Κυριακή, Φεβρουαρίου 11, 2007

11 Cities

Το σημερινό κυριακάτικο αφιέρωμα έχει να κάνει με πόλεις, και συγκεκριμένα με τραγούδια που έχουν σαν τίτλο [αυστηρά και μόνο] το όνομα μιας πόλης. Ούτε New York, New York, ούτε Fashion Crisis Hits New York.. New York σκέτο. Αφού λοιπόν στις περισσότερες από αυτές δεν πρόκειται να πάμε [αρχίζουν και τα κρύα οσονούπω, ποιος ξεσηκώνεται τώρα για υπερατλαντικά ταξίδια..] ας ταξιδέψουμε λοιπόν μέσω της μουσικής, που λέει και το γνωστό κλισέ.. και ως γνωστόν, όλα τα κλισέ είναι αληθινά..

1. Montt Mardie - New York

Αφού ράγισαν καρδιές με το απελπισμένο τηλεφώνημά τους, καταπιάνονται τώρα με κάτι πιο εύθυμο, την πρωτεύουσα του πλανήτη, βάζοντας κάτω μεγαθήρια όπως U2, Interpol και... Frank and Walters


2. Patrick Wolf - London

Στο εκπληκτικό του ντεμπούτο άλμπουμ Lycanthropy ο Patrick όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει, και Λονδίνα και Παρίσια. Ε, την εκπληκτικό των Smiths το ξέρετε [αν και υπάρχει και μια υπέροχη εκτέλεση των Cinerama που με δυσκόλεψε στην επιλογή] οπότε διάλεξα τον Patrick που έχει πιο πολύ ανάγκη την προβολή στα εκατομμύρια αναγνωστών του winter academy..


3. Northern Picture Library - Paris

Το μεγάλο φαβορί του Παρισιού δε θα μπορούσε να χάσει με τίποτε την εκπροσώπηση της πόλης. Υπάρχει άραγε καλύτερο τραγούδι με αυτόν τον τίτλο?


4. Magnetic Fields - Washington DC

Α, μην μου την πείτε τώρα για το DC, είναι μέρος του ονόματος, πολλοί βλαχ... εεεε Αμερικανοί ήθελα να πω, την λένε απλά DC. Εδώ πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μου, και από τα ωραιότερα pop τραγούδια που έχω ακούσει ποτέ. Ο κύριος Stephin Merritt, δια στόματος Claudia Gonson, αφού ξεκινήσει με ένα φανταστικό cheerleading για την πρωτεύουσα της χώρας του, αφού απαριθμήσει όλα τα πλεονεκτήματα και τα αξιοθέατά της, ομολογεί ξεδιάντροπα πως ο λόγος που την αγαπά είναι πως απλά εκεί τον περιμένει.. το μωρό του.


5. The Books - Tokyo

Από το περίφημο αναρχοκολλάζ The Lemon of Pink του 2003, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αφιερωμένο στην πιο ελκυστική, στην πιο αινιγματική πόλη της νέας χιλιετίας.


6. Sufjan Stevens - Chicago

Εντάξει , το ξέρετε και στις πέντε εκτελέσεις που κυκλοφόρησαν στους δίσκους για το Illinois, οπότε ιδού η πανέμορφη live εκτέλεση για το καναδέζικο ραδιόφωνο CBC3, έξι ολόκληρους μήνες πριν κυκλοφορήσει η studio version. Lucky bastards.


7. Peter, Bjorn and Jonh - Amsterdam

Με αυτούς τους Σουηδούς poppers ασχολήθηκαν οι πάντες πέρυσι και όχι εμείς, και τις τύψεις μου τις είχα. Δοθείσης λοιπόν της αφορμής [ένα τραγούδι για μια από τις αγαπημένες μου Ευρωπαϊκές πόλεις] voila. Ε, δεν περιμένατε τώρα και τους Coldplay υποθέτω..


8. Mirah - Jerusalem

Τη δεσποινίδα Mirah τη συμπαθώ ιδιαιτέρως γιατί είναι φίλη του Phil Elvrum των Microphones, κι έχει συνεργαστεί κιόλας μαζί του. Το πολύ ωραίο folkpop τραγούδι της για την Ιερουσαλήμ είναι ότι πρέπει για τη σημερινή ηλιόλουστη κυριακάτικη μέρα.


9. Lincoln - Atlanta GA

Υποθέτω υπάρχουν και άλλες Ατλάντες, [πως λέμε Παρίσι Τέξας?] οπότε το διακριτικό της πολιτείας της Georgia είναι κι εδώ απαραίτητο. Ένα απο τα ονόματα της Americana που έσπρωξε αρκετά το περιοδικό Uncut στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας ήταν και οι Lincoln, οι οποίοι βέβαια μια χαρά Βρετανοί είναι! Έτσι εξηγείται βέβαια και το ότι στο τραγούδι που αφιερώνουν στην πόλη της Coca Cola και των χειρότερων Ολυμπιακών Αγώνων, μετά από την παραπλανητική δίλεπτη εισαγωγή, συνεχίζουν με ένα ύφος που θα ταίριαζε στους συμπατριώτες τους Jack παρά στο γνωστό coyntry στυλ του είδους.


10. Another Sunny Day - Rio

Ένα μόνο άλμπουμ κυκλοφόρησαν οι Λονδρέζοι και twee μέχρι το κόκκαλο, Another Sunny Day, φυσικά στην περίφημη Sarah Records. Τι σχέση έχει τώρα η δακρύβρεχτη ιστορία που αφηγούνται με το Rio θα σας γελάσω, το τραγούδι όμως είναι ένα υπέροχο δείγμα νοσταλγικής pop.


11. Beirut - Bratislava

Σαν πόλη, ίσως όχι μέσα στο top50 [μην πω top500] των προορισμών που θα θέλατε να επισκεφθείτε, σαν τραγούδι όμως, ή μάλλον σαν όργιο πνευστών, κρουστών και εγχόρδων, ενορχηστρωμένων από μια 20χρονη ιδιοφυία από το Albuquerque των ΗΠΑ, είναι σιγουράντζα σε κάθε τέτοια λίστα.


Άντε τώρα, βγείτε για κανέναν καφέ στην παραλία και πολύ σας είναι, που μου θέλετε και Νέες Υόρκες..

[δείτε όμως πρώτα και αυτό το μαγικό.. to be continued?]


15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

oye
na poume kai The Decemberists - O, Valencia?
pls
(ena akoma gmto post)

WinterAcademy είπε...

μερσί.ναι, αλλά έχει και το Ο μπροστά δεν πιάνεται!

H2O είπε...

Να προσθέσω ακόμα 3

1.Alva Noto & Ryuichi Sakamoto - Berlin (απο το "Insen" [2002])

2.Cabaret Voltaire - Moscow (απο το "Τhe Crackdown" [1983])

3.Tarwater - Rome (απο το "11/6 12/10" [1996] )

WinterAcademy είπε...

δεν τα ξέρω [έβαλα μόνο από αυτά που είχα, είπα να μην ψάξω για συγκεκριμένες πόλεις]
είναι ωραία? γιατί ίσως επανέλθω κάποια στιγμή για ένα part II

H2O είπε...

Και καλά έκανες γιατί είναι όλα άψογα..με αγγάρεψες να ξεσκονίσω λίγο την δισκοθήκη μου ( αλλά χαλάλι σου)..Και τα τρία προέρχονται απο ονόματα που τα λατρεύω..το περιέργο είναι και τα τρία,χωρίς να είναι τα καλύτερα, προέρχονται απο τρείς απίθανους δίσκους,που αν δεν τους έχεις ακουστά,σε συμβουλεύω να τα ψάξεις :)

aggelosk είπε...

λονδινο αμστερνταμ ή βερολίνο:P

WinterAcademy είπε...

δυστυχώς βερολίνο δεν βρήκα έγκαιρα. πάντως μια που το'χω και πιο πρόσφατο, νομίζω βερολίνο θα διάλεγα..

aggelosk είπε...

first we take manhattan then we take berlin

WinterAcademy είπε...

weird.μόλις γύρισα από μια θεατρική παράσταση όπου άκουσα αυτό το τραγούδι [πριν αρχίσει] στην εκτέλεση των REM. χρόνια είχα να το ακούσω.. anywayz..

πάντως αν μου'βαζες το μαχαίρι στο λαιμό θα'λεγα 1.san fransisco 2.ne wyork 3.berlin 4.london 5.amsrterdam για τις πόλεις που θα'θελα να μείνω
[στο top10 πάντως είναι και η αθήνα, αλλά χλωμό το κόβω..]

H2O είπε...

να προσθέσω και άλλες δύο , α.Βαρκελώνη και β.Μπουένος Αίρες :)

H2O είπε...

να προσθέσω και άλλες δύο , α.Βαρκελώνη και β.Μπουένος Αίρες :)

WinterAcademy είπε...

καλά αν αρχίσουμε τώρα τέτοια συζήτηση θα ξενυχτήσουμε.. όντως τη βαρκελώνη θα την έβαζα στο #6. Επειδή όμως την καλοπέρασή μου την θέλω, δύσκολα θα διάλεγα κάτι σαν το Μπουένος Άιρες [εδώ να φανταστείς λόγω κρύου δεν έβαλα μέσα το Τορόντο]

τεσπα, τέτοια ώρα τέτοια λόγια..

enteka είπε...

poly oraies epiloges


(+london - psb)

Ανώνυμος είπε...

κάθε συλλογή που περιέχει another sunny day δε μπορεί παρά να είναι μία άριστη συλλογή!!

WinterAcademy είπε...

1.πράγματι, μου ξέφυγαν οι psb
2.πρεπει να θημηθω να βρω κ το αλμπουμ των a.s.d., αν έχει κι άλλα σαν κι αυτό..