Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

51th T.I.F.F. Day 9 : Saturday 11.12.2010

1. Octubre, [Peru], Diego & Daniel Vega, [2010], **1/2


Λιτό το σκηνικό (μια φτωχογειτονιά στη Λίμα του Περού), φτωχά και τα τεχνικά μέσα της ταινίας των Diego & Daniel Vega. Η ανάγκη και η ανέχεια οδηγούν πολλούς από τους κατοίκους στην πόρτα του σκληρού και αναίσθητου τοκογλύφου Κλεμέντε, η ζωή του οποίου αλλάζει όταν συνειδητοποιεί ότι κάποιους από αυτούς δε θα τους ξεφορτωθεί τόσο εύκολα..

Αξιόλογο φιλμ, έχει μια ιστορία να πει και το κάνει με επιτυχία.



Να το δω? : Πιθανότατα σε κάποιο από τα πολλά κανάλια της κρατικής τηλερόασης.


2. Meek's Cutoff, [USA], Kelly Reichardt, [2010], ***1/2


Τρίτη συνεχόμενη ταινία της Reidhardt στο φεστιβάλ, μετά τα Old Joy και Wendy and Lucy και η παρουσία της Michelle Williams (πάνω από 15 λεπτά χρειάστηκαν για να την αναγνωρίσω) είναι το μόνο κοινό στοιχείο με την προηγούμενη φιλμογραφία της, τουλάχιστον όσον αφορά τη θεματολογία. Το σκηνικό είναι η απέραντη αμερικανική ερημιά (και συγκεκριμένα η έρημος του Όρεγκον το 1845) καθώς τρία ζευγάρια κι ένας αμφιλεγόμενος οδηγός προσπαθούν να τη διασχίσουν και να φτάσουν στον προορισμό τους.



Έξυπνο και συνάμα περίεργο φιλμ, παρά τους αργούς ρυθμούς του σε κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος, ενώ σίγουρα σου δίνει τροφή για σκέψη και συζήτηση μετά την παρακολούθησή του, καθώς, αν και βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, αφήνει το θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τα θέματα τα οποία πραγματεύεται.



Να το δω? : Κι ας μην έχει Will Oldham


3. The Adventures of Iron Pussy, [Thailand], Apichatpong Weerasethakul & Michael Shaowanasai, [2003], ***1/2


Το στόρυ? Παρωδία των Ταϊλανδέζικων μελοδραμάτων/μιούζικαλ της δεκαετίας του '70. Η εικόνα? Αντίστοιχη του -χαρακτηριστικού- αποσπάσματος που ακολουθεί. Οι διάλογοι? Ντουμπλαρισμένοι στο σύνολό τους. Τα τραγούδια? Ένα κι ένα. Τα σκηνικά / κοστούμια? Για Όσκαρ. Πρωταγωνίστρια? Η Iron Pussy, μια τραβεστί μυστική πράκτορας με χρυσή καρδιά, που θέλει να κάνει πάντα το καλό. Το αποτέλεσμα? Ένα συναρπαστικό, ξεκαρδιστικό 90λεπτο.


Βαριέμαι λίγο όλη τη φιλολογία περί cult ταινιών κλπ, αλλά ο όρος εφευρέθηκε για φιλμ σαν κι αυτό.



Να το δω? : Unmissable.

Δεν υπάρχουν σχόλια: