Κυριακή, Φεβρουαρίου 04, 2007

11 For My Walkman

Σήμερα θα αγνοήσουμε λιγάκι το concept αυτού του πλονγκ και θα ασχοληθούμε με άλμπουμς, και μάλιστα με έντεκα άλμπουμς, τα οποία για διάφορους λόγους δε μου βγήκε να τα παρουσιάσω όπως συνήθως.. να εστιάσω δηλ. σε ένα τραγούδι. Βέβαια πάλι ένα τραγούδι θα παρουσιάσουμε απ'το καθένα [ξέρετε που θα τα βρείτε άλλωστε..], απλά η αξία τους βρίσκεται κυρίως στο σύνολο και όχι σε μεμονωμένα τραγούδια [ενώ τα άλλα που παρουσιάζουμε είναι σαβούρες γεμάτες με filler, απ'όπου αξίζουν μόνο ένα - δυο τραγούδια? σας ακούω να λέτε.. Όχι, απλά.. oh shut up already!!!]

1. The PoPo - The PoPo
Οι PoPo είναι από τη Φιλαδέλφεια, κυκλοφόρησαν μόλις το ντεμπούτο τους, άλμπουμ το λένε αυτοί, EP το λέω εγώ [8 tracks, 23 λεπτά, εκεί θα τα χαλάσουμε τώρα? ότι πείτε παιδιά..] και περιοδεύουν οσονούπω στην Ευρώπη με τους NIN, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν και ίδιο / παρόμοιο ήχο. Αν και δε θέλω τώρα να περιγράψω τον ήχο τους, [οι ίδιοι στο Myspace αυτοπροσδιορίζονται ως alternative] εγώ θα'θελα απλά να δω πχ τους strokes να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση..


The PoPo - Apocalypse Blaze

2. Deerhunter - Cryprograms
Το τρέχον αγαπημένο άλμπουμ του Pitchfork είναι πραγματικά πολύ δυνατό. Κι αφού από εκεί το έμαθα, γιατί να σπάω τώρα εγώ το κεφάλι μου να το περιγράψω?
"This Atlanta five-piece's shimmering Kranky debut is alternately murky and ethereal, drawing equal influence from classic shoegaze, early Factory Records LPs, and the enigmatic ambient recordings with which it shares a label. Sequenced into two distinct halves-- the first an intensely gorgeous, blissed-out paean to Sonic Youth guitar squall, Spacemen 3's blissful hymns, and Harold Budd's collaborations with Brian Eno, the second a lush exploration of focused, crystalline dream-pop-- Cryptograms shifts between impressionistic, reverb-saturated reverie and psych-heavy pop gems"


Deerhunter - Spring Hall Convert

3. The Workhouse - Flyover
'Τι είναι τέχνη?' αναρωτιέται συχνά μια ραδιοφωνική εκπομπή που ακούω..
'Τι είναι ξέφωτο?' ρώτησε κάποτε σε μια φοιτητική εστία ένας Ελληνοκαναδός που ήθελε να μάθει ελληνικά διαβάζοντας Μπλεκ..
'Τι είναι post-rock?' με ρώτησε κάποιος πρόσφατα..
Για τον ορισμό του όρου μπορείτε να ανατρέξετε στην wikipedia, ή απλά να ακούσετε το άλμπουμ των Workhouse από τη Βρετανία. Έχουν βέβαια κι ένα shoegazing στοιχείο, αλλά πάλι.. τι είναι shoegazing???


The Workhouse - Coathanger

4. The Early Years - The Early Years
Οι Early Years έχουν σαν βάση τους το Λονδίνο. Ακούγοντας το ομώνυμο άλμπουμ τους πραγματικά ανακουφίζεσαι που δε διαλέγουν ΟΛΑ μα όλα τα νέα βρετανικά συγκροτήματα το δρόμο των Libertines/ ArcticMonkeys / View etc. Έστω λοιπόν και αν έχουν ως όραμα να δημιουργήσουν "washes of psychedelic guitar noises meshed in with feedback, drones, distortion and wah set against a strong metronomic beat" όπως λένε οι ίδιοι στη σελίδα τους στο myspace, λίγο πιο κάτω αραδιάζουν κι ένα "Originality is the key to beauty" και καθαρίζουν. Πολύ καλό άλμπουμ.


The Early Years - Simple Solution

5. Tarwater - Spider Smile
Τους γερμανούς tarwater τους έμαθα από ένα compilation του uncut πριν 5-6 χρόνια, μ'εκείνο το καταπληκτικό track all of the ants left paris. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και η electronica του βερολινέζικου ντουέτου φιλοξενείται πλέον στη γνωστή morr music, όπως κι αυτή των lali puna, ms john soda κ.α. Αν λοιπόν οι Notwist δε μας κάνουν τη χάρη και φέτος να κυκλοφορήσουν το πολυαναμενόμενο άλμπουμ τους, μια χαρά θα βολευτούμε και με το άλμπουμ των tarwater νομίζω..


Tarwater - When love was the law in Los Angeles

6. Men, Women & Children - Men, Women & Children
Electro / rock / pop. Έτσι αυτοπροσδιορίζονται στο myspace οι Νεοϋορκέζοι MWC. Φέρνουν λίγο σε Rapture, στο πιο εμπορικό τους. Το ξεσηκωτικό single του άλμπουμ τους μάλλον δε θα το βοηθήσετε εσείς να ξεπεράσει το φράγμα των 300.000 ακροάσεων, καθώς μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.



Men, Women and Children - Dance in my Blood

7. Woods - At Rear House
Λοιπόοοοον.. Οι Woods ξεκίνησαν στο δάσος, στους πρόποδες του Bear Mountain. Αρχικά ήταν ένα γκρουπ με δύο βασικά μέλη, ανοιχτό όμως σε συνεργασίες και αυτοσχεδιασμούς με αρκετούς καλεσμένους, γνωστούς ως woodsists. Λίγο μετά, ο Jeremy και ο Christian, [τα δύο βασικά μέλη ντε!] βγήκαν από το δάσος, ξεσκονίστηκαν, και άρχισαν να περπατούν προς τα έξω. Οι δύο woodsits εντρύφησαν στην ανθρώπινη κουλτούρα, έμαθαν να σκαρώνουν μελωδίες, να παίζουν ταμπουρίνο και να κατασκευάζουν έναν φωνογράφο από ανταλλακτικά ποδηλάτων. Έμαθαν επίσης την αξία της κασέτας! [όχι που δε θα τη μάθαιναν κι αυτήν!]. Επέστρεψαν έπειτα στο δάσος και μοιράστηκαν τη γνώση που απέκτησαν με τους άλλους woodsists. Το αποτέλεσμα? οι Woods, τραγούδια και αυτοσχεδιασμοί από outsiders, εμπνευσμένα από την ανθρώπινη εμπειρίαααααα...

Καλυφθήκατε τώρα? άντε, μπράβο βρε, έτσι σας θέλω!


Woods - Don't Pass On Me


Το παρακάτω video-υπερπαραγωγή λογικά απεικονίζει τη στιγμή της εισόδου στον πολιτισμό [προσέξτε και τον συμβολισμό πολιτισμός = gilette παρακαλώ]



8. Motoro Faam - Fragments
Όταν ακούω για ένα συγκρότημα από την Ιαπωνία ομολογώ πως ο νους μου πάει κατευθείαν σε μικρές Γιαπωνεζούλες να τσιρίζουν και να ουρλιάζουν ενώ από δίπλα ακούγεται ένας φριχτός θόρυβος που κάνει τους Sex Pistols ν'ακούγονται σαν κλασική μουσική. Ευτυχώς οι Motoro Faam δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το στερεότυπο. Με το πιάνο τους, το βιολί τους, τα γαλλ... εεεεε τέλος πάντων, μπήκατε στο νόημα. Πανέμορφο άλμπουμ. [α! και η ηλικία και των τριών τους δεν πρέπει να ξεπερνάει αυτή του dylan..]


Motoro Faam - A Change Of A Cityscape

9. The Octopus Project + Black Moth Super Rainbow - The House of Apples and Eyeballs [γείτσες!]
Εδώ πρόκειται για το project δύο συγκροτημάτων, των Τεξανών Octopus Project και των Black Moth Super Rainbow από το Πίτσμπουργκ. Ο συνδυασμός των περιγραφών των δύο συγκροτημάτων [πάντα από τις σελίδες τους στο myspace] είναι experimental/psychedelic/electro/pop. Αν αυτός είναι ο ήχος και του άλμπουμ τους κρίνετέ το μόνοι σας!



The Octopus Project & Black Moth Super Rainbow - Elq Milq

10. Jesu - Conqueror
Οι Jesu από τη Βρετανία είναι το σχήμα του Justin K Broadrick και φανταστείτε τον ήχο τους σαν λίγο πιο σκληρό shoegaze με ωραία φωνητικά που θυμίζουν doves. Κατά τα φαινόμενα η επιστροφή του είδους είναι θριαμβευτική μέσα στο 2007..


Jesu - Weightless & Horizontal

11. Working For A Nuclear Free City - Working For A Nuclear Free City
Ε τώρα αυτοί, με τέτοιο όνομα, πως να μη σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον? Πόσο μάλλον όταν είναι από το Manchester και καταφέρνουν να κυκλοφορήσουν ένα εξαιρετικό ντεμπούτο που θυμίζει μεν πολλά, στέκεται περίφημα όμως με έναν ολόδικό του ήχο. Το πιο ξεχωριστό κομπλιμέντο που του έγινε το βάλανε πρώτο πρώτο στη σελίδα τους στο myspace: "απλά τοποθετείστε το δίπλα στο screamadelica και στο pills,thrills and bellyaches". Θέλετε κι άλλο για να πειστείτε?


Working For A Nuclear Free City - Quiet Place

Μια συμβουλή για το τέλος : μην επιχειρήσετε αντίστοιχο αφιέρωμα σ'αυτόν τον ήχο [ή μάλλον σε κανέναν ήχο] αν έχετε πυρετό.. αλλά είπαμε, η τέχνη θέλει θυσίες..

Άντε, κι από αύριο πίσω στη ζάχαρη..

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

wx
pureto diavazw... perastika sou
merikes protaseis gia to walkman sou ;h to ipod sou

Mute Math
http://www.myspace.com/mutemath

People in Planes
http://www.myspace.com/peopleinplanes

The Black Angels
http://www.myspace.com/theblackangels

Jon Auer
http://www.myspace.com/jonauermusic

chin up chin up
http://www.myspace.com/chinupchinup
katevase to This Harness Can't Ride Anything
http://suicidesqueeze.net/mp3/chinup_harness.mp3

Butch Walker
http://www.myspace.com/butchwalker
akouse to "Ladies and Gentlemen…”The Let’s-Go-Out-Tonites!”" ki an sou aresei, katevase to
http://www.box.net/public/1x0ei7nid9

kalh akroash!!

WinterAcademy είπε...

Ωραία, πάνω που ξεμπέρδεψα με τους 11, να και άλλοι τόσοι προς ακρόαση!

seriously, thanks όμως!

[και για τις ευχές. Είμαι σε μια τέτοια κατάσταση, ημι-άρρωστος, ημι-υγιής, από την αρχή της χρονιάς. Αφού λέω ν'αρρωστήσω όπως όλοι για τα καλά μια εβδομάδα να ξεμπερδεύω τουλάστιχον!]

τους chin up & black angels τους έχω αλλά κλασικά δεν πρόλαβα να τους ακούσω ακόμη. θα τσεκάρω κ τα άλλα thx

gsus είπε...

Αλήθεια οι notwist ετοιμάζουν καινούργιο για φέτος;
Περαστικά

WinterAcademy είπε...

θενξ
ξέρω και γω? στη σελίδα τους, τους δείχνει σ'ένα στούντιο να γυροφέρνουν.. μήπως να κατσικωθούν και λίγο να ηχογραφήσουν κατιτίς?

stereonova είπε...

eleos paidia..:-) pou na prolavoume ayton ton kataigismo kalon kykloforion..

WinterAcademy είπε...

θυμάμαι κάποτε είχα διαβάσει μια συνέντευξη της λίντα έβανς όπου έλεγε ότι μάθαινε το ρόλο της ακούγοντάς τον με ακουστικά στον ύπνο της [και μην ακούσω ποια λίντα έβανς και ποιο ρόλο οκ?]. μήπως να το δοκιμάζαμε? 4-5 άλμπουμ την ημέρα, δεν είναι κι άσχημα..

ArisDavarakis είπε...

Είχα την εντύπωση οτι είχα αφήσει χτές δυό λόγια εδώ - αλλά μπορεί και να κάνω λάθος. Ελεγα λοιπόν οτι είναι ΠΟΛΥ ωραίο και ΧΡΗΣΙΜΟ το μπλόγκ σου KAI για μας που δεν ακούμε καινούργιες μουσικές αλλά θέλουμε να ενημερωθούμε. Thnx και καλή βδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι που βρίσκεις το χρόνο να ψάχνεις ,να βρίσκεις και να ακούς όλους αυτούς τους δίσκους. Μπράβο πάντως, συνέχισε να θυσιάζεσαι για εμάς τους τεμπέληδες. Ελπίζω οι ΠΟΠΟ να είναι ενδιαφέροντες μιας και θα τους δω σε 15 μέρες στην Βαρκελώνη, ως σαπορτ στους ΝΙΝΙ. Θα ψάξω το ΕP τους και θα το χρυσοπληρώσω !!!!! (ξέρεις)

WinterAcademy είπε...

1.σας ευχαριστώ για την [περισσότερο απ'ότι θα'πρεπε] ευγενική ανταπόδοση του σχολίου.

2. antony ... δεν είναι τώρα ότι ζηλεύω και θα το πω αυτό.. αλλά... πως μπορείς και αναπνέεις με 10 δάχτυλα να σφίγγουν λυσσασμένα το λαιμό σου?

[να κρατήσεις σημειώσεις και να αναφέρεις τα πάντα οκ?]

[απ'τη βαρκελώνη silly, who cares about the gig..]

WinterAcademy είπε...

α και χαιρετίσματα στους johnsons

Ανώνυμος είπε...

Ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά:

1. johnsons ?????
Antony & the johnsons ????
Τς Τς Τς Τρελή παρεξήγηση...
Anthony Patch του βιβλίου «Όμορφοι και Καταραμένοι» του F. Scott Fitzgerald (στο μέλλον θα υπογράφω Αντωνάρας ... είναι πιο ανδροπρεπές)

2. Με δυσκολία αναπνέω, όχι τόσο από τα δέκα δικά σου, όσο από τα 200 των φίλων και γνωστών μου.

3. Φοβούμενος την γκαντεμιά θα σιωπήσω (10 μέρες μου μείνανε, όχι 2).

aggelosk είπε...

ενα μηνα ειχα το προμο των deerhunter στα χερια μου και δεν το ακουγα, σημερα το εχω λιωσει πριν δω το ποστ σου

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρεις που επανέρχομαι αλλά καμμιά φορά δεν αντιδρά κανείς απο ευγένεια αλλά απο αυθορμητισμό και ενθουσιασμό. Τι θα πεί "περισσότερο απ΄οτι θάπρεπε;". Εχεις βάλει ζυγαριά; Δεν ήταν αναταπόδοση, ήταν απλώς έκπληξη μπροστά στα κομμάτια που είναι μαζεμένα εδώ και που δύσκολα τα προσεγγίζεις άμα δεν έχεις ιδέα. Μην αποδίδεις στα πάντα backhoughts. Απλώς αυτό το blog μου είναι πολύ χρήσιμο - πειράζει;

WinterAcademy είπε...

ok ζητώ συγγνώμη.
σαφέστατα πάντως ΔΕΝ ήθελα να σας αποδώσω backthoughts or sth.
ήταν απλά η κλασική [για όσους με ξέρουν] αμήχανη αντίδραση ενός ατόμου με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπροστά σ'ένα απλό θετικό σχόλιο από κάποιον που εκτιμά.

Ανώνυμος είπε...

Η εκτίμηση είναι αμοιβαία! Πήγα πάντως σήμερα να βρώ στο metropolis ένα απο τα τραγούδια που "ανακάλυψα" στο μπλόγκ σου αλλά δεν τα κατάφερα!
Θα το κατεβάσω και θα το στείλω στο φίλο μου ηλεκτρονικά.
Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

κατι ξερω που παω φανταρος, θα αδειασει το μυαλο μου απο την πολλη μουσικη και θα γυρισω ετοιμος να παρακολοθησω τις νεες κυκλοφοριες (του 2008!).
:)

WinterAcademy είπε...

δυστυχώς πλέον ακόμη και βασικές νέες κυκλοφορίες είναι δύσκολο να βρεθούν στην ελλάδα, ψαξτε στο vinyl microstore στα εξάρχεια [διδότου sth] είναι πολύ ενημερωμένο κατάστημα. καλό απόγευμα και... καλή θητεία αγαπητέ, και προς θεού, όχι PIXIES στο ipod, ok?? [pun intended] [αλήθεια επιτρέπονται τα ipod κ τα κινητά? εγώ είμαι τόσο αρχαίος που δεν είχαμε τέτοια πράγματα τότε..]

Ανώνυμος είπε...

φυσικα και επιτρεπονται. πηξεις δε θα βαλω, θα το τιγκαρω με ζιγκ ζαγκ!
thnx, cheers!

mystery falls down είπε...

Νομίζω ότι οι εφιάλτες μου αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα. 11 τραγούδια (κατά συνέπεια 11 δίσκοι) και από αυτά μόνο τα τέσσερα γνώριζα. Για πρώτη φορά (φαίνεται ότι μεγάλωσε η μύτη μου;) θα εμπιστευτώ το γούστο σου και θα αναζητήσω και τα υπόλοιπα. Ίσως φταίει ότι τα δείγματα που επέλεξες είναι άλλοτε ικανοποιητικά άλλοτε ιδιαίτερα πιασάρικα άλλοτε... Σε κάθε περίπτωση γεννούν προσδοκίες. Πάντως συγχαρητήρια. Πολύ καλή η δημοσίευση και αρκετά κατατοπιστική. Ελπίζω σε περισσότερη άχρηστη πληροφορία (δηλαδή σε λεπτομέρειες)

WinterAcademy είπε...

νομίζω πως τα περισσότερα είναι πραγματικά ΠΟΛΥ καλά άλμπουμς. εγώ έχω κολλήσει με τους woods γιατί μου θυμίζουν διάφορα άλλα weird ονόματα (microphones, ariel pink etc) που μου αρέσουν επίσης πολύ..

πάντως συχνά πιάνω τον εαυτό μου να 'αυτολογοκρίνεται' δλδ να μην παρουσιάζω κάποια τραγούδια επειδή δεν είναι αρκετά catchy, οπότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζω συνήθως pop ονόματα, με την ευρεία έννοια του όρου.

υπάρχουν όμως, και το ξέρεις καλύτερα από μένα, και πάρα πολλά σπουδαία άλμπουμς που δε μπορεί κάποιος ν'ακούσει ένα τραγούδι και να πάθει την πλάκα του και να πει "θέλω το άλμπουμ μόνο και μόνο γιαυτό το τραγούδι".

Αν έβαζα λοιπόν μια σειρά προτεραιότητας γι'αυτά που βάζω συνήθως θα έλεγα ότι πρώτο ρόλο έχουν τα τραγούδια, δεύτερο οι καλλιτέχνες και τρίτο τα άλμπουμ

Ανώνυμος είπε...

don't know how else to say this... but i've been listening to can since 14 (24 now) and i finally made something i think is good enough. and i figured you might dig it.

it's here: http://tago-mago.net/music.htm

remixes of the streets, marvin gaye, mos def, b-52's, cocteau twins, more

hope you like it


---------------


The "Eardrums shall fail" blog said:

"Rarely have I heard a reinvention of music I was, or thought I was, familiar with, in such unexpected ways. His major influence is Can, and the mixes are inspired by a variety of hip hop and electronica artists."



http://eashfa.wordpress.com/2007/02/24/pusherman-tago-mago/


----------------


"Badical Beats" said:

"The album contains his electronica-based beats and ambient tones behind remixed samples of The Streets, Mos-Def, Talib Kweli, Marvin Gaye, and Massive Attack among others. It's the perfect concoction of music to help me get through the pain [of soreness]."



http://www.badicalbeats.com/index.php?subaction=showfull&id=1173127321&archive=&start_from=&ucat=1&