Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2007

11 Songs For..

Το σημερινό μας αφιέρωμα έχει να κάνει με.. αφιερώσεις. Πιο συγκεκριμένα, με τραγούδια 'συστημένα', τα οποία οι δημιουργοί τους όχι μόνο έγραψαν για ένα συγκεκριμένο άτομο / τόπο / σκοπό κλπ, αλλά θεώρησαν σκόπιμο να το δηλώσουν και στον τίτλο του τραγουδιού : Song For ...

1. Brett Anderson - Song For My Father


Οι Suede ήταν το πρώτο από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα που παρακολούθησα από το πρώτο κιόλας single. Το άνισο πρώτο άλμπουμ, το αριστουργηματικό δεύτερο, η συναυλία στο Μύλο όπου ο Brett ήταν λιώμα, η εξαιρετική συλλογή με τα b-sides, το απρόσμενα καταπληκτικό πρώτο άλμπουμ χωρίς τον Bernard, η κατρακύλα των επόμενων άλμπουμ.. Παρ'όλα αυτά κατέβηκα και στην Αθήνα για να τους δω μαζί με τους Puressence. Κι ενώ η επανασύνδεση των Morrissey / Marr ποτέ δε φάνηκε να πραγματοποιείται, από την επανασύνδεση Anderson / Butler είχα μεγάλες προσδοκίες [ως και τα προσωπικά άλμπουμ του Bernard μου άρεσαν]. Και φυσικά απογοητεύτηκα με τους Tears, όπως όλοι.. Τι να περιμένει κανείς λοιπόν από το πρώτο solo άλμπουμ του Brett? Καταρχήν, λιγότερες κιθάρες, περισσότερο πιάνο και έγχορδα, και λίγο πιο ουσιαστικούς στίχους.. Και φυσικά την υπέροχη φωνή του σε πρώτο πλάνο. Το συγκινητικό Song For My Father είναι το τραγούδι που κλείνει το άλμπουμ.

2. Decemberists - Song For Myla Goldberg


Αυτοί πάλι έχουν όλες τις προϋποθέσεις να γίνουν από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα. Είναι Καναδοί, ο τραγουδιστής τους είναι major Morrissey fan [κυκλοφόρησε μάλιστα πρόπερσι ένα EP με διασκευές Morrissey], οι κριτικές των άλμπουμ τους είναι διθυραμβικές.. αλλά προσωπικά δεν μπόρεσα να τους αγαπήσω αληθινά.. Το τραγούδι όμως για την τυχερή Myla από το Her Majesty The Decemberists είναι πολύ καλό, το παραδέχομαι.

3. Optiganally Yours - Song For America


Το optigan ήταν ένα μουσικό όργανο - παιχνίδι που κυκλοφόρησε η Mattel, και έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στον κύριο Pea Hix που αποφάσισε να φτιάξει μια μπάντα με ήχο βασισμένο σ'αυτό. Και την έφτιαξε. Στο δεύτερο -πάρα πολύ καλό- άλμπουμ τους, με τίτλο exclusively talentmaker! οι Optiganally Yours χρησιμοποιούν δύο παραλλαγές του ortigan, το Chilton Talentmaker και το Vako Orchestron, που όχι μόνο παίζουν τον ήχο από όργανα που ηχογραφούνται σε δίσκους από σελλυλόιντ όπως το optigan, αλλά δίνουν και τη δυνατότητα για scratching. Ακούγοντας το υπνωτικό Song For America κάτι μου λέει ότι μια επίσκεψη στο ebay θα την κάνετε [για ένα optigan βρε!!]

4. Perry Blake - Song For Someone


Τη λέω κι εδώ την αμαρτία μου, ούτε ο Perry μου άρεσε, για πολύ καιρό. Δεν ξέρω, τον είχα συνδυάσει με συγκεκριμένα πρόσωπα, καταστάσεις, ραδιοφωνικούς σταθμούς, και γω δεν ξέρω τι με ενοχλούσε, και δεν ασχολήθηκα ποτέ.. Ώσπου έπεσε στα χέρια μου το άλμπουμ Songs For Someone [που δε θεωρείται και το αριστούργημά του] και υποκλίθηκα [μου θύμισε και αρκετά Billy Mackenzie στα 90s]. Το συγκεκριμένο τραγούδι ειδικά είναι το αγαπημένο μου από το άλμπουμ.

5. Pillow - Song For Beginning


Ε μια που λέμε για τις αμαρτίες μας ας εξομολογηθώ και άλλη μία : το τρίο των post-rock συγκροτημάτων Explosions in the sky, Do Make Say Think και Giardini Di Miro πολύ το βαριέμαι. Νομίζω όλοι έχουν ήδη κυκλοφορέσει άλμπουμ φέτος και δεν μπορώ καν να στρωθώ να τα ακούσω. Οι Pillow όμως [το προσωπικό σχήμα του Luca Di Mira, ηγέτη των G.D.M. κυκλοφόρησαν πέρυσι ένα πολύ ωραίο και πιο ηλεκτρονικό άλμπουμ, με τίτλο Flowing Seasons, απ'όπου και το εναρκτήριο Song For Beginning

6. The Boo Radleys - Song For The Morning To Sing


Πολύ περίεργη ήταν η ιστορία των αγαπημένων Boo Radleys. Κυκλοφόρησαν ένα εξαιρετικό ντεμπούτο στην Creation, ένα αριστουργηματικό δεύτερο άλμπουμ [giant steps], ένα πάρα πολύ καλό pop τρίτο άλμπουμ με το οποίο γνώρισαν και την εμπορική επιτυχία, και ξαφνικά εκεί που το μέλλον προδιαγράφονταν εξαιρετικά λαμπρό γι'αυτούς, η μούσα, [αλλά και η Creation, κυρίως λόγω των O***s] τους εγκατέλειψε. Άνοιξε η γη και τους κατάπιε. Ούτε το [ή τα, ούτε που θυμάμαι..] επόμενο άλμπουμ τους, ούτε τα συγκροτήματα που σχημάτισαν τα μέλη τους μετά τη διάλυσή τους, γνώρισαν την παραμικρή εμπορική και 'καλλιτεχνική' επιτυχία... Το Song For The Morning To Sing από το ντεμπούτο τους Everything's Alright Forever του 1993, είναι τόσο όμορφο όσο και ο τίτλος του..

7. The Earlies - Song For #3


Το δεύτερο άλμπουμ των Earlies κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και έχει πάρει ήδη πολύ καλές κριτικές, δεν ξεπερνά όμως κατά την άποψή μου το εξαιρετικό τους ντεμπούτο του 2004. Εκεί θα βρείτε και το πανέμορφο Song For #3, ένα συνδυασμό Beatles και Flaming Lips, το οποίο ήταν και το ντεμπούτο τους single.

8. The Early Years - Song For Elizabeth


Να και ένα καθαρόαιμο ερωτικό τραγούδι, 9λεπτης δάρκειας, από τους Λονδρέζους The Early Years και το πρόσφατο ομώνυμο άλμπουμ τους που έχουμε ήδη παρουσιάσει

9. The Frames - Song For Someone


Οι Frames είναι Ιρλανδοί. Η Ιρλανδία [πρέπει να] είναι απ'ότι έχω ακούσει και διαβάσει, μια πανέμορφη χώρα με γελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους σε αντίθεση με το γειτονικό Ηνωμένο Βασίλειο όπου είναι όλοι μέσα στη μιζέρια, και τη μελαγχολία. Γι'αυτό υποθέτω [και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων] δεν έχει και πολλά παραδείγματα σπουδαίων συγκροτημάτων. OK, το υπεραπλούστευσα λιγάκι, αλλά αυτή τη στιγμή δε μπορώ να σκεφτώ κανένα Ιρλανδέζικο συγκρότημα που να μ'αρέσει ιδιαίτερα. Οι Frames όμως κυκλοφόρησαν πέρυσι [και αυτές τις μέρες στην Αμερική] ένα πολύ καλό άλμπουμ με τίτλο The Cost, στο οποίο το εναρκτήριο καταπληκτικό Song For Someone πραγματικά ξεχωρίζει.

10. White Flight - Song For Augustine Pt. 2


Ένα από τα πολλά εξαιρετικά άλμπουμ της περσινής χρονιάς που δεν ακούστηκαν καθόλου ήταν και το ομώνυμο άλμπουμ των White Flight από το Κάνσας των ΗΠΑ. Ο ήχος τους [ή μάλλον ο ήχος του, γιατί πρόκειται για το προσωπικό project του κυρίου Justin Roelofs] είναι πειραματικό / ψυχεδελικό ροκ [οι ίδιοι το λένε] και αν σας αρέσουν πχ οι Animal Collective θα τους αγαπήσετε κι αυτούς. Song For Augustine Pt.1 πάντως δεν υπάρχει στο άλμπουμ.

11. Zbigniew Preisner - Song For The Unification Of Europe



Τι να πει και τι να γράψει κανείς γι'αυτό το αριστουργηματικό τραγούδι από το Bleu του Κισλόφσκι που έκανε τον κόσμο να σπάει βιτρίνες δισκάδικων για να αποκτήσει το soundtrack βγαίνοντας από την ταινία? Απλά να σας προειδοποιήσω στην απίθανη περίπτωση που δεν το ξέρετε ότι θα σας στοιχειώσει για μέρες και μέρες, και να επισημάνω ότι οι [ελληνικοί] στίχοι είναι από την Καινή Διαθήκη or something [από την επιστολή του Πέτρου? του Παύλου? της Μαγδαληνής? θα σας γελάσω, προς Κορινθίους..]

13 σχόλια:

stereonova είπε...

..pragmatikia tha ithela n'akouso mia radiofoniki ekdoxi autou tou blog..exairetikos !!

stereonova είπε...

a nai...mou arese para poly to dust and rain apo to neo tou brett !

WinterAcademy είπε...

thx. ναι νομίζω ότι ο brett έκανε καλύτερο άλμπουμ απ'αυτό που , τουλάστιχον εγώ, περίμενα

Ανώνυμος είπε...

super post, super blog!
bravo!
τις δύο εβδομάδες που έλειψα νομίζω η βελτίωση είναι αλματώδης.
keep up the very good job man!

WinterAcademy είπε...

θενξ. ακμαιότατο το βλέπω το ηθικό σας αγαπητέ ;)

Ανώνυμος είπε...

μεταξυ μας, εγω ειμαι στις διαβιβασεις που λενε οτι ειναι η αεροπορια του πεζικου ή καπως ετσι. δεν εχω παει στην αεροπορια ή σε αλλα οπλα του πεζικου, αλλα εκει που ειμαι για την ωρα καλα ειναι.. οψομεθα..

Ανώνυμος είπε...

tzampa xenyxti..kai ayti i teleti ateleioti..apokoryfoma i emfanisi tis celine dion...an eimoun ennio tha tin ekana apo to kodak theater me to pou anoixe to stoma tis..

WinterAcademy είπε...

ω!! ήταν και η πατσουλίν??? η αγαπημένη μου!! i am SO going to download the ceremony!!!

Xilaren είπε...

ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ή λίστα! thanx!

(επιστολή Παύλου προς Κορινθίους)

WinterAcademy είπε...

αγαπητή candy, από το ΠΟΛΥ λίγο που σας θυμάμαι, γιατί ήμουν και ΠΟΛΥ μικρός όταν σας έπαιζε η Tv, αφήστε που με φόβιζαν αυτά τα ανατριχιαστικά κοντινά πλάνα, τεσπα, δε σας θυμάμαι για θεούσα, να υποθέσω ότι κάνατε αυτό που εγώ βαρέθηκα, δηλ. ένα γκουγκλοσερτς?

[α! μερσί κιόλας ε?]

Sadie είπε...

O Brettakos(!) mas kateplikse! Akouw oli mera to Love is Dead! (kai otan lew oli mera, to ennow, opote den prolaba na akousw ta ipoloipa tragoudakia pou ebales. Ayrio...)

WinterAcademy είπε...

ναι, κι εγώ νομίζω πως το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ το'βαλε πρώτο πρώτο τελικά.

WinterAcademy είπε...

..αν και θα'πρεπε το #5 να'ναι το αγαπημένο μου, μια και είχε την καλοσύνη να μου το αφιερώσει..