Σάββατο, Ιανουαρίου 09, 2010

Nine, [USA], Rob Marshall, [2009], **1/2


Το 9 είναι το φιλμ ενός Αμερικανού, μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ενός αμερικανικού μιούζικαλ, το οποίο βασίστηκε στο αντίστοιχο ιταλικό θεατρικό έργο, το εμπνευσμένο από το περίφημο 8 1/2 του Φελίνι. Πρωταγωνιστούν ένας Αγγλο-Ιρλανδός, μια Αυστραλέζα, μια Γαλλίδα, μια Ισπανίδα, μια Βρετανίδα και μια Αμερικανίδα σε ρόλους Ιταλών. Μιλούν δηλαδή αγγλικά με ιταλική προφορά.. Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα συστατικά μιας εγγυημένης καταστροφής, το φιλμ είναι μια ταινία-μέσα-σε-ταινία, κάτι που πολύ [μα πολύ] σπάνια έχει παρουσιαστεί με ενδιαφέρον και πρωτοτυπία..



Και πράγματι, μόνο αν προετοιμαστείς για το χειρότερο δε σε απογοητεύει το φιλμ του Μάρσαλ. Εντελώς έξω από τα νερά του, γυρίζοντάς το στην Ιταλική πρωτεύουσα, δεν καταφέρνει ούτε στο ελάχιστο να αναπαράγει τη λάμψη του [έτσι κι αλλιώς υπερεκτιμημένου] Chicago, παρά το όντως εντυπωσιακό cast. Η Lauren και η Kidman ας πούν ένα ευχαριστώ στον διευθυντή φωτογραφίας, μπορεί να έκανε εντελώς μέτρια δουλειά σε όλο το φιλμ, κατάφερε όμως να μετριάσει το αποκρουστικό αποτέλεσμα της αλόγιστης πλαστικής τους μεταμόρφωσης. Η Fergie από την άλλη, μάλλον δεν τον ενδιέφερε καθόλου τον παραπάνω κύριο· είναι που είναι βέβαια τραγική από μόνη της υποδυόμενη την εταίρα των εφηβικών χρόνων του πρωταγωνιστή ως street ho σε hip hop video [υποδύεται δηλαδή τον εαυτό της..] Η Cruz μάλλον πρέπει να σταματήσει να λέει ναι σε ρόλους χυμώδους Μεσογειακής σεξοβόμβας, γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να της προσφέρουν [χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απολαυστική]. Η Dench όπως πάντα στο ύψος της, ενώ την έκπληξη κάνει η Cotillard, η μόνη που κατορθώνει να δώσει σάρκα και οστά στον υποτυπώδη χαρακτήρα που της δόθηκε να ερμηνεύσει..



Τι διασώζει λοιπόν αυτό το περίεργο όσο και αμήχανο συνονθύλευμα από το απόλυτο φιάσκο? Μα φυσικά η συγκλονιστική εμφάνιση στον πρωταγωνιστικό ρόλο του μεγαλύτερου εν ζωή ηθοποιού, του πιο ταλαντούχου όλων των εποχών για μένα [τουλάχιστον ένα αστεράκι προσθέτει στην ταινία]. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε για την ερμηνεία του, αξίζει να δείτε αυτό το φιλμ μόνο και μόνο για να τον απολαύσετε..

Να το δω?: Τώρα δεν τα λέγαμε?

Δεν υπάρχουν σχόλια: