Σάββατο, Ιανουαρίου 03, 2009

The Best Albums Of 2009


[all the links to mp3 files have been removed :( ]



Έχει γίνει πια παράδοση.. το πρώτο post της χρονιάς να αποτελεί μια πρώτη αναφορά σε αναμενόμενα άλμπουμ από παλιά, αγαπημένα ονόματα ή από νέες ανακαλύψεις. Το διαδίκτυο να'ναι καλά, και οι διαρροές των άλπουμ εβδομάδες ολόκληρες [ακόμη και μήνες] πριν την επίσημη κυκλοφορία τους. Πόσο μακρυά είναι άραγε η μέρα που θα πληρώνουμε ένα σταθερό μηνιαίο πάγιο σε παρόχους όπως το itunes, για να έχουμε απεριόριστη πρόσβαση στη μουσική? Στο αντίστοιχο περσινό post, μόνο 6 από τα 11 άλμπουμ που παρουσιάσαμε τα κατάφεραν και μπήκαν στα καλύτερα, ενώ ένα ήταν ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς. Ένα άλλο πάλι, δεν κυκλοφόρησε ποτέ.. Ιδού λοιπόν είκοσι παρά μία κυκλοφορίες που αναμένεται να δημιουργήσουν αίσθηση μέσα στην τελευταία χρονιά της δεκαετίας:

1. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion


Όποιος δε ζούσε κάτω από μια πέτρα τους τελευταίους δύο μήνες έχει αντιληφθεί ότι κάτι αξιοπρόσεκτο συμβαίνει με την όγδοη κυκλοφορία των animal collective. Ένα απίστευτο buzz, μια άνευ προηγουμένου ανυπομονησία, διθυραμβικά σχόλια από αυτούς που το άκουσαν.. Προσωπικά αντιστάθηκα ώσπου να μπει η χρονιά, και το άκουσα μία φορά, για τις ανάγκες αυτού του post [περιμένω τη λαχταριστή έκδοση βινυλίου]. Δε θυμάμαι και πολύ καλά αυτό που άκουσα, θυμάμαι όμως πάρα πολύ καλά αυτό που ένιωσα.. Οι animal collective γύρισαν επιτέλους προς τα αριστερά τους διακόπτες του weird και του crazy κι έσπασαν το διακόπτη genius γυρίζοντάς τον τέρμα δεξιά.. Το ψυχεδελικό τους έπος σημαδεύει ανεξίτηλα το 2009, πριν καλά καλά κοπεί η πρώτη βασιλόπιτα..



2. Antony and the Johnsons - the crying light


Δεν ξέρω γιατί, δεν περίμενα όμως το νέο άλμπουμ του Antony να είναι τόσο καλό. Θέλεις η μεγάλη καθυστέρηση [που τελικά ή για πολύ καλό ή για πολύ κακό θα είναι], θέλεις που πέρασε πια η 'μόδα'.. Κατάφερε παρ'όλα αυτά να κυκλοφορήσει ένα απροσδόκητα θαυμάσιο τρίτο άλμπουμ, που στέκεται επάξια δίπλα στα δύο εξαιρετικά προηγούμενά του. Ακόμη και το εξώφυλλο βρίσκω καλό..



3. Andrew Bird - Noble Beast


Άλλο πολυαναμενόμενο άλμπουμ κι αυτό, που έχει διαρρεύσει εδώ και καιρό, παραδόξως όμως όχι μαζικά, έχει αγριέψει αρκετά και η κατάσταση με το σερίφη του διαδικτύου [αναρωτιέμαι πραγματικά για πόσες ώρες θα είναι online το παρόν post..] Επίσης μια πολύ καλή επιστροφή.



4. Burning Hearts - Aboa Sleeping


Από τις πολύ ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες της Shelflife Records το καταπληκτικό ντεμπούτο των Φινλανδών [αυτό το πρώτο 'ν' πρέπει να είναι το πιο παραμελημένο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου..] Burning Hearts ίσως κεντρίσει την προσοχή σας όταν μάθετε ότι τα δύο μέλη του προέρχονται από τους Le Futur Pompiste και Cats on Fire, και τα δύο συγκροτήματα που έχουν απασχολήσει την Ακαδημία μας στο παρελθόν. Και τα ηχεία σας φαντάζομαι.. Το παρακάτω τραγούδι καλύτερα ας μην το ακούσει ο Bowie



5. Dent May - The Good Feeling Music of Dent May & His Magnificent Ukulele


Από το label των Animal Collective όπως έχουμε ξαναγράψει κυκλοφορεί φέτος και το πολύ καλό άλμπουμ του Dent May. Σύνθεση σαν το υπέροχο College Town Boy δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια στο τελευταίο άλμπουμ του Richard Hawley..



6. Final Fantasy - Heartland


Ορίστε και το άλμπουμ που παρουσιάσαμε και στο περσινό post, και η κυκλοφορία του οποίου αναβλήθηκε για.. ποιος ξέρει πότε.. ελπίζουμε για φέτος Owen. Όχι ότι τεμπέλιασε το παιδί. Δύο EPs, ενορχηστρώσεις για αρκετά άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών [μεταξύ των οποίων το last shadow puppets και το επερχόμενο νέο pet shop boys, για να μην ξεχνιόμαστε..], το soundtrack της ταινίας the box του Richard Kelly [donnie darko] με μέλη των arcade fire, και πολλές πολλές συναυλίες. Ιδού ένα από τα νέα του τραγούδια, σε ζωντανή εκτέλεση..




7. Here We Go Magic - Here We Go Magic


Aκούστε τι λέει ο Sufjan για τον τραγουδιστή των HWGM: "Luke Temple has one of the most beautiful voices in pop music". Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που κατέβασα το άλμπουμ του συγκροτήματος, για να εκπλαγώ ευχάριστα, καθώς ο ήχος του είναι εντελώς διαφορετικός από αυτό που περίμενα. Στο καταπληκτικό track που ακολουθεί η επιρροή των animal collective είναι κάτι παραπάνω από φανερή..και τι τίτλος!



8. malajube - tba


Ένας και μόνο είναι ο λόγος που το καταπληκτικό αυτό καναδέζικο συγκρότημα δεν έχει εκτοξευθεί ακόμη στην υψηλή θέση που του αξίζει στο pop στερέωμα: τραγουδούν στα γαλλικά! Ακούστε ένα σούπερ δείγμα από το νέο τους άλμπουμ, που κυκλοφορεί το Φλεβάρη.



9. morrissey - years of refusal


Στη δεκαετία του '80 και όσο ακόμη τραγουδούσε σ' εκείνο το συγκρότημα, διάβαζες ιστορίες για το πως έστηνε εκείνο το συγκρότημα στα αεροδρόμια χωρίς καμιά προειδοποίηση ή αφορμή, για το πως δεν έγιναν ποτέ εμπορικά 'μεγάλοι' καθώς δεν έκαναν τις massive περιοδείες στις ΗΠA που έκαναν οι Depeche Mode ή οι Cure. Τώρα, ο φίλος μας, θαρρείς πως περιοδεύει ασταμάτητα εδώ και έξι επτά χρόνια! Αν με ρωτήσετε που μένει, κάτι που ένας πιστός φαν θα πρέπει να γνωρίζει, ειλικρινά δεν ξέρω να σας απαντήσω.. Αμφιβάλλω αν μπορεί να απαντήσει και ο ίδιος. Λογικά η τουρνέ του νέου άλμπουμ θα τον ξαναφέρει και από τα μέρη μας. Όσο για το νέο του άλμπουμ, με αιφνιδίασε με το υπέροχο εξώφυλλο, αυτό που με εκνευρίζει όμως πιο πολύ [στον εαυτό μου that is] είναι το πως πιστεύω ότι ξέρω ακριβώς το πόσο καλό μπορεί να είναι..




10. patrick wolf - battle


Διπλό θα είναι αν δεν απατώμαι το νέο άλμπουμ του Patrick, ο οποίος βέβαια είναι ένας κανονικός pop star στη χώρα του [έστω, προς το πιο 'εναλλακτικό' του]. Είναι ο νέος Bowie ή μήπως ο νέος Bolan? Ο χρόνος μόνο θα δείξει.. ίσως και το battle, ένα δείγμα από τα τραγούδια του μπορείτε να ακούσετε παρακάτω..



11. peasant - on the ground


21 χρονών είναι ο Damien DeRose από την Πενσυλβάνια που κρύβεται πίσω από το όνομα peasant. Το άλμπουμ, που ηχογραφήθηκε στο υπνοδωμάτιό του [το κλασικό DIY στερεότυπο] "κυκλοφόρησε" αρχικά πέρυσει, το πρόσεξαν αυτοί που έπρεπε, και φέτος κυκλοφορεί ευρέως από την Paper Garden. Στο γνωστό indie folkpop ύφος που θυμίζει Elliott Smith κλπ, ξέρετε εσείς τώρα.. πολύ καλό άλμπουμ



12. peter, bjorn and john - tba


Να και οι Σουηδοί φίλοι μας που κανονικά θα λέγαμε ότι κοντεύαμε να τους ξεχάσουμε, μόνο που το χιτάκι του προηγούμενου άλμπουμ τους φρόντισε για το αντίθετο, καθώς μόνο στα μπουζούκια δεν έχει ακουστεί ακόμη [φαντάζομαι]. Το Lay it Down εκπλήσσει ευχάριστα με τους στίχους και τον ήχο του, και μένει να δούμε αν θα κερδίσουν το στοίχημα του άλμπουμ που έρχεται έπειτα από ένα απροσδόκητα επιτυχημένο εμπορικά ντεμπούτο..



13. the bird and the bee - the bird and the bee


Για το άλμπουμ τους είναι νωρίς ακόμη για να πω, το υπέροχο εναρκτήριο my love όμως είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε κανείς να περιμένει από τους Καλιφορνέζους φίλους μας.



14. the pains of being pure at heart - the pains of being pure at heart


Αρκετά από τα indiepop blogs πουπαρακολουθώ είχαν το everything with you στα καλύτερα single του 2008, κάποια από αυτά το ανακήρυξαν και ως καλύτερο. Εμείς το αδικήσαμε λιγάκι, περιμέναμε το άλμπουμ τους για να αποφασίσουμε.. Αδίκως, καθώς το άλμπουμ ξεπερνά τις προσδοκίες, περιέχει ακόμη καλύτερα τραγούδια, όπως το έξοχο come saturday, και λογικά θα αποτελέσει το indiepop χιτ του πρώτου τριμήνου της χρονιάς.



15. the radio dept. - clinging to a scheme


Ένα θα σας πω μόνο, αν δεν έχετε καταλάβει ακόμη πόσο μου αρέσουν οι radio dept. Τους θεωρώ το καλύτερο και το πιο αγαπημένο μου όνομα που προέρχεται από τη Σουηδία. Για κάθε είδος και κάθε δεκαετία [suck it ABBA!]. Από άνοιξη σε φθινόπωρο και από φθινόπωρο σε άνοιξη μας πάνε με το καινούργιο τους. Ας είναι όμως, εφόσον περιέχει τραγούδια σαν κι αυτό..



16. the ruling class - tba


Ας τα ξαναπούμε, μια και αυτό το post δέχεται επισκέψεις καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς, [κυρίως το Νοέμβριο που όλοι αρχίζουν να ψάχνουν τις ανασκοπήσεις]. Το καλύτερο single του 2008. Το καλύτερο [μικρό] label του 2008. Το καλύτερο νέο συγκρότημα του 2008. Η μεγάλη ελπίδα για το 1989 [συγγνώμη, το 2009 ήθελα να πω]. Καμία ανάγκη δεν υπάρχει πλέον για επανένωση των St*n* R*s*s. Δε νομίζω πως έχουν μείνει και πολλά demo των ruling class που να μην έχουμε παρουσιάσει από'δω, οπότε ορίστε και το..



17. the sound of arrows - m.a.g.i.c.


Για μια ακόμη χρονιά δεν ελπίζω και πολλά από το μέτωπο των acid house kings / suburban kids with bibilcal names, οπότε κάπου πρέπει να αναζητήσει κανείς το υποκατάστατο.. Εδώ ας πούμε.. καθόλου άσχημο το magic όπως θα διαβάσετε κι εδώ..



18. the wrens - tba


Το Σεπτέμβριο αν δεν κάνω λάθος κυκλοφορεί το άλμπουμ των Wrens, οι οποίοι είχαν προκαλέσει αίσθηση με το Meadowlands το 2003 [95 στο pitchfork]. Πολύ θα ήθελα να μάθω την ιστορία που κρύβεται πίσω από τους στίχους και τον τίτλο αυτού του τραγουδιού..



19. sufjan stevens - tba


I Love New York είναι ο τρέχων αγαπημένος τίτλος από τους προτεινόμενους για το νέο άλμπουμ του Sufjan Stevens.. Δεν ξέρουμε καν βέβαια ακόμη όχι μόνο τον τίτλο και την πολιτεία, αλλά ούτε και την ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ.. ούτε καν αν θα συνεχίσει τη σειρά με τα άλμπουμ για τις πολιτείες. Όσοι άκουσαν όμως το νέο του EP για τα Χριστούγεννα του '08 θα διέκριναν μια ελαφρώς ηλεκτρονική νέα κατεύθυνση, οπότε η ανυπομονησία έχει χτυπήσει κόκκινο! Αποτελεί λιγάκι ξενέρωμα ν'ακούς Χριστουγεννιάτικο τραγούδι μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά 1) sufjan είναι αυτός 2) είναι χριστουγεννιάτικο μόνο κατ' όνομα 3) είναι υ.π.έ.ρ.ο.χ.ο.



[όχι, δεν θα περιέχεται στο νέο άλμπουμ, αλλά σας παραπέμπω στο (1) ]

Ονόματα όπως οι Northern Portrait ή οι Swan Lake που βγάζουν άλμπουμ σύντομα, θα μπορούσαν να κλείσουν την εικοσάδα, αν είχαμε και κάποιο ηχητικό δείγμα της νέας τους δουλειάς..

Περιμένω και τα δικά σας αναμενόμενα άλμπουμ. Καλή χρονιά και πάλι!


4 σχόλια:

basik-ly είπε...

Άκουσα Antony and The Johnsons (θεσπέσιο) και Morrissey (απρόσμενα πολύ καλό).

WinterAcademy είπε...

πάει τελείωσε, μόνο σ'εμένα δεν άρεσε ο morrissey!

Sadie είπε...

Kai se mena.. =/

Keen On Boys είπε...

++ απο μένα για τα 14 και 15
To "The Pains of being pure at Heart" έχει leekάρει...

Το "clinging to a scheme" να δούμε πότε θα βγεί, αν και απο τα κομματάκια που άκουσα απο τη συναυλία τους στη Ρωσία, θα γαμεί και θα δέρνει...