Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

The April Collection

Στο τσακ τον προλάβαμε και τον Απρίλιο. Για να έχετε και μια μουσική επενδυση για αύριο που θα πιάσετε το Μάη, όχι τίποτ'άλλο..


1. Broken Social Scene - All To All [zs]


Οι BSS είναι φυσικά ένα πολύ γνωστό όονμα και η φετινή επιστροφή τους έπειτα από αρκετά χρόνια είχε [έχει] απασχολήσει αρκετά τον μουσικό τύπο σε Ευρώπη και Αμερική. Ο λόγος που επανερχόμαστε στο νέο τους πολύ καλό άλμπουμ Forgiveness Rock Record είναι αυτό το καταπληκτικό, και εντελώς παράταιρο track, που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, όπως ακριβώς ξεχώριζε αυτό το τραγούδι στο ιστορικό τους ντεμπούτο..


2. Gayngs - The Gaudy Side Of Town [zs]


Την προσοχή σου την αποσπούν αρχικά μ'αυτή την έξυπνη προσθήκη ενός 'y' στο όνομα του συγκροτήματος και του άλμπουμ [Relayted], χωρίς αυτό θα ήταν απλώς οι.. Gangs! Μαθαίνεις έπειτα πως πρόκειται για ένα πραγματικό σύγχρονο supergroup, με είκοσι και βάλε μέλη, με εμπνευστή και εγκέφαλο τον Ryan Olson και συμμετοχές από μέλη των Solid Gold, Bon Iver, Rosebuds και άλλων. Διαβάζεις πως κύρια επιρροή στο άλμπουμ έπαιξε το I'm Not In Love των 10cc. Ακούς, τέλος, το υπνωτικό The Gaudy Side Of Town και ανακουφίζεσαι για το ότι δεν είναι οι παραπάνω cool λεπτομέρειες που καθιστούν ενδιαφέροντες τους Gayngs, αλλά η εξαιρετική μουσική τους..


3. The Lodger - The Back Of My Mind [zs]


Η πολύ καλή επιστροφή των Βρετανών Lodger. Ο ήχος, τα φωνητικά, το όνομα.. ακόμη κι αυτή η φωτογραφία, ας μου επιτραπεί η κάπως άκομψη έκφραση, βρωμάνε indie από χιλιόμετρα μακρυά!


4. World Atlas - The Winter Stories [zs]


Belle And Sebastian! Ας το παραδεχτούμε κι εμείς κι αυτοί, η αναφορά του ονόματος του Σκωτσέζικου συγκροτήματος θα συνοδεύει πάντα σαν κατάρα τους Νεοϋορκέζους World Atlas, οπότε ας το δηλώσουμε από την αρχή για να ξεμπερδεύουμε. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις, για λόγους τακτ, όταν ένα συγκρότημα το παρακάνει μέχρι παρεξηγήσεως στην αντιγρ.. επιρροή του από ένα άλλο, στη Χειμερινή Ακαδημία δεν αναφέρουμε το όνομα του παλιού συγκροτήματος, εδώ όμως ο κόσμος το'χει τούμπανο κι οι World Atlas κρυφό καμάρι! Αρκεί να πω ότι το The Winter Stories λίγο έλειψε να το παρουσιάσουμε την 1η Απριλίου ως πρώτη παγκόσμια αποκλειστική μετάδοση του νέου track των B & S και προκαλώ τον πιο φανατικό τους οπαδό να δηλώσει ότι δε θα ξεγελιόταν. Έλα όμως που είναι απίθανο το άτιμο!


5. The Frontier Brothers - You Should Start A Band [zs]


Ένα ριφάκι αλά-MGMT [στο πρώτο άλμπουμ] από εδώ, μια υποψία Killers [επίσης στο πρώτο άλμπουμ] από εκεί, ένας αβανταδόρικος τίτλος από την άλλη, σε ένα ομολογουμένως catchy noise pop τραγούδι, από τους Τεξανούς Frontier Brothers.


6. Inlets - Bright Orange Air [zs]


Τον κύριο Sebastian Krueger τον είχαμε παρουσιάσει πολύ νωρίς στη Χειμερινή Ακαδημία, με το πρώτο του EP Vestibule κάτω από το όνομα Inlets, το φθινόπωρο του 2006. Φέτος επανέρχεται στο γνωστό του στυλ [φανταστείτε έναν folkier, πιο low-key Rufus Wainwright] με το άλμπουμ Inter Arbiter.


7. Memoryhouse - Sleep Patterns [zs]


Οι Memoryhouse είναι το ντουέτο του Evan Abeele και της Denise Nouvion από το Ontario του Καναδά. Απ'ότι διαβάζω ο Evan είναι ο μουσικός του σχήματος, ενώ η φωτογράφος Denise έχει αναλάβει -με μεγάλη επιτυχία- τα φωνητικά. Με επιρροές από Grizzly Bear μέχρι Max Richter [από τον οποίο πήραν και το όνομά τους] ηχογράφησαν το Years EP και μέσα από αυτό το Sleep Patterns είναι απλά υπέροχο!


8. Ava Luna - Black Diamond 1 [zs]


Μπορεί το Black Diamond 1 να ξεκινά με φωνητικά που θυμίζουν acapella group, σύντομα όμως ξυπνά το πνεύμα του Black Francis [πχ στο 2' 30''] μέσα στον Carlos Hernandez, τραγουδιστή των Νεοϋορκέζων Ava Luna, και το αποτέλεσμα είναι, όπως φαντάζεστε, εξόχως ξεσηκωτικό..


9. Out Of The Afternoon - This Ship Is Going Under [zs]


Όχι, δεν είχαν κατά νου την οικονομική μας κατάσταση οι Λονδρέζοι Out Of The Afternoon όταν συνέθεταν το παραπάνω τραγούδι. Ελπίζω τουλάχιστον.. Δεν είναι καθόλου άσχημο πάντως για ένα ομαδικό sing-along, on our way down..


10. PHANTOGRAM - When I'm Small [zs]


"PHANTOGRAM is a Psych-Rock, Synth Pop, Hip-Hop Influenced duo from Saratoga Springs, NY consisting of Joshua Carter and Sarah Barthel. Their music can be described as a culmination of unique street beat rhythms, and psychedelic melodies, with combined technology and organic textures". Μια χαρά τα λένε εκεί στο last.fm. Εξαιρετική παραγωγή, πολύ ωραίο τραγούδι..


11. The Tiny - Last Weekend [zs]


"Δημιούργησε κιόλας σχολή η Joanna Newsom?" σας ακούω να αναρωτιέστε.. Η εύθραυστη όμως ερμηνεία της Ellekari Larsson στην αρχή του τραγουδιού δίνει τη θέση της σε μια σπαρακτική κραυγή στο ρεφρέν: "I could not stand to lose you", συνοδεία χορωδιακών φωνητικών, φέρνοντας στο νου τη Bjork στα καλύτερά της. Αλλά πάλι, η Bjork υποτίθεται ότι αποτέλεσε μεγάλη επιρροή και για τη Joanna οπότε..


12. The Camerawalls - The Sight Of Love [zs]


Ένα θαυμάσιο, στερεοτυπικό twee τραγούδι, από τους Φιλιππινέζους [!] Camerawalls. Στα φωνητικά η Sarah Gaugler. Εμπρός λοιπόν, wake up to the sight of love!


13. Small Black - Kings Of Animals [zs]


Οι Small Black είναι ακριβώς το στυλ του συγκροτήματος που λατρεύουν τα αμερικανικά ανεξάρτητα μουσικά sites: Το ένα πόδι στο dreamy lo-fi, το άλλο στην garage pop, η απαραίτητη Brooklynέζικη καταγωγή, το cool λογότυπο.. Το γοητευτικό Kings Of Animals δεν είναι όμως ένα τραγούδι με το οποίο μπορείς να ξεμπερδέψεις με μια απλή ακρόαση..


14. We Are The World - Fight Song [zs]


Αυτό κι αν είναι όνομα συγκροτήματος! Οι W.A.T.W. και οι περίεργοι και εντελώς original [λέμε τώρα..] χορευτικοί ρυθμοί τους μας έρχονται από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Και χρησιμοποίησα τη λέξη original καθώς, και αυτό σπανίζει στις μέρες μας, δεν είναι και τόσο εύκολο να τους κατατάξεις κάπου με μια πρώτη ακρόαση, κάτι που σίγουρα αποτελεί προσόν. Οι πρώτες κριτικές μιλούν για τις εξαιρετικές live εμφανίσεις τους και όλα δείχνουν ότι το μέλλον τους ανήκει.


15. Momus - A Complete History Of Sexual Jealousy ( Parts 17 to 24) [zs]


Καλά όλα αυτά, αλλά με αφορμή αυτή την είδηση ας θυμηθούμε ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια της δεκαετίας του '80, έναν electropop ύμνο, το καλύτερο τραγούδι που δ.ε.ν. έγραψαν οι Pet Shop Boys, από έναν πολύ σπουδαίο τύπο. Οι σαρκαστικοί στίχοι του τραγουδιού αγγίζουν την τελειότητα..



I'm jealous of the people, the people I fall in love with
Fall in love with
I'm jealous of the people, the people I try to be more like
Try to be more like
I'm even jealous of the people, the people who hate me
Hate more
A Complete History of Sexual Jealousy Parts 17 to 24

I'm jealous of the man, the man you broke the heart of
Broke the heart of
I'm jealous of the men you knew before
In a life that I can never be a part of
There's more than meets the eye
In the way a stranger meets your eye, I know there's more
A Complete History of Sexual Jealousy Parts 17 to 24

If looks could kill I'd kill the men
Whose looks would kill you if looks could kill
And the men who say "no competition"
Know the competition love instils
I'm jealous of the people who ask you to ask me "Who's keeping score?"
A Complete History of Sexual Jealousy Parts 17 to 24

Hey hey hey, hi hi hi
Do you know this guy?
Hey hey hey, hi hi hi
Am I in your way? Hey
Hey hey hey, hi hi hi
Can't you feel how you're killing my pride?
Hey hey hey, hi hi I die every day

I'm jealous of the dangling men
You know you'll never go to bed with
I've felt the fire that fires them
I've known the unrequited love it's fed with
And I don't believe in Platonic love
But I'm still jealous of Plato
What a bore!
A Complete History of Sexual Jealousy Parts 17 to 24

Come into my arms my lover, let me be your sanctuary
Come into my arms my lover, where you no longer have to look at me
You've been stupid enough to love someone who's hurt you a lot
I'll hurt you more
A Complete History of Sexual Jealousy
A Complete History of Complete Promiscuity
I'm writing the book on Fury and Infidelity Parts 17 to 24

Hey hey hey, hi hi hi
Do you know this guy?
Hey hey hey, hi hi hi
Am I in your way? Hey
Hey hey hey, hi hi hi
Can't you feel how you're killing my pride?
Hey hey hey, hi hi I die every day

If you really love me you must love my insecurity
If you really love me, take lovers
If you really love me you must really love my jealousy
If you really love me, love the others
Love the others
Love the others
Love the others
Love the others
Love the others
Love the others
Love the others
Love the others


You Can Download All Songs From H.E.R.E.

Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

I Was Thinking...

Μετά το ντεμπούτο single των Cults που έκανε το γύρο της *****σφαιρας πριν μερικές εβδομάδες, το νεοϊδρυθέν label Forest Family Records ξαναχτυπά με ένα πραγματικά καταπληκτικό δεύτερο single, και ακόμη ντεμπούτο, αυτή τη φορά των Gauntlet Hair από το Colorado. Πως θα ακούγονταν οι Animal Collective αν πρόσθεταν μερικές -ανεπαίσθητα- R&B πινελιές στα φωνητικά τους και μερικές καθαρόαιμες indie πινελιές στις κιθάρες τους? Ίσως όπως οι Gauntlet Hair σ'αυτή την εκκωφαντικά οργιαστική ηχογράφηση! Από τα καλύτερα singles του πρώτου εξαμήνου.


"I Was Thinking...", Gauntlet Hair's brilliant debut single, is the second release from the Forest Family Records label..

Gauntlet Hair - I Was Thinking.. [div]


lastfm.png hypem.png insound.png myspace.gif elbows.png

Δευτέρα, Απριλίου 19, 2010

The Nana Song

Δεν έχω και πολλά να πω για το σημερινό μας τραγούδι. Είναι ένα από τα πολλά 'περίεργα' pop τραγούδια που συνήθως μόνο εγώ βρίσκω καταπληκτικά. Ίσως μου γράψετε πάλι ότι τραγούδια σαν κι αυτό ακούει ο παππούς σας για να θυμάται τα νιάτα του, ίσως πάλι να διαβάσετε ότι αν googlάρετε το όνομα ενός συγκροτήματος και πέσετε πρώτα στη Χειμερινή Ακαδημία τότε πρέπει να τρέξετε μακρυά.. Ναι, θυμίζει ένα εκατομμύριο πράγματα, ναι, είναι άλλο ένα συγκρότημα που αναβιώνει τον ήχο των 80s, ναι, φταίει και η άνοιξη που μπαίνει σιγά σιγά.. το Nana Song όμως των Brooklynέζων Jonka για κάποιο απροσδιόριστο λόγο ηχεί σήμερα, στα δικά μου αυτιά, πραγματικά ακαταμάχητο!


"Jonka is a love story. The grandson of a blind subway musician. A Kindergarten teacher from Brooklyn. They found love and they found a voice. Jonka grew up in the 1980's at a time when music and production eminated a larger than life sound. This permeates the music. Together they've created a marriage of pop, synthesizers, dance and rock..
"

jonka - the nana song [zs]




lastfm.png hypem.png insound.png myspace.gif elbows.png

Παρασκευή, Απριλίου 09, 2010

I Wanna Go To Marz

"..His voice is so beautiful it makes you cry. It just does.."

Η πρώτη μου επαφή με τη συγκλονιστική φωνή που φιλοξενούμε απόψε έγινε το Νοέμβριο του 2001, όταν πρωτάκουσα το Lullaby 6000 σ'ένα CD του περιοδικού Uncut. Με δεύτερα φωνητικά από την Paula Frazer των Tarnation [ίσως το πλησιέστερο ηχητικά συγκρότημα σε αυτό των Czars], η ακουστική κιθάρα συνοδεύει τη φωνή σε ένα υπέροχο νανούρισμα, όταν, τρεισίμισι ολόκληρα λεπτά από την έναρξη του τραγουδιού, μια εκπληκτική επαναλαμβανόμενη μελωδία, θαρρείς από ένα διαφορετικό τραγούδι, έρχεται να το απογειώσει..

come to me.. lay down beside me and close your eyes.. kiss me to sleep

The Czars - Lullaby 6000 [zs]


Το Lullaby 6000 παραμένει ακόμη και σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια της περασμένης δεκαετίας. Και τι άλμπουμ ήταν αυτό το The Ugly People Vs. The Beatiful People του 2001! Ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο τους Before.. But Longer στη Βρετανική Bella Union [είχαν προηγηθεί δύο self released άλμπουμ στη δεκαετία του '90] οι Czars παραδίδουν στο label του Simon Raymonde μια εκπληκτική συλλογή τραγουδιών και ίσως το κορυφαίο άλμπουμ του [μετέπειτα αρκετά ταλαιπωρημένου] κινήματος που το Uncut προώθησε για αρκετά χρόνια ονομάζοντάς το πολύ εύστοχα Americana..

Τα Drug, Killjoy με μια λέξη.. ύμνοι!

The Czars - Drug [zs]

The Czars - Killjoy [zs]


Την καλλιτεχνική επιτυχία συνοδεύει και μια αξιοσημείωτη εμπορική, η οποία, όπως με πικρία αναφέρει το συγκρότημα σε συνεντεύξεις, χρηματοδότησε αρκετές κυκλοφορίες της Bella Union, όχι όμως και το επόμενο άλμπουμ τους, με τίτλο Goodbye, του 2004. Αυτοχρηματοδοτούμενο, και σχεδόν ισάξιο με το προηγούμενο, το Goodbye εμφανίστηκε σε αρκετές λίστες με τα κορυφαία άλμπουμς εκείνης της χρονιάς, παρόλη όμως τη σχετική του επιτυχία δεν κατορθώνει να κρατήσει ενωμένο το συγκρότημα. Τα πέντε από τα έξι μέλη του αποχωρούν, και απομένει μόνο ο τραγουδιστής John Grant ο οποίος κάνει κάποιες σποραδικές εμφανίσεις κρατώντας το όνομα του συγκροτήματος.

Το υπέροχο single του Goodbye με τίτλο Paint The Moon παραμένει ακόμη και σήμερα το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι των Czars.

The Czars - Paint The Moon [zs]

Τελευταία κυκλοφορία τους πριν την επίσημη διάλυση, ένα άλμπουμ με διασκευές, στο γνωστό τους ύφος, με τίτλο Sorry I Made You Cry. Δύο από αυτές, στο Angel Eyes των ABBA και στο Song To The Siren του Tim Buckley μπορείτε να βρείτε στο αδελφό μας σωματείο The Cover Lovers..


Όμως, επειδή το να μην ακούγεται αυτή η ξεχωριστή φωνή αποτελούσε ένα πραγματικό έγκλημα, όπως σωστά αναφέρεται στο press release της Bella Union, το βαρύ πυροβολικό της, οι Τεξανοί Midlake, πήραν υπό την προστασία τους τον John και τον βοήθησαν να ηχογραφήσει το ντεμπούτο του άλμπουμ τον προπερασμένο χειμώνα, ταυτόχρονα με την ηχογράφηση του δικού τους πολύ καλού φετινού The Courage Of Others.

Το άλμπουμ ονομάζεται The Queen Of Denmark και κυκλοφορεί σε λίγες μέρες με πρώτο single το εξαιρετικό I Wanna Go To Marz. "I spent a year thinking I was going to try and kill myself," Grant says, before crediting his new Midlake pals for turning things around for him. "What those guys did for me... I can't thank them enough."

Ευχαριστούμε κι εμείς με τη σειρά μας αγαπητοί Midlake. Και, πάνω απ'όλα.. ευχαριστούμε John Grant!

John Grant - I Wanna Go To Marz [zs]

foxy2.gif lastfm.png hypem.png skreemr.jpg insound.png wiki.png myspace.gif elbows.png


Μην προσπεράσετε λοιπόν και πάλι αυτό τον σπουδαίο τραγουδιστή..

Τετάρτη, Απριλίου 07, 2010

The Sun Shines At Your Door

Τους Καναδούς Hank τους έμαθα στα τέλη του Γενάρη όταν ο Owen Pallett δήλωσε σε μια συνέντευξή του πως έμαθε το τραγούδι Teardrops των Womack & Womack από την καταπληκτική διασκευή τους. Όπως ήταν φυσικό το Teardrops σύντομα κατέληξε στο TCL και ορισμένα τραγούδια από το τελευταίο άλμπουμ των Hank [The Luck of the Singers] στα ψηφιακά συρτάρια της Χειμερινής Ακαδημίας. Σήμερα σας παρουσιάζουμε δύο από αυτά, το πρώτο και το τελευταίο του άλμπουμ.

Οι Hank λοιπόν, ένα περίεργο pop συγκρότημα με αδιευκρίνιστο ήχο [αν και την επιρροή των Talking Heads δεν είναι δύσκολο να τη διακρίνει κανείς, τουλάχιστο στα φωνητικά] σχηματίστηκαν στα τέλη της προπερασμένης δεκαετίας από τον Cab Williamson, και ηχογράφησαν τρία άλμπουμ, μέχρι και πέρυσι. Φέτος ίσως είναι η χρονιά τους, καθώς όπως διάβασα θα κυκλοφορήσουν όχι μόνο ένα άλμπουμ με νέο υλικό, αλλά και ένα με διασκευές. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι θα απασχολήσουν εκ νέου και τα δύο μας ιστολόγια..


"Hank is a group of enthusiastically amateur female vocalists and instrumentalists who swirl around a bearded Canadian guy named Cab whose singing style alternates between a sort of cockney sneer borrowed from late-70s English punk, an indie boy shout, and a country-ish baritone. Hank's hodgepodge sonic jumble is full of wildly disparate elements - a pounding kickdrum mixing it up with jagged, disjointed guitars stabbed by buzzing bass on the next. Steadfastly unprofessional vocals act as the crazy glue that sticks everything together in a big, exuberant wad. "Spazz-pop", dabs of early hip-hop, and the only thing you can maybe compare it directly to is the Go! Team.."




lastfm.png insound.png myspace.gif elbows.png