Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12, 2007

Σκυλιά Στο Πάρκο [Zoo Story] - Edward Albee - Δημήτρης Σακατζής - Ούγκα Κλάρα

Μία ώρα έκανα να εξηγήσω στην αδερφή μου που είναι η οδός Καθολικών 4 όπου στεγάζεται η θεατρική ομάδα Ούγκα Κλάρα, και αποδείχθηκε τελικά πως είναι η ίδια πολυκατοικία στην οποία κάνει καράτε, δύο ορόφους πιο πάνω.. Σ'ένα ζεστό χώρο λοιπόν του τρίτου ορόφου της εν λόγω πολυκατοικίας παρακολούθησα πριν από λίγο μία πολύ καλή παράσταση, με τίτλο 'Σκυλιά στο Πάρκο', μια διασκευή [?] στο Zoo Story του Edward Albee, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σακατζή, ο οποίος κρατά και έναν από τους τέσσερις ρόλους στην παράσταση [ερώτημα: γιατί αναφέρονται πέντε ηθοποιοί στο πρόγραμμα ενώ εμφανίζονται τέσσερις?].

Καθισμένοι σε παγκάκια περιμετρικά της σκηνής οι θεατές παρακολουθούν τη δράση στο κέντρο της, όπου βρίσκεται το παγκάκι ενός πάρκου.. Τρεις νεαροί χορευτές χορεύουν στους ήχους του freestyler θυμίζοντας [σ' εμένα τουλάστιχον] την καταπληκτική εκείνη σκηνή από την Άκρη της Πόλης του Γιάνναρη όπου τα παιδιά χορεύουν μ'εκείνο το τραγούδι του jay zee, για να συνειδητοποιήσουμε μετά ότι πρόκειται για τα αδέσποτα σκυλιά ενός πάρκου, τα οποία θα διώξουν οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης, ο Πήτερ και ο Τζέρυ, τους οποίους ερμηνεύουν έξοχα οι 4 ηθοποιοί, με ένα καταπληκτικό σκηνοθετικό εύρημα που δε θα αποκαλύψω.


Πολύ καλά δουλεμένη και με γρήγορο ρυθμό, ειδικά στο πρώτο μέρος, η παράσταση παρουσιάζει μια 'συζήτηση' ανάμεσα στον μικροαστό εκδότη Πήτερ και στον περιθωριακό νεαρό του πάρκου Τζέρυ, κι ενώ συνεχώς επικρατεί η αγωνία για κάτι τρομερό που θα αποκαλυφθεί στο τέλος..

"Σπάνια χαϊδεύουμε τα αδέσποτα. Ακόμα πιο σπάνια καθόμαστε στο πάρκο μόνοι μας. Και σχεδόν ποτέ δεν πιάνουμε κουβέντα με αγνώστους. Γιατί είναι τεράστιος ο φόβος μήπως μέσα στα μάτια τους ανακαλύψουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας.....Οι δύο χαρακτήρες παίζουνε τη ζωή τους διεκδικώντας ένα παγκάκι στο μικρόκοσμο ενός πάρκου, όπως όλοι μας παίζουμε τη ζωή μας διεκδικώντας μια θέση στο μικρόκοσμο που χτίζουμε. Και η παράσταση συνεχίζεται.."

Να το δω? : yep!

www.ougaklara.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: