Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2009

The Reader, [USA], Stephen Daldry, [2008], ***


Τρίτη ταινία για τον Stephen Daldry [Billy Elliot, The Hours], τρίτη υποψηφιότητα για Oscar σκηνοθεσίας. Υποψηφιότητα Α' γυναικείου Ρόλου για την Kate Winslet για την ερμηνεία για την οποία τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα.. Β' Ρόλου! Ενδιαφέροντα ή όχι τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, η αλήθεια είναι ότι κυρίως για τη Winslet αποφάσισα να δω τη συγκεκριμένη ταινία, οπότε το μάρκετινγκ των βραβείων έκανε καλά τη δουλειά του, τουλάχιστον σε μένα. Το Τhe Reader είναι μια μάλλον άνιση ταινία. Στο πρώτο μέρος, παρακολουθούμε ένα εξαιρετικό love story, στο υπέροχο Βερολίνο του τέλους της δεκαετίας του '50, με μερικές από τις ωραιότερες ερωτικές σκηνές των τελευταίων χρόνων [με διαφορά το καλύτερο κομμάτι του φιλμ]. Η χημεία της Winslet και του καταπληκτικού 17χρονου David Kross είναι πραγματικά εντυπωσιακή, και ο πιτσιρικάς θα'χει σίγουρα να το λέει για τις ατέλειωτες ώρες γυρισμάτων που πέρασε δίπλα σε μια πανέμορφη γυμνή Kate Winslet.. Έπειτα περνάμε στο υποτιθέμενο ζουμί της ταινίας, και σίγουρα του ομότιτλου βιβλίου του Bernhard Schlink, με το ναζιστικό παρελθόν της ηρωίδας, το φοιτητικό παρόν του ήρωα, την ιδιότυπη αλληλογραφία τους, το απαραίτητο μελόδραμα που συνοδεύει τις ταινίες του Χόλλυγουντ που αναφέρονται στο Άουσβιτς κλπ.. Εκεί, οι συμβάσεις τηρούνται κατά γράμμα, όλα κυλούν όπως τα περιμένει ο θεατής, και το μισό αστεράκι δίνεται ως δώρο από το συγκεκριμένο θεατή που προτιμά να θυμάται αυτό το φιλμ για το πρώτο και όχι το δεύτερο μέρος του..




Να το δω?: Ναι.

5 σχόλια:

ZlatkoGR είπε...

Εγώ του έδωσα 2.5* αυτουνού. Γενικά έχω δηλώσει πως δεν πάω την Winslet, οπότε δεν περίμενα να ενθουσιαστώ (μιας και δεξιά-αριστερά άκουγα μόνο για την ερμηνεία της, η οποία by the way δεν ήταν κακή).

Το πρώτο 20λεπτο ήθελα να αυτοκτονήσω, βαριόμουν αφάνταστα. Το μόνο που γινόταν ήταν να γδύνεται η Winslet. Στη συνέχεια η ταινία είχε το ενδιαφέρον της αλλά μέχρι εκεί. Το μόνο σημείο που πραγματικά ευχαριστήθηκα, ήταν η μίνι-"διάλεξη" του άλλου φοιτητή νομικής που τους έκραξε λίγο όλους...

River Phoenix είπε...

Τι θα γίνει; τα ίδια βλέπουμε..:-)

το είδα μέσα στο σ/κ και μ'άρεσε απλά δεν με ενθουσιασε...όντως πολύ καλή η καιτούλα αλλα το δεύτερο μισό με μπέρδεψε...έριξε πάλι τα εβραϊκά κλαψουρίσματα και τις γερμανικές ενοχές..τι τα ήθελε; μια χαρά πήγαινε η ταινια...(καλά κρατίεται η καιτούλα ομολογώ!)

μ'άρεσε πάντως το κατηγορητήριο...άφησαν κλειδωμένες 300 εβραίες με τις βόμβες να πέφτουν απο πάνω και να μην έχουν που να πάνε...κάτι μου θυμίζει αυτό πρόσφατα αλλά δεν θυμάμαι τι...

WinterAcademy είπε...

εντάξει, μην ξεχνάς όμως πως η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, του οποίου υποτίθεται το δυνατό σημείο είναι η δίκη και το δεύτερο μέρος γενικότερα. Οπότε..

River Phoenix είπε...

δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο...αλλά για να το λες :-)

celsius33 είπε...

εμένα μου άρεσε πολύ η ταινία, θα συμφωνήσω ότι το πρώτο μέρος είναι εκπληκτικό, οι φωτισμοί, οι σκηνές στην μπανιέρα, εικαστικά άψογο. Πάντως ο Stephen Daldry κατορθώνει και εδώ όπως και στις ώρες να φτιάξει μια φοβερή ατμόσφαιρα αισθημάτων μπλεγμένων, και μένεις στο τέλος να προσπαθείς να τα ξεμπερδέψεις, πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης. Υποθέτω ότι το όσκαρ το χει η Kate:)