Σάββατο, Μαρτίου 20, 2010

12th TDF : Day 9 : Saturday 20.3.2010


1. About Face: The Story of Gwendellin Bradshaw, [USA], Mary Rosanne Katzke, [2009], ***


Όταν ήταν 9 μηνών η μητέρα της την πέταξε σε μια φωτιά. Έπειτα από 5 χρόνια εισαγωγών σε διάφορα νοσοκομεία η Γκουέν κατάφερε να επιζήσει. Είκοσι χρόνια αργότερα, έπειτα από δύο απόπειρες αυτοκτονίας, εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική, φυλάκιση για χρήση ναρκωτικών και άλλα τέτοια ευχάριστα.. η Γκουέν αποφασίζει ότι θέλει πλέον να ζήσει και όχι απλά να επιζεί, ξεκινά λοιπόν ένα οδοιπορικό αναζήτησης της μητέρας της, της οποίας τα ίχνη αγνοούνται από το ατυχές εκείνο περιστατικό.. Fun stuff!

Η Katzke αργότερα αποκάλυψε ότι ήταν γειτόνισσα και μητρική φιγούρα για τη Γκουέν και ότι αυτή ήταν που της ζήτησε να γυρίσει το φιλμ. Οπότε, αν και είχα τις συνηθισμένες μου αντιρρήσεις για το πως είναι δυνατόν οι σχέσεις ανθρώπων που συναντιούνται για πρώτη φορά μπροστά σε μια κάμερα να μην επηρεάζονται από αυτό ακριβώς το γεγονός, μπορώ να πω ότι πείστηκα απόλυτα για τις προθέσεις της.


Να το δω? : Να'χεις μαζί σου και μπόλικα χαρτομάντηλα..



2. The Sound of Insects, Record of a Mummy, [Switzerland], Peter Liechti, [2009], ***1/2


Βασισμένο σε μια νουβέλα [του Μασαχίκο Σιμάντα] βασισμένη με τη σειρά της σε αληθινή ιστορία, το πειραματικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Liechti είναι μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία, καθώς αποτελείται από συρραφή πλάνων γυρισμένων σε ένα δάσος και φαινομενικά άσχετων 'καλλιτεχνικών' πλάνων υπό την ψυχοβγαλτική αφήγηση του ημερολογίου ενός ανθρώπου που έχει φτιάξει ένα πρόχειρο κατάλυμα στο δάσος, για να αυτοκτονήσει από ασιτία.. Υποβλητικό, αλλόκοτο και πραγματικά επώδυνο στην παρακολούθησή του, το φιλμ παρουσιάζει επί μιάμιση ώρα το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.



Να το δω? : Εννοείται!



3. Edie & Thea: A Very Long Engagement, [USA], S.Muska, G.Olafsdottir, [2009], **1/2


Θα ήθελα αρχικά δημοσίως να αναρωτηθώ, ως ένας από τους πολλούς που κατέκλυσαν την αίθουσα για τη συγκεκριμένη προβολή επειδή δε μπόρεσαν καν να μπουν στην Αποθήκη Δ για ένα εισιτήριο για αυτή την ταινία, τι ακριβώς ήταν αυτό [πέρα από το προφανώς πολύ ενδιαφέρον θέμα] που προσέλκυσε τόσο κόσμο χτες το βράδυ στο λιμάνι..



Όσον αφορά την ιστορία της Θία και της Ίντι, που καταφέρνουν να παντρευτούν στα 80 τους έπειτα από μια σχέση 40 χρόνων, μου πήρε αρκετή ώρα να πιστέψω ότι η τ.ό.σ.η. ευτυχία, ο τ.ό.σ.ο.ς. έρωτας, ακόμη και στα 80, ακόμη κι αν η μία είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, είναι όντως αληθινά και όχι μια καλοστημένη παράσταση για τις ανάγκες του συγκεκριμένου φιλμ.



Να το δω? : Αν σου αρέσουν οι [πολύ καλές για να είναι] αληθινές ιστορίες αγάπης..

Δεν υπάρχουν σχόλια: