Κυριακή, Σεπτεμβρίου 09, 2007

Ηλέκτρα του Σοφοκλή, Peter Stein, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

Στο προηγούμενο post χαρακτήρισα πολύ δύσκολο το Σαββατοκύριακο αυτό, και η Άννα αναρωτήθηκε γιατί. Αγαπητή Άννα, συνδύασε : έργα μετρό, εκλογές, Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επίσκεψη πρωθυπουργού, Εγνατία και Τσιμισκή κλειστές, διαδηλώσεις και όσα αυτές πλέον συνεπάγονται, και θα δώσεις μόνη σου την απάντηση...


Πέντε σχεδόν ώρες κράτησε λοιπόν η ταλαιπωρία, για να μην πω οι κακουχίες, που υπέστην χάρη του κυρίου Stein, και δύσκολα θα μπορούσα να μην επηρρεαστώ απ'όλα όσα είχαν πάει στραβά πριν αυτή καν αρχίσει. Περίμενα όμως ότι αυτό που θα έβλεπα, για δύο ολόκληρες ώρες σε θερμοκρασία πολικού ψύχους, [έως και στους 10 βαθμούς μπορεί να είχε πέσει η θερμοκρασία..], θα με αποζημίωνε.. και φυσικά, όταν οι προσδοκίες είναι τόσο μεγάλες, η απογοήτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη.


Είχα ακούσει ότι οι κριτικές ήταν διχασμένες, αλλά είχα αποφύγει να διαβάσω οτιδήποτε για την παράσταση. Ήξερα μόνο ότι εμφανίζεται η Καραμπέτη, ο Τότσικας, και μια νέα ηθοποιός στο ρόλο της Ηλέκτρας, που πήρε διθυραμβικές κριτικές ['γεννήθηκε η νέα Παξινού'], η Στεφανία Γουλιώτη.


Η παράσταση ξεκινά με τον Παιδαγωγό [διεκπεραιωτικός ο Γιάννης Φέρτης] και τον Ορέστη. Είναι όντως τόσο σκανδαλωδώς ανεπαρκής ο Τότσικας για αυτό το ρόλο, που την αμαρτία μου τη λέω, μετά από λίγο την ξεστόμισα την απίστευτη κακία ['επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, Φέρτης και Ντενίση ξανά μαζί!] και ο θεός να με συγχωρέσει!. [ας πω λοιπόν κι ένα καλό να εξιλεωθώ: ήταν ο μόνος που ακουγόταν και στις πάνω θέσεις. Είναι ανεπίτρεπτο να θέλεις να παίζεις σε αρχαία τραγωδία, και να μη σε ακούει και ο τελευταίος θεατής!]


Η Γουλιώτη όντως καλή, προσπάθησε και δούλεψε πολύ, αλλά ως εκεί. Αν της είχαν στήσει κι ένα φιλέ θα'ριχνε και καναδυό καρφωματάκια με τη φόρα με την οποία στριφογυρνούσε και χτυπιόταν καθ'όλη τη διάρκεια της παράστασης. Είχε ορισμένες εξαιρετικές στιγμές, αλλά δε διαθέτει [ακόμη ?] το ειδικό βάρος που απαιτεί ένας τέτοιος ρόλος. Στη σκηνή που ξεγυμνώνεται και μπαίνει στη γούρνα πραγματικά το κοινό σοκαρίστηκε, λογικά για τον ίδιο λόγο που σοκαρίστηκα κι εγώ.. [πως είναι δηλαδή δυνατόν να αναγκάζεται να κάνει κάτι τέτοιο με τόσο δια-βο-λε-μέ-νο κρύο???].


Πολύ καλύτερη η Κόρα Καρβούνη στο ρόλο της αδερφής της [κι ευτυχώς δεν ήξερα ότι έπαιζε κι αυτή ή ότι ήταν αυτή, γιατί θα κρατούσα κι εδώ μικρό καλάθι], μετρημένη και λιτή, απέδειξε ότι άξιζε το ντόρο που έκανε πέρυσι το χειμώνα. Η Καραμπέτη, με την πράσινη τουαλέτα [βαριά η σκιά της Ντενίση τελικά..] και τη γνωστή επιτηδευμένη υπερβολική της ερμηνεία, ή θα σε ενοχλήσει ή θα αδιαφορήσεις, προτίμησα το δεύτερο αλλά μου προέκυψε τελικά το πρώτο. Το χορό έκλεισε ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος με μια εμφάνιση.. όπως του φανεί του λωλοστεφανή. Α! και μια που είπα χορός, εντελώς άνευρη και ανέμπνευστη, όπως και όλη η παράσταση δηλαδή, η παρουσία του χορού. Μόνο στο τέλος κάνει λίγο αισθητή την παρουσία του, κι αυτό γιατί επιστρατεύτηκε η σκηνοθετική άποψη του κυρίου Δαλιανίδη. Άστα να πάνε δηλαδή..


Φύγαμε άρον άρον για να προλάβουμε το traffic [κατάμεστο το 7.500 θέσεων θέατρο, και μία ώρα η καθυστέρηση της έναρξης, οπότε φαντάζεστε τι γινόταν..] και μόλις που πρόλαβα να ακούσω το ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε η Καραμπέτη [!]. Χειροκροτήθηκε λοιπόν τόσο θερμά και η Γουλιώτη όπως και στην Επίδαυρο ή εμείς εδώ πάνω την Καραμπέτη ξέρουμε, την Καραμπέτη εμπιστευόμαστε?



Γιατί σας τα γράφω τώρα όλα αυτά? Να τη δείτε πλέον τώρα δε μπορείτε [εκτός αν θέλετε να φτιάξετε τη βαλίτσα σας για τη Σεούλ, μόλις που προλαβαίνετε], οπότε ποιος ο λόγος για την ακατάπαυστη φλυαρία μου? Συγχωρέστε με, τα γράφω μήπως και τα ξεχάσω [έχω και κάποια ηλικία], τουλάχιστο του χρόνου να θυμηθώ να πάρω και κανένα δερμάτινο, ή και κανένα σκουφάκι, ο skinhead!


Δε βαριέσαι.. θα τα διαβάζω αυτά μετά από χρόνια, και θα γελάω.. [με λυγμούς.. σαν την Καραμπέτη..]

12 σχόλια:

Xilaren είπε...

Μπρρρρρρ

αυτές οι φωτο δεν είναι δικές σου, έτσι;

(θενκς για το λινκ, πάντα αναρωτιόμουν ποιος στα κομμάτια είναι ο "πανέμορφος,πανέξυπνος,ταλαντούχος,ανερχόμενος ηθοποιός ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ!")

WinterAcademy είπε...

lol, i wish!
οχι, ειναι απο την επιδαυρο

H2O είπε...

Άσχετο βέβαια, αλλά επειδή δεν έχω ευχηθεί για τον δύσκολο χείμωνα που πλησιάζει, ειπά να το κάνω έστω και λίγο καθυστερημένα..:) Η Αλήθεια είναι έχωντας στο μυαλό να με βασανίζει όλη η προσμονή του ταξιδιού μου στην Ισλανδία σε 10 μέρες, δεν έχω όρεξη να ποστάρω ( είμαι αδικαιολόγητος το ξέρω) αλλά ευελπιστώ να γίνω σύντομα καλά και να ξαναρχίσω...

p.s Οι Morning paper είναι όντως άψογοι..έχω στην κατοχή ένα 3'' cd απο την CLOUDBERRY RECORDS που πραγματικά σκίζει (περιέχει και το "Fingers Crossed" που έχει ποστάρει) Εύχομαι να προχωρήσουν στην κυκλοφορία άλμπουμ γρήγορα )

Μαρκησία του Ο. είπε...

Επιτέλους διαβάζω κάτι εμφανώς ψύχραιμο και διόλου επηρεασμένο από το hype για την παράσταση του Στάιν.

Για την Γουλιώτη γράφτηκαν τόσα πολλά που είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως έπρεπε να το είχα δει ή να το αποφύγω όπως έκανα - κυρίως λόγω Τότσικα, δεν πιστεύω ότι ένας τόσο ατάλαντος άνθρωπος επιλέχτηκε από τον Στάιν ή έστω, παίζει σε αρχαία τραγωδία ή γενικώς, παίζει βρε αδερφέ. Ουφ.

Κι επειδή εντώ στο Ελλάντα τσιμπάμε πολύ με τους ξένους σκηνοθέτες που κάνουν τις πρόβες τους στα σπίτια τους στην Τοσκάνη (ή στη Φλωρεντία το έχει, δεν θυμάμαι), ακόμα και ο Τότσικας δεδικαίωται.

"Αν της είχαν στήσει κι ένα φιλέ θα'ριχνε και καναδυό καρφωματάκια με τη φόρα με την οποία στριφογυρνούσε και χτυπιόταν καθ'όλη τη διάρκεια της παράστασης"

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχα! αυτό ήταν σουπερ σχόλιο :)

να σου ευχηθώ δηλαδή καλό χειμώνα; μάλλον στο στοιχείο σου ;-)

[σόρι για το πανωσέντονο]

WinterAcademy είπε...

1. αντιθέτως, μου αρέσουν τα πανωσέντονα! [ο χυτήρογλου είναι ο σπόνσοράς μου]. Πάντως ήταν τέτοια η ταλαιπωρία και το κρύο, δεν άκουγα κιόλας, που δεν ενοχλήθηκα τόσο από την παράσταση [όσο θα έπρεπε..]

2. ισλανδία????? για ένα πράγμα μόνο δε σε φθονώ, κι αυτό είναι το κρύο! [και όχι αγαπητή, καθόλου δεν είναι ο χειμώνας το στοιχείο μου, μισώ παθολογικά το κρύο, απλά δεν είναι και το καλοκαίρι το στοιχείο μου, είμαι εντελώς αστοιχείωτος δλδ] [μπρρρρ]
Επίσης, πρέπει να'ναι και λίγο περίεργοι οι ισλανδοί, κάπως κλειστοί και όχι ιδιαίτερα φιλικοί με τους τουρίστες [να κάτι τέτοια λέω στον εαυτό μου μήπως και πειστώ και δε φάω το καπέλο μου από τη ζήλεια..]

Anyway, καλό χειμώνα, καλό ταξίδι, καλά σεντόνια να'χουμε..

H2O είπε...

Θα πάς και θα δω..το μονο που εως τώρα ξέρω είναι οτι όλα ειναι πανάκριβα εκεί..ειδωμεν :)

Ανώνυμος είπε...

Ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς τους 7500 που κατέκλυσαν το Θέατρο Δάσους για να δουν την πολυδιαφημισμένη παράσταση της Ηλέκτρας (έχοντας πληρώσει εισιτήριο, όχι σαν κάποιους που μπήκαν στο θέατρο σαν τους κλέφτες με το έτσι θέλω, αγνοώντας τις φωνές των ελεγκτών στην είσοδο του θεάτρου). Και εννοείται ότι έφυγα από το θέατρο με καταρροή και συνάχι... Τα δε τηλέφωνα του Θεάτρου Δάσους σιγούσαν όλη την ημέρα στις αφέλπιδες προσπάθειές μου να μάθω αν τελικά η παράσταση θα πραγματοποιηθεί... Συμφωνώ ότι ο Τότσικας ήταν "μικρός" για το ρόλο και ότι ο Αίγισθος-Γεωργακόπουλος απλά έκανε ένα πέρασμα διαβάζοντας τις 3 αράδες του. Ωστόσο, οι νεαρές Γουλιώτη και Καρβούνη ήταν εξαιρετικές (η ερμηνεία δεν έχει να κάνει με τη διδασκαλία και προφανώς το έντονο χορογραφικό στοιχείο για την οργισμένη Ηλέκτρα ήταν σκηνοθετική παρέμβαση). Η Καραμπέτη ξέφυγε λίγο από την στριγκλώδη μανιέρα της κάθε φορά που παίζει τραγωδία και είτε αρέσει είτε όχι, σίγουρα δεν αφήνει αδιάφορο το κοινό. Ο Φέρτης, ήρεμη δύναμη, στάθηκε στο ύψος του ρόλου και των απαιτήσεων μιας παράστασης αρχαίου δράματος. Όσο για το χειροκρότημα και τα σχόλια που ακολούθησαν την παράσταση, ναι είναι γεγονός ότι το κοινό πήγε να δει την Καραμπέτη, όμως ανακάλυψε δύο νέες ηθοποιούς - αν και μπορεί ούτε οι μισοί να μην έχουν συγκρατήσει τα ονόματά τους... Και χειροκρότησε θερμότατα την Κόρα Καρβούνη ενώ ζητοκραύγασε δις και με ενθουσιασμό την Ηλέκτρα - Γουλιώτη. Λυπάμαι μόνο που ο συντάκτης της κριτικής/προσωπικού σχολίου συγκαταλέγεται στην ομάδα των βιαστικών "πολιτισμένων" θεατών που με το που χαμηλώνει ο φωτισμός και πέφτει η αυλαία τρέχουν όπου φύγει φύγει διακατεχόμενοι από τη μανία του νεοέλληνα να φύγει πρώτος και να γλιτώσει το "traffic" αψηφώντας επιδεικτικά τους ηθοποιούς που υποκλίνονται μπροστά του και το κοινό που τους χειροκροτά. Αν μη τι άλλο το άξιζε το χειροκρότημα η Γουλιώτη, ακόμη και για την τόλμη της να πάθει πνευμονία λούζοντας τον εαυτό της στις φωτιζόμενες γούρνες του σκηνικού...

WinterAcademy είπε...

Αν και πραγματικα ε.π.ρ.ε.π.ε. να φυγω, δεν ηθελα καθολου να χειροκροτησω. Πάντως έχεις δίκιο, μπορούσα να μείνω μόνο για τις δύο κοπέλες. Βέβαια το ξύλο δεν θα το γλύτωνα [από την αδερφή μου] αλλά όντως έχεις δίκιο.

Τι κατάλαβες τώρα με τις τύψεις που μου δημιούργησες? [και είσαι κ ανώνυμος/η..]

πάντως ευτυχώς που δεν πήρα πρέφα τους τζαμπατζήδες, γιατί εκνευρίζομαι πολύ με κάτι τέτοια.

Για τον φέρτη κ την Καραμπέτη διαφωνώ, αλλά, οκ, απόψεις είναι αυτές. Ίσως να είχα ενθουσιαστεί κ με τη Στεφανία αν δεν είχα ακούσει όλα αυτά για την ερμηνεία της [ομολογω οτι δεν μπορω να μεινω ανεπηρρεαστος απο κατι τετοιο, το παραδεχομαι..]

επισης, ο θεος πρεπει να με τιμωρησε [ο διας μαλλον ηταν] γιατι στην επιστροφη χαθηκα. αυτα.

Ανώνυμος είπε...

Εκ των υστέρων κατάλαβα γιατί ήταν δύσκολο το Σ/Κ, είχαμε κι εμείς ένα παρόμοιο (σε μικρότερο βαθμό βέβαια) με Γιωργάκη την Παρασκευή, Κωστάκη την Κυριακή, Μιχαλάκη (Χατζηγιάννη) τη Δευτέρα.
Αυτό με το φιλέ πολύ καλό.

WinterAcademy είπε...

1.πειράζει που θεωρώ α.π.ο.λ.ύ.τ.ω.ς χειρότερο όλων το μιχαλάκη?
2.αισθάνομαι βέβαια κ λίγο άσχημα για το φιλέ κ όλα τα υπόλοιπα [για τη σταφανία εννοώ..] lol

kelly alamanou είπε...

Tην είδα την παράσταση χθες το βράδι στη Κέρκυρα.
Μου άρεσε συνολικά.
-εξαιρετική η Γουλιώτη.
-Η Καρβούνη,προσωπικά μου άρεσε περισότερο απ'όλους.
-Λίγος ο Τότσικας
-Η Καρυοφυλλιά ..κατι δεν..καπως επίπεδα έβγαιναν τα συναισθήματα,σαν μη σωστά καθοδηγημένη από το σκηνοθέτη μου φάνηκε..
-Το θεατρικό εκτόπισμα του Φέρτη είναι ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ
-Ο Γεωργακόπουλος έχει παρουσία,εκπέμπει κάτι.
Και ο χορός συνολικά μου άρεσε επίσης.
ΑΥΤΑΑΑΑΑ

WinterAcademy είπε...

ροδουλα γεια.
σ'ευχαριστω για το σχολιο.

να μην ξεχναμε κ την πιθανοτητα πολλα πραγματα να βελτιωνονται απο παρασταση σε παρασταση λαμβανοντας υποψη κ καποιες κριτικες [λεμε τωρα]

παντως ομολογω οτι αυτο το ποστ εχει 'τραβηξει' τους περισσοτερους αναγνωστες εκτος απο τους τακτικους του blog [ξανα-λεμε τωρα..] κ καθε φορα που εχω email για ειδοποιηση ομολογω οτι εναν μικρο φοβο τον έχω οτι θα μου την πεσει καμια θαυμαστρια του αποστολη κ θα με περασει γενεες δεκατεσσερις lol

c.u.