, όπως άλλα [λιγότερο άξια] συγκροτήματα απο τον Καναδά. Προβλήματα με τις εταιρείες, με το line-up του γκρουπ.. Παρ'όλα αυτά το ζευγάρι των Dears είναι και πάλι κοντά μας, με ένα αρκετά διαφορετικό, πιο ώριμο ήχο. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

7. Gentleman Reg - We're In a Thunderstorm [box]


Τον κύριο αυτόν από το Τορόντο, που θα δώσει και μερικές συναυλίες ως support των Dears, δηλώνω ευθαρσώς ότι τον είχα ανακαλύψει με το καταπληκτικό it's not safe, αρκετά πριν αυτό συμπεριληφθεί στο soundtrack του shortbus. Κρίνοντας από το θαυμάσιο τραγούδι του που σας παρουσιάζουμε, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε για το επερχόμενο άλμπουμ του..

8. Horse Feathers - Burden [box]


Υπέροχο άλμπουμ, ιδιαίτερα για τους fan [νοσταλγούς] του Sufjan Stevens. Τα σχόλια των κριτικών ως τώρα είναι -δικαίως- πάρα πολύ κολακευτικά, και η θέση του στα καλύτερα της χρονιάς είναι εξασφαλισμένη. Indie folk από το Portland του Oregon.

9. The Republic Tigers - Air Guitar [box]


Είναι από το Kansas. Είναι side project του Kenn Jankowski από τους Golden Republic. Ένα τραγούδι τους ακούστηκε στο Grey's Anatomy, οπότε αν είστε προσεκτικοί ίσως και να τους ακούσετε κάποιο βράδυ.. Το απίθανο air guitar μάλλον μου αρέσει τόσο γιατί μου θυμίζει Pernice Brothers..

10. Church - Happiness [box]


Τους θυμάστε τους Αυστραλούς Church από τα 80s με τον ύμνο Under The Milky Way? Ναι? Ε τώρα που τράβηξα την προσοχή σας, ας σας μιλήσω για τους Church από το Portland [και πάλι] του Oregon, και το τραγούδι τους με τίτλο 'Ευτυχία' που είναι τόσο θεσπέσιο στα 107 δευτερόλεπτά του, που θα το αφήσετε στο repeat για πολλή πολλή ώρα.

11. Tindersticks - Closing Titles [box]


Πείτε ότι θέλετε για το Trouble Every Day, την πραγματικά αξέχαστη ταινία της Claire Denis. Πείτε επίσης ότι θέλετε για το τελευταίο άλμπουμ των Tindersticks. Δε μπορείτε όμως να πείτε τίποτε για το εκπληκτικό soundtrack της εν λόγω ταινίας, προϊόν εξαίρετης έμπνευσης του αγαπημένου [μου] συγκροτήματος. Πιστοί οπαδοί της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας, οι Tindersticks υπογράφουν τη μουσική επένδυση και της τελευταίας της ταινίας, που και αυτή συζητήθηκε όσο λίγες στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας. Ελπίζω να τη δούμε σύντομα στο Φεστιβάλ..

Άντε, κι άλλο κακό να μη μας βρει..

You can also download all songs of this post from H.E.R.E.

4 σχόλια:

enteka είπε...

ωχ, κάποιος έγραψε πάλι για σένα στη λάιφο

(ε, δεν κρατήθηκα!)

WinterAcademy είπε...

!!!!

[το καλυτερο σ/κ διαλεξα να μην το κουνησω απο το σπιτι!. Ευτυχως υπαρχει κ το site τηε εφημεριδας. Το ευχαριστω ειναι λιγο, αλλα θα στο πω ετσι κι αλλιως: ευχαριστω!]

Sadie είπε...

Katalabaineis pws exw fakelo "winter Academy" sto desktop mou pou mou exei katastrepsei tin eksetastiki...

Kai katalabaineis pws yposxethika ston tragoudisti twn Northern Portrait na tous kanw massive in Greece.

:P

WinterAcademy είπε...

1.καταλαβαινεις πως κι εγω εχω ενα φακελο winter academy στο desktop μου [τι συμπτωση!] που μου εχει καταστρεψει ολα τα απογευματα μου και τον ελευθερο μου χρονο.. χαλαλι ομως, δε λεω!

2.ε-ξε-τα-στι-κη? ανατριχιασε η πετσα μου!! μπρρρ!! courage!

3. αν βρεις τον τροπο drop me a line plz, τον χρειαζομαι και για μερικους ακομη