Σάββατο, Αυγούστου 16, 2008

Happy 50th Birthday Madonna!!

Ως ένα μικρό φόρο τιμής σε μια από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές στην ιστορία της μουσικής, σας παρουσιάζουμε σήμερα μια συλλογή από τραγούδια, που μπορεί να μην είναι διασκευές δικών της τραγουδιών, ή να μην έχουν απολύτως καμία αναφορά σ'αυτήν, έχουν όμως έναν τίτλο που όλο και κάτι θα θυμίσει στους οπαδούς της [και όχι μόνο]...


Μπορεί να μη βρήκαμε πενήντα τραγούδια, όσα και τα χρόνα που κλείνει σήμερα, βρήκαμε όμως περίπου τα μισά, και ορίστε έντεκα από αυτά.. [μα να μην έχει κυκλοφορήσει κανένας τραγούδι με τίτλο 'like a virgin'?]

1. Sufjan Stevens - Borderline [box]


Πόσο ακόμη θα περιμένουμε βρε Sufjan? Εκεί που κυκλοφορούσες 30 με 60 τραγούδια τη χρονιά, φέτος μας έχει πιάσει το στερητικό σύνδρομο! Κάνε κάτι γιατί ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος.. [Χρειάζεται να αναφέρω το πόσο χαίρομαι που η φίλη μας ξέθαψε αυτό το καταπληκτικό τραγούδι, οπότε και θα έχουμε την ευκαιρία να το ακούσουμε ζωντανά το Σεπτέμβρη? Όχι. Χρειάζεται όμως να αναφέρω ότι το τραγούδι του Sufjan δεν υπάρχει σε κανένα άλμπουμ..]

2. Robyn - Who's that girl? [box]


'Καμία αναφορά σ'αυτήν' έγραφα λίγο πιο πάνω, αλλά μάλλον η πρόταση δεν ήταν εντελώς αληθής. Γιατί όλο και είχε το γνωστό τραγούδι της Madonna στο μυαλό της η καταπληκτική αυτή Σουηδέζα όταν συνέθετε τη δική της [αρκετά] μεγάλη επιτυχία. Και 'γω δεν ξέρω πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που πρωτάκουσα το έξοχο pop άλμπουμ της Robyn [86 στο metacritic], και η άτιμη πίστεψε τόσο σ'αυτό που δεν το έβαλε κάτω, προωθώντας το ώσπου να γνωρίσει την επιτυχία που του άξιζε. Και ανταμείφθηκε, όχι μόνο με την επιτυχία που όντως ήρθε τους τελευταίους μήνες, αλλά και με το πολύτιμο support slot που κέρδισε στην τουρνέ του ινδάλματός της, το οποίο ίνδαλμα ξέρει πολύ καλά να αναγνωρίζει αυτές που κινούνται στο δρόμο που χάραξε.

3. Basement Jaxx - Lucky star [box]


Εντελώς αθόρυβα, χωρίς να σου γεμιζουν και τόσο το μάτι, οι πανέξυπνοι αυτοί παραγωγοί έχουν καταφέρει να ηχογραφήσουν κάποια pop τραγούδια τόσο μοντέρνα, τόσο ξεχωριστά, τόσο σπουδαία.. που τους κατατάσσουν σίγουρα στα καλύτερα σχήματα του είδους για την δεκαετία που τελειώνει.. Το οργιαστικό lucky star από το τελευταίο τους άλμπουμ ήταν τόσο καλό για το 2006, όσο και το τραγούδι της Madonna για το 1983.. [Στο σπουδαίο άλμπουμ τους Kish Kash του 2003 υπάρχει ακόμη ένα super track που θα μπορούσε να να τρυπώσει κι αυτό στο σημερινό αφιέρωμα, το φανταστικό Hey You]

4. The Divine Comedy - Secret Garden [box]


Ένα ξεχασμένο τραγούδι της Madonna, το τελευταίο track του άνισου Erotica του 1992, ένα ακόμη πιο ξεχασμένο [έως άγνωστο] τραγούδι των Divine Comedy, το τελευταίο track από το πρώτο τους άλμπουμ.

5. Marko Haavisto & Poutahaukat - Stay [box]


Υπέροχο τραγούδι, με μία εντελώς Roy Orbison ερμηνεία, από το soundtrack της ταινίας The Man Without A Past του Άκι Καουρισμάκι, ακούγεται ακόμη πιο λυπητερό μετά τον πρόωρο χαμό του πρωταγωνιστή της εξαιρετικής αυτής ταινίας..

6. Ampop - Love Song [box]


Αυτό κι αν ήταν νέο, Madonna και Prince μαζί, εκεί γύρω στα τέλη των 80s. Παρά την κοινή της εμφάνιση στα Oscar με τον άσπονδο φίλο του ιδιοφυιούς κοντοπίθαρου την επόμενη χρονιά, η Madonna το σκέφτηκε καλύτερα και δεν ηχογράφησε τίποτε μαζί του [και πολύ καλά έκανε..]. Τραγούδια με τον τίτλο Love Song υπάρχουν φυσικά άπειρα, κι ένα από τα καλύτερα που βρήκα είναι αυτό των Ισλανδών Ampop.

7. The Boo Radleys - Paradise [box]


Το ομότιτλο τραγούδι της Madonna, θα συμφωνείτε πιστεύω ότι είναι ένα από τα καλύτερά της. Για το αντίστοιχο τραγούδι των αγαπημένων Boo Radleys, ας πούμε απλά ότι στέκεται στο ίδιο εξαιρετικό επίπεδο που είχαν όλα τα τραγούδια του αξέχαστου Everything's alright forever, του 1993. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε ο θρίαμβος του Giant Steps, και έπειτα η γνωστή πτωτική πορεία..

8. Devendra Banhart - Bad Girl [box]


Τον κύριο αυτόν τον έχω ικανό να ηχογραφήσει ακόμη και το ομότιτλο τραγούδι της Madonna, που οι περισσότεροι θυμόμαστε για το εξαιρετικό video με τον Christopher Walken.

9. Linda Sunblad - Oh Father [box]


Η Linda ήταν η τραγουδίστρια σ'ένα πολύ γνωστό και επιτυχημένο γκρουπ της εμπορικής pop Σουηδέζικης σκηνής, τους Lambretta, και τον ίδιο [ηχητικά] δρόμο διάλεξε και μετά τη διάλυση του συγκροτήματος. το όμορφο Oh Father θυμίζει αρκετά την Robyn, οπότε δεδομένου του ότι η Linda είναι παλιά καραβάνα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι μάλλον η Robyn επηρεάστηκε από αυτήν και όχι το ανάποδο..

10. Sister Vanilla - Angel [box]


Άλλη μια ένοχη απόλαυση από τα 80s το αρχικό τραγούδι. Άλλο ένα ωραίο ραγούδι από το side project των αδελφών Reid των Jesus and Mary Chain, με την αδελφή τους στα φωνητικά, και το περσινό τους άλμπουμ που δε γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία τελικά. Προσωπικά θα προτιμούσα την Hope Sandoval στο μικρόφωνο, αλλά ας όψεται το μέσον..

11. Babel - Rain [box]


Η Madonna μελαχρινή, κι ένα από τα πιο άγνωστα τραγούδια με τον τίτλο rain που μπορείτε να βρείτε, από το Bristol και τους Babel. Άντε, φτάνει τόσο, φέρτε να κόψουμε την τούρτα, να ευχηθούμε και στην εορτάζουσα..


Download all songs from H.E.R.E.

and a bonus collection of 13 tracks that didn't make it to the list [featuring Muse, Doves, Curve and more..] from H.E.R.E.

Δεν υπάρχουν σχόλια: