Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2008

Atonement, (UK), 2007, Joe Wright, ***

Η Εξιλέωση είναι μια πολύ καλή ταινία. Έχει εξαιρετική φωτογραφία, πολύ καλή σκηνοθεσία, ωραίο ρυθμό, με συνεχείς εναλλαγές στο χρόνο, λεπτών, εβδομάδων, ή και ετών, που όμως βοηθούν την πλοκή και δε μπερδεύουν άσκοπα το θεατή, μερικές πραγματικά αξιομνημόνευτες σκηνές [εξαιρετικό πχ το μονοπλάνο με την κατεστραμμένη πόλη στην ακτή], θαυμάσια η Keira Knightley [όχι όμως και για υποψηφιότητα Όσκαρ], κάπως λίγος ο James McAvoy, εξαιρετική η Vanessa Redgrave που εμφανίζεται πέντε λεπτά στο τέλος και κλέβει όλη την ταινία, υπέροχη μουσική [μη σας πω ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ταινίας..] από τον Dario Marianelli.. αυτά. Και μόνο αυτά. Την είδες, πολύ καλή ταινία, αλλά ως εκεί, έφυγες - την ξέχασες. Αυτό το κάτι που θα την έκανε όντως μια μεγάλη ταινία, άξια του θορύβου που δημιούργησε νομίζω πως πραγματικά της λείπει. Ίσως προσωπικά εγώ να μην κατάφερα να εντοπίσω τι είναι αυτό το κάτι, ένιωσα πάντως πως η ταινία ήταν κάπως ανεκπλήρωτη, όπως ο έρωτας τον οποίο περιγράφει..

Να τη δω? : Βαστώντας μικρό καλάθι..

4 σχόλια:

s_k είπε...

επιτελους μια ψυχραιμη αποψη.

κραταω επισης την σταδιακη μετατροπη των ηχων σε μουσικη.

ψαχνω να βρω τον λογο που μια ταινια σαν αυτη δημιουργει τετοια αισθηση.

Stratos Bacalis είπε...

Εγώ τη λάτρεψα. Γιατί?

1. Εξαιρετικές ερμηνείες (και όχι, πράγματι είναι για όσκαρ η Κίρα, και ο Τζέιμς είναι επίσης εξαίρετος-οι εκφράσεις τους, πάντα σωστές και μετρημένες εκεί που πρέπει, με αναπάντεχες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην απλά καλή και την εξαιρετική, πχ η έκφραση της Κίρα όταν βλέπει τον αγαπημένο της στο εστιατόριο, η η έκφραση του Τζέιμς όταν γράφει τα σημειώματα...). Τι να πω για την πιτσιρίκα που πράγματι την αντιπαθείς τρελά, ή την Βανέσσα Ρέντγκρειβ που κλέβει σχεδόν όλη την ταινία με 5 λεπτά πέρασμα?

2. Εξαιρετική σκηνοθεσία

3. Εξαιρετική φωτογραφία

4. Εξαιρετικό σενάριο

5. Εξαιρετικά κοστούμια

6. Εξαιρετική μουσική.

Θέλετε κι άλλα? Έχει και μια σκηνή ανθολογίας (το μονοπλάνο στη Δουνκέρκη), οι δε σκηνές με το πράσινο φόρεμα ή με το λευκό μαγιό της Κίρα, ή το καθρέφτισμά της όταν βάζει κραγιόν... pure perfection.

mystery falls down είπε...

Μπράβο Στράτο! Τα είπες... εξαιρετικά! Συμφωνώ απόλυτα.

WinterAcademy είπε...

oops, i did it again!
εγω παλι ως τελειος διπλωματης συμφωνω [σχεδον] με ολους, και οντως επεσημανα αυτα που επεσημανες κι εσυ αγαπητε sandman [διαφωνουμε στον πρωταγωνιστη, καλος αλλα λιγος οπως προειπα]. Ομως η απλη και ταπεινη μου αποψη ειναι πως προκειται για μια 'ακαδημαϊκή' και καθαρά οσκαρική ταινία, την οποία εκτιμάς μεν, αλλα [και το ομολογω] σε ενοχλει λιγο ο θορυβος που εχει ξεσηκωσει.

Πιστευω παντως πως με τιποτε αυτη η ταινια δεν ειναι η ταινια της χρονιας. Αλλά πάλι, that's just me, μπορει να κανω και λαθος.

Ευχαριστω ομως φυσικα για τις αποψεις σας!