Κυριακή, Μαΐου 31, 2009

The Monthly Edition : May Radio

Πως θα χαρακτήριζε κανείς τη διαδικασία επαναφοράς στην ακρόαση καινούργιας μουσικής μετά από δύο μήνες κροατικής deathpop και obscure διασκευών σε τραγούδια των Smiths? Δύσκολη, αγχωτική, αλλά σίγουρα ανανεωτική..

1. The Radio Dept. - David [box]


Δεν άκουσα, πως είπατε.. ορίστε? Συγγνώμη κύριοι.. ποιοι είστε? Ομολογώ πως αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη ακούγοντας το νέο τραγούδι των λατρεμένων μου Radio Dept. μετά από τρία σχεδόν χρόνια αναμονής. Μια εισαγωγή που θυμίζει early 90s επιτυχίες βρετανικής soul pop ώσπου η γνώριμη φωνή του Johan σε φέρνει στα ίσια σου που τόλμησες και γούρλωσες τα μάτια. Παρ'όλα αυτά βάζεις σκοπό της ζωής σου να θυμηθείς τι σου θυμίζει η ενορχήστρωση του τραγουδιού και όταν επιτέλους τα καταφέρνεις πρέπει απλά να το μοιραστείς..





2. The Wild Beasts - Hooting & Howling [box]


Εκεί που φτάσαμε πλέον, η κυκλοφορία ενός άλμπουμ δεκατρείς ή δεκατέσσερις μήνες μήνες από την προηγούμενη κυκλοφορία του συγκροτήματος θεωρείται 'αναπάντεχη επιστροφή'. Φανταστείτε πχ να μετρούσαμε ήδη ένα εξάμηνο από την κυκλοφορία του follow-up του In Rainbows, καλύτερου άλμπουμ του 2007 για το blog που διαβάζετε.. Οι δημιουργοί όμως του #1 άλμπουμ για το 2008, δεν έχασαν καθόλου χρόνο και σε λίγες εβδομάδες κυκλοφορούν το πρώτο single από το δεύτερο άλμπουμ τους. Δεν είναι το εκρηκτικό stomper όπως τα προηγούμενα singles τους, είναι όμως ένα πολύ καλό τραγούδι που δείχνει πως οι φίλοι μας από το Leeds βαδίζουν σε μια σωστή και σαφώς πιο ώριμη κατεύθυνση. Κάτι μου λέει πως και αυτό το άλμπουμ θα λιώσει στα πλατώ της Χειμερινής Ακαδημίας..


3. Elephant Stone - Bombs Bomb Away [box]


Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να επανορθώσουμε για το φιάσκο με τη συμμετοχή των ..Καναδών Elephant Stone στη φετινή alt.Eurovision είναι να τους προσφέρουμε μια κανονική παρουσίαση στο blog, όπως πραγματικά τους αξίζει. Οι πιτσιρικάδες από το Montreal κυκλοφόρησαν ένα πολύ ωραίο indiepop ντεμπούτο, με τίτλο The Seven Seas, πριν από λίγες ημέρες. Για όσους δεν πρόλαβαν να το κατεβάσουν, το Bombs Bomb Away είναι ένα έξοχο pop τραγούδι, φόρος τιμής στους Stone Roses, είκοσι χρόνια μετά το δικό τους Elephant Stone..


4. Napoleon - I Try To Despise The Ugly People (But The Beautiful Ones Keep Turning Me Down) [box]


Μια που αναφέραμε την alt.Eurovision, οι Napoleon θα ήταν τώρα που το σκέφτομαι ιδανικοί εκπρόσωποι για τη χώρα τους τη Σουηδία. Θα προχωρούσα τόσο πολύ μάλιστα ώστε να προτείνω να κάνουν μια προσπάθεια του χρόνου για τον κανονικό διαγωνισμό, καθώς ταιριάζει και στο στυλ τους. Με τα γλυκανάλατα πνευστά τους και με τα γυναικεία backing vocals να βγαίνουν θαρρείς από το στόμα της Kylie Minogue, το I Try To Despise.. δεν είναι κανένα σπουδαίο τραγούδι, μπορεί όμως να βρεθείτε να το σιγοτραγουδάτε σαν χαζοί στο λεωφορείο για καναδυό μέρες όπως ο γράφων.. Και ο τίτλος του βέβαια είναι από τώρα υποψήφιος για song title of the year..


5. A Mountain Of One - Sky Is folding [box]


Η περίπτωση των Λονδρέζων A Mountain Of One είναι αρκετά ιδιαίτερη, με την έννοια του ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να περιγράψεις τον ήχο τους και να τους κατατάξεις κάπου. Το πολύ καλό φετινό τους EP με τίτλο Institute Of Joy έχει ήδη αποσπάσει πολύ καλές κριτικές από παντού. Ψυχεδέλεια, progressive rock, krautrock, electronica.. όλα εδώ σε ισόποσες δόσεις μπλεγμένα με εξαιρετικά αλλόκοτο τρόπο. Αν ήθελα να αναφέρω ένα σύγχρονο όνομα που μου θύμισαν οι A Mountain Of One αυτό θα ήταν σίγουρα οι Lansing-Dreiden. Έπειτα από μια σειρά από EPs τα τελευταία τρία χρόνια, το ντεμπούτο τους άλμπουμ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


6. Salim Nourallah - Western Hills [box]


O folkpop τροβαδούρος Salim Nourallah από το Illinois κυκλοφορεί φέτος το τέταρτο άλμπουμ του με τίτλο Constellation. Πριν από τη solo καριέρα του έπαιζε μουσική με τον αδερφό του κάτω από το όνομα The Nourallah Brothers. Παραδόξως η μουσική του Salim βρήκε μεγαλύτερη ανταπόκριση στην Ευρώπη, και το άλμπουμ του κυκλοφορεί από τη γερμανική Tapete Records. Μια χαρά χιτάκι είναι πάντως το Western Hills..


7. Snow In Mexico - Cinema 5010 [box]


Μια και οι Radio Dept. έχουν προφανέστατα αλλάξει ηχητική κατεύθυνση, οι φίλοι του blog και του shoegaze / dreampop υβριδίου θα βολευτούν γι'απόψε με το θαυμάσιο cinema 5010 των Snow In Mexico από τη Ρώμη. Μετά τους MBV, το όνομα των Σουηδών έρχεται δεύτερο ανάμεσα στις επιρροές τους στο myspace, και δεν αρκεί παρά να ακούσετε τα υπέροχα φωνητικά του Massimiliano [οκ μπορεί να είναι ο άλλος ο τραγουδιστής αλλά αυτός έχει ωραιότερο όνομα..] για να το επιβεβαιώσετε.


8. Ramshackles - The Bookshelf Boat [box]


"If its not twee it's not me...... We are indie pop and we like indie pop if you don't like indie pop we are not the band for you. indie pop is like cola pop. sweet and good. we like coke."

Άντε, να'στε καλά, με βγάλατε κι από τον κόπο. Δύο πράγματα έχω μόνο να προσθέσω: α.Το τραγούδι σας είναι α-πί-θα-νο. β. I don't like coke


9. Milke - Love Get Out Of My Way [box]


Sleazy electro dance anthem από τους Βρετανούς Milke.. Το είδος λίγο το βαριέμαι πλέον, και πιθανότατα οι Milke να είναι ήδη αρκετά γνωστοί, το βάζω όμως μόνο και μόνο μήπως ξεκολλήσει από το μυαλό μου το κολασμένο του ρεφρέν..


10. Morton Valence - Funny Peculiar [box]


Κι άλλοι Βρετανοί, εντελώς διαφορετικοί όμως.. Ή μάλλον όχι και τόσο εντελώς, καθώς ένα electro στοιχείο το έχουν κι αυτοί όσο να΄ναι.. Φανταστείτε τους Air αν ποτέ ήθελαν να ακολουθήσουν μια πιο ηλεκτρική κατεύθυνση. Το Q έγραψε ότι οι κιθάρες του Darklands των JAMC συναντούν τη γλυκύτητα της Nancy Sinatra. Το ντεμπούτο άλμπουμ των Morton Valence λέγεται Bob And Veronica Ride Again και το χρηματοδότησαν μόνοι τους πωλώντας μετοχές του [!] σε διάφορους επενδυτές..


11. Parker Lewis - Bash The Cynicals [box]


Η επιστροφή του Jens Lekman του φτωχού με νέο EP, και το λέω αυτό με τον πιο καλοπροαίρετο και λιγότερο κυνικό τρόπο.. ο Parker όμως δε με πιστεύει, και νομίζω πως το συγκεκριμένο τραγούδι που κλείνει το αποψινό post ίσως και να το έγραψε για μένα.. Όπως και να'χει είναι super οπότε ευχαριστώ αγαπητέ. You can't lose indeed!

download all songs from H.E.R.E.
..και καλό μήνα

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Elephant Stone... δισκάρα!!!

WinterAcademy είπε...

και καθολου υπερεκτιμημενοι.. lol