Σάββατο, Νοεμβρίου 06, 2010

Homeland (Χώρα Προέλευσης), [Greece], Syllas Tzoumerkas, [2010], ***1/2



Ως τυπικός Έλλην δε διστάζω να ομολογήσω ότι είμαι ιδιαίτερα καχύποπτος απέναντι σε οποιαδήποτε ταινία ή οποιοδήποτε άλμπουμ ελληνικής προέλευσης, που αγκαλιάζεται από την εγχώρια κριτική. Από μέτριες, συμπαθητικές ή έστω απλά αξιόλογες δουλειές οι οποίες προβιβάζονται ως δια μαγείας σε αριστουργήματα, έχω χορτάσει τα τελευταία χρόνια..


Η ταινία του Τζουμέρκα όμως με κέρδισε, παρά τις αδυναμίες της. Και είναι αρκετές: Είναι υπέρ του δέοντος υπερβολική, κυρίως σεναριακά. Χάνει λιγάκι τον προσανατολισμό της [ενίοτε και το μέτρο] στο δεύτερο μέρος, σε αντίθεση με το εξαιρετικό πρώτο μισό. Είναι όμως μια ταινία με ψυχή, με ένταση, με φρενήρη ρυθμό που σε παρασύρει. Μια ταινία, που επιτέλους μιλά για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με τρόπο που προκύπτει αβίαστα από την ιστορία και τους χαρακτήρες, χωρίς περιττούς διδακτισμούς. Μια ταινία με ερμηνείες [δε μπορώ να μην ξεχωρίσω την αγαπημένη μου Αμαλία Μουτούση, οι σκηνές της στην σχολική αίθουσα είναι συγκλονιστικές, αξέχαστες] και σπουδαία μουσική επένδυση [μπράβο στους Drog_A_Tek]. Η Χώρα Προέλευσης είναι μια πολύ καλή ελληνική ταινία. Μια πολύ καλή ταινία, τελεία.



Να το δω: Δες την ανατριχιαστική σκηνή με το παπαδαριό που παρελαύνει και ίσως μετανιώσεις που δεν πήγες να ψηφίσεις σήμερα..

2 σχόλια:

Zpi είπε...

Χαιρομαι που σου άρεσε, είχα ακούσει καλά λόγια για τον Τζουμέρκα και όσο τον είδα απο κοντά στα γυρίσματα μου φάνηκε πολύ συμπαθής.
Μη φανταστείς ένα κομπαρσιλίκι έπραξα, παραλίγο να φανώ στο stil που έχεις στο blog στο κήπο απέναντι από την Ερτ3. Γκίνια καθόμουν στο πεζοδρόμιο..Έχασα την ευκαιρία να εμφανιστώ στο winter academy!
χεχε

ΥΓ:Φαντάζομαι από τώρα ατελείωτες ουρές και σμπρωξίδια στο φεστιβαλ και άδειες αίθουσες για το υπόλοιπο διάστημα προβολών της ταινίας...ως συνήθως

WinterAcademy είπε...

Μάλλον έπρεπε να ντυθείς παπαδοπαίδι και να μπεις στην παρέλαση. Τότε θα σ'έβαζα σίγουρα!
Και πόσο δίκιο έχεις στο ΥΓ..