Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008

Winter Academy's Tribute To Asian Pop

Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να κάνω ένα μίνι αφιέρωμα στην Ασιατική pop σκηνή, ή μάλλον σε κάποια έξοχα indiepop τραγούδια που ανακάλυψα εδώ και κει, από μια ήπειρο που παραμένει ακόμη και τώρα ένα μεγάλο μυστήριο σ'εμάς τους δυτικούς.. τουλάχιστον σε ότι αφορά στη σύγχρονη μουσική της σκηνή. Είναι αστεία βέβαια και εντελώς στερεότυπη η αντιμετώπιση τόσων πολλών διαφορετικών ονομάτων ως "σκηνή", μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από την ίδια ήπειρο. Ας πούμε απλά ότι πρόκειται για μια ευκαιρία για όσους θέλουν να γνωρίσουν μια διαφορετική pop [αν και τόσο γνώριμη] εν'όψη μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου [όχι, θα μου ξέφευγαν!]


Ξεκίνημα με την κορεάτικη εταιρεία Pastel Music Records η οποία έκλεισε φέτος πέντε χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στη διεθνή pop σκηνή και αποφάσισε να το γιορτάσει με μια διπλή συλλογή. Τα περισσότερα ονόματα προέρχονται όπως είναι φυσικό από την Κορέα αλλά και την Ιαπωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται και Ευρωπαϊκές εκπλήξεις, όπως οι Moi Caprice από τη Δανία ή οι Σκωτσέζοι Camera Obscura. Κι ενώ θα μπορούσαμε να ξεμπερδεύουμε με το post ανεβάζοντας ολόκληρη τη συλλογή, θα περιοριστούμε σε πέντε τραγούδια. [Όχι και τόσο] περισσότερες πληροφορίες εδώ.


1. Belle Epoque - December [box]


2. Humming Urban Stereo - 스웨터 [box]


3. Low-End Project - 보고 싶어서, 안고 싶어서, 만지고 싶어서… [box]


4. Misty Blue - 한쪽 뺨으로 웃는 여자 [box]

5. 짙은 - 곁에 [box]

Κι ενώ έχω ήδη δοκιμάσει αρκετά την αντοχή σας, ελπίζω μόνο ως προς τους τίτλους και τα ονόματα, ας επιστρέψουμε σε κάπως πιο γνώριμα εδάφη, όπως αυτά των συμπαθών Φιλιππίνων με τους νέους αγαπημένους indiepop ήρωες Moscow Olympics, που πρωτοσυναντήσαμε στο post της εκπομπής στον RodonFM. Αν και κυκλοφόρησαν ένα έξοχο ντεμπούτο άλμπουμ με τίτλο cut the world, το εκπληκτικό εναρκτήριο what is left unsaid θα το παρουσιάσουμε στην αρχική του demo εκτέλεση


6. moscow olympics - what is left unsaid [box]

Πίσω στην Ιαπωνία και στο ντουέτο των Color Filter για μια ακόμη φορά. Το περσινό θαυμάσιο άλμπουμ τους Blueberry κυκλοφόρησε σ'ένα label που λέγεται 'Ευτυχία'.


7. color filter - fools on the hill [box]

Το συγκρότημα των My Little Airport από το Hong Kong είναι ότι πλησιέστερο έχουμε να παρουσιάσουμε προς την πιο πολυσηζητημένη χώρα της χρονιάς [την Κίνα ντε!] καθώς, αν δε με απατά η μνήμη μου, ενώθηκε μαζί της και πάλι πριν από λίγα χρόνια. Ένα από τα λίγα τραγούδια με αγγλικό τίτλο από το περσινό τους άλμπουμ είναι και αυτό που έγραψαν για τον κύριο Frankie, και ευτυχώς είναι από τα κορυφαίες του στιγμές..


8. my little airport - frankie wants to be alone [box]

Αυτό το cult classic το έχουμε απρουσιάσει και στο παρελθόν, και παρά το ότι οι tenniscoats έχουν κυκλοφορήσει καινούργια δισκογραφική δουλειά [πόσο μα πόσο απεχθάνομαι αυτή την έκφραση] πολύ πρόσφατα, με support στους xiu xiu και τα σχετικά, ήταν αδύνατο να μη συμπεριληφθεί εδώ. Απίστευτα κολλητικό!


9. tenniscoats - the theme from tenniscoats [box]

..Αλλά μια που μιλάμε για κολλήματα, τι έχετε να πειτε για'αυτό το atari pop killer hit του chiptune συγκροτήματος των YMCK από την Ιαπωνία? Όχι μόνο θα σας κάνει να θυμηθείτε τις ατέλειωτες ώρες που ξοδέψατε στα υπόγεια παιχνιδάδικα [εσείς δηλαδή, γιατί εγώ ποτέ δεν τα συμπάθησα..] εκεί πίσω στα ένοχα 80s, θα γίνετε και τελείως ρεζίλι αύριο στη δουλειά, καθώς δε θα σταματήσετε να το τραγουδάτε..


10. YMCK - Sabita tobira no dai 8 tengoku [box]

Τελειώνουμε με τον κύριο Cornelius, αρκετά γνωστό νομίζω παραγωγό από το Τόκυο, ο οποίος κυκλοφόρησε πέρυσι το άλμπουμ Sensuous, αποσπώντας πάρα πολύ καλές κριτικές σε Ευρώπη και Αμερική. Χαρακτηριστικό δείγμα του άλμπουμ το Breezin' που θυμίζει λίγο Phoenix στην εισαγωγή αλλά μετά γίνεται κλασικό Cornelius [ότι κι αν σημαίνει αυτό..]


11. cornelius - breezin' [box]

..ως την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε -> you can download all songs from H.E.R.E.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Απίθανο ποστ. Ευχαριστούμε γι' άλλη μια φορά.

Xilaren είπε...

efharistoume. 8a pate diakopes? na perasete kala!

River Phoenix είπε...

Άλλο ένα μάθημα μουσικής...φοβερό αφιέρωμα!!

WinterAcademy είπε...

thanx guyz [and dolls]. kales diakopes!!

Stratos Bacalis είπε...

kales diakopes!